Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy do 1000 zł  (Przeczytany 1649 razy)

Offline PrzM

• Ekspres: LP Europiccola, Aeropress, Phin, Brikka, Clever, Switch, FP
  • Młynek: Kingrinder K6
Pierwszy ekspres kolbowy do 1000 zł
« dnia: 22 Listopad 2024, 10:18:44 »
Kupiłem właśnie pierwszy młynek, który ogarnie też espresso (Kingrinder K6) i rozglądam się za pierwszym ekspresem. Zainteresowały mnie dwa modele AVX: EM3202SW Snow White i EM3810B Slim 58. Ten pierwszy ma tu swój wątek i generalnie pozytywne opinie, o drugim nie znalazłem żadnych opinii, wydaje się być podobny tylko ma grupę 58 - czytałem że to plus pod kątem zakupu akcesoriów i kompatybilności na przyszłość. Czy wiecie, jakie są jeszcze różnice między nimi albo polecacie coś innego w tym budżecie?
Jeszcze widzę za nieco więcej AVX EM TB1, to też pytanie czy warto dokładać do niego.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2024, 11:36:57 wysłana przez PrzM »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy do 1000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopad 2024, 12:36:13 »
Wydaje mi się, że odpowiadałem już w tym temacie mailowo. Ale tak do wiadomości innych podaję jeszcze raz.
Model EM3202SW ma grupę i portafilter 51 mm oraz regulację temperatury od 90 do 95 st. C. Model TB1 ma grupę kawową 58 mm, manometr, shot -timer i zawór trójdrożny. Nie ma regulacji temperatury 90-95 st. C. Wszystkie te modele tj. EM3202SW, Slim 58 oraz TB1 nie mają termobloku montowanego bezpośrednio nad grupą kawową. W związku z tym przed wykonywaniem kawy trzeba rozgrzać grupę i portafilter przelewając przez nie gorącą wodę.
Model EM3810B Slim 58 przyjechał do nas w ubiegłym tygodniu. Jest to nowość i nikt jeszcze nie miał okazji go przetestować.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline PrzM

• Ekspres: LP Europiccola, Aeropress, Phin, Brikka, Clever, Switch, FP
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopad 2024, 13:07:12 »
Tak to ja pisałem maila :) Lepiej tutaj to będzie wiedzą na przyszłość dla innych początkujących.
Z poszczególnych cech/funkcji które są najważniejsze dla takiego początkującego jak ja, żeby nauczyć się parzyć dobre espresso? Wagę z timerem mam osobną, tylko musiałbym sprawdzić czy się zmieści na miejscu pod filiżanką.

Offline BigDip

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2024, 23:14:12 »
Jeśli chodzi o wybór ekspresu między AVX EM3202SW Snow White i EM3810B Slim 58, obie opcje mają swoje zalety. Model EM3202SW cieszy się dobrą opinią użytkowników, szczególnie za prostotę obsługi i solidne wykonanie. Natomiast EM3810B Slim 58 z grupą 58 mm faktycznie daje większe możliwości, jeśli chodzi o kompatybilność z akcesoriami, co może być dużym plusem, szczególnie jeśli planujesz rozwijać swoje umiejętności parzenia espresso.

Jeśli masz możliwość zwiększenia budżetu, model AVX EM TB1 może być wart rozważenia. Oferuje bardziej zaawansowane funkcje, które mogą podnieść jakość przygotowywanych kaw, szczególnie jeśli planujesz używać młynka Kingrinder K6, który dobrze radzi sobie z espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi