Autor Wątek: Upgrade młynka - czy warto?  (Przeczytany 1135 razy)

Offline iodzya

• Ekspres: V60_02, Aeropress, Kalita Wave, Bialetti New Moka 6tz, Melitta Aromaboy
  • Młynek: Timemore Chestnut C3
Upgrade młynka - czy warto?
« dnia: 20 Listopad 2024, 18:37:18 »
Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą młynka. Swoim obecnym Timemore C3 mielę od ok. 2 lat i o ile nie narzekam zbytnio na jego pracę, o tyle chodzi mi po głowie zmiana na coś nieco "z wyższej półki", bo może mieląc swoim obecnym coś tracę (??). Stąd moje pytanie - czy w ogóle warto na tym etapie (palenie kawy w warunkach domowych z poszerzaniem swojej zajawki) rozglądać się za lepiej sprawującym się młynkiem ręcznym?

Nie interesuje mnie mielenie pod espresso, to zaznaczę od razu. Raczej trzymam się alternatyw, okazjonalnie zmielę trochę ziarna pod kawiarkę dla chłopa, który wypije wszystko. Same młynki rozumiem o tyle o ile, więc podjęcie decyzji bez rady kogoś bardziej doświadczonego w tym temacie wydaje się być dla mnie niemożliwe; nie wiem za czym się rozglądać, czego oczekiwać etc...

Przejrzałam też inne wątki na forum dotyczące młynków ręcznych, jednak jak wyżej. Nie wiem jak to interpretować i jak w ogóle porównać swój do pozostałych. Ktoś coś poradzi, ułatwi decyzję?  :(

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Upgrade młynka - czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopad 2024, 18:58:55 »
Ze zmianą młynka na, teoretycznie, lepszy czasami może być ten problem, że nie da on nam jakiegoś ogromnego przeskoku jakościowego, efektu wow. Można być i tak, że płacąc dużo więcej otrzymamy tylko stosunkowo niewielką poprawę uzyskiwanego naparu. Mogą to być naprawdę niuanse. O ile przeskok z najtańszego na absolutnie topowy młynek na pewno będzie zauważalny to ze średniaka już niekoniecznie 😉

Może pojawić się pewne rozczarowanie, że ilość wydanej gotówki nie spełniła oczekiwań.

ALE, nie da się tego określić bez osobistego przekonania się na własnej skórze. Trzeba próbować samemu "ryzykując" własną kasę 😉

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2024, 19:09:49 »
Miałem, a właściwie nadal mam, podobny dylemat. Także używam C3. Kupiłem go na początku,  nie do końca jeszcze wiedząc, czy ta zabawa mi się spodoba. A teraz by się chciało coś topowego. Nie tyle nawet w oczekiwaniu efektu WOW, ile żeby jeden element układanki był już nie pozostawiający miejsca na niedociągnięcia. Komesia by się chciało. Tyle, że jak kolega wyżej napisał, różnica będzie już raczej niewspółmierna do kosztu. Obejrzałem trochę testów i C3 wychodził prawie identycznie z Comandante, to raczej było na zasadzie "oba dobre, ze wskazaniem na" . Widziałem nawet test, w którym kawa z C3 była smaczniejsza. Na pewno, co przemawia za Comandante, to (jestem w sumie świeżak, więc jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi) to stał się po prostu jakby złotym standardem, benchmarkiem. To z niego się przelicza kliki, a nie na odwrót.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 19:14:46 wysłana przez Dale Cooper »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2024, 19:14:34 »
Dobry młynek jest nie do przecenienia, czasami potrafi zrobić dużą różnicę przy specyficznych kawach. Możesz się zgadać z kimś i spróbować jak się innego młynka używa i jakie daje rezultaty.

Co do komesia to są fani tego młynka, ale ja do nich nie należę. Jednak przemiał daje dobry.

Zależy jaki masz budżet? Bez tego trudno coś doradzić Najtaniej coś lepszego od C3 to będzie  Kingrinder K6 - 420 zł, Eureka Baby 650 zł,  Comandante ok 900 zł, 1Zpresso J-Ultra 900 zł, Kinu Phoenix 950 zł, 1zpresso ZP6 1100 zł, Kinu M47 1500 zł, Fiorenzatto Pietro 1500 zł.

Teoretycznie z ręcznych najlepsze opinie do przelewu mają Pietro i ZP6 oraz Comandante. Czy dadzą Ci dużą różnicę tego nie powiem, bo każdy jest inny. Dla mnie np. ustawianie na dole klików, to jest niewygodne rozwiązanie. Pietro jest bardzo specyficzny w obsłudze też raczej nie dla każdego, do tego spory. Każdy będzie miał jakieś cechy, dla danej osoby mniej lub bardzej znaczące.

Jeśli rozważałabyś też niewielki domowy młynek elektryczny na pojedyncze dozy, to mam akurat do sprzedania swoją Wilfę Uniform. U mnie zastąpiła ręcznego Kinu M47, kręcenie jest fajne, ale jednak wygoda przy dzieciakach trudna do przecenienia. Teraz Wilfę zastąpił Fellow Ode2. 
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15138.msg307772#msg307772
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 19:28:39 wysłana przez krystians »

Offline iodzya

• Ekspres: V60_02, Aeropress, Kalita Wave, Bialetti New Moka 6tz, Melitta Aromaboy
  • Młynek: Timemore Chestnut C3
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopad 2024, 19:24:06 »
Na ten moment byłabym w stanie wydać 400-600 zł na młynek.
Comandante w mojej głowie jest już jakimś "zobowiązaniem", na które chyba nie jestem gotowa i w moim przypadku to może być zmarnowanie potencjału młynka. Co do różnicy przy specyficznych kawach - dokładnie o tym myślę, co tracę w swoim naparze i czego przez młynek mogę nie być w stanie zauważyć. Też zdaję sobie sprawę, że żaden młynek nie zastąpi prawidłowej techniki zaparzania. Ale to już jest kompletnie inny temat.

Kingrinder K6 sobie z chęcią sprawdzę. A co do młynka elektrycznego, to chyba jednak pozostanę przy kręceniu  :)

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopad 2024, 11:59:03 »
Dzień dobry
Osobiście nie polecam Comendante przez archaiczną konstrukcję . Jest już legendą ale na tle już dużej konkurencji wyżej wymienionych młynków po prostu się zestarzał. Osobiście również zrobiłem upgrade z Timemore C2 na obecne młynek i jest różnica zauważalna nie tylko przez jakość wykonania ale i ergonomię użytkowania. Comendante daje wspaniały słodki napar wręcz zbalansowany natomiast ZP6 jest czystszy w smaku mniej slodyczy i wydaję się że napar trąci body. Myślę że warto zrobić upgrade tylko musisz zdecydować czego oczekujesz od młynka czy to ma być uniwersalny czy też ukierunkowany do danej metody.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopad 2024, 15:24:22 »
archaiczną konstrukcję
Czy możesz napisać coś więcej, na czym polega ta archaiczność?

trąci body.
Co masz na myśli?

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopad 2024, 15:58:19 »
1.Konstrukcja
-Ustawianie żarna poprzez kliki na pamięć dosłownie ..
-Korbka i wielkość żarna u konkurencji są już większe co za tym idzie łatwiejsze mielenie np: jasnego palenia.

Nie mówię że to zły młynek bo bardzo go lubię ale od momentu zakupu nowego młynka mam większą przyjemność z użytkowania.
2.Mam wrażenie że napar jest bardziej klarowny / wodnisty mimo użycia tej samej ilości wody,kawy .
Wiadomo że to są dwa inne młynki a raczej żarna co mają na pewno duży wpływ na efekt końcowy w kubku.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopad 2024, 19:07:46 »
Dla mnie ergonomia pracy z urządzeniem jest ważna jeśli kilka razy dziennie, siedem dni w tygodniu mam czegoś używać, to chcę aby to było jak najfajniejsze doświadczenie, oczywiście gdy mam na to wpływ. Dlatego rączka wygodna i łożyskowana, wygodny chwyt, czas mielenia, ustawienia od góry dla mnie są ważne, a Ty @iodzya  najlepiej popróbuj różnych urządzeń i zastanów się co dla Ciebie jest ważne. Wtedy podejmiesz, myślę, dość trafną decyzję.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 20:09:55 wysłana przez krystians »

Offline dawiddawido Mężczyzna

• Ekspres: Sage Barista Pro, Aeropress go, v60
  • Młynek: Timemore C2, Comandante c40 Mk4
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopad 2024, 20:32:50 »
To ja wbiję kij w mrowisko.

Zakupiłem comandante i samo odczucie jakie mi towarzyszy przy mieleniu, oraz ustawianiu odpowiedniego kliku jest bezcenne. Chyba tak po prostu juz działam, że kręci mnie to kraftowe podejście :)

Niedawno zakupiłem red clix do niego wiec przy alternatywie jest jeszcze wiecej klikania ;) Ale wcale mi to nie przeszkadza . Zbliża się black friday, warto przyczaić się i kupić coś co naprawdę będzie Cie cieszyć. A póki co współczuje, sam zainstanawiałem się nad zpresso vs comandante.... Ile to czlowiek się naoglądał tych recenzji, porównań.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopad 2024, 21:02:07 »
Bo w tym wszystkim nie chodzi tylko o smak kawy, a o zabawę. A żeby zabawa była lepsza, dobrze jest mieć fajne zabawki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi