Autor Wątek: Turystyczny młynek żarnowy, ładowany z USB do kawiarki  (Przeczytany 1226 razy)

Offline ded

• Ekspres: Izzo Alex HX e61
  • Młynek: Macap MX-P
Turystyczny młynek żarnowy, ładowany z USB do kawiarki
« dnia: 11 Listopad 2024, 07:13:07 »
Poszukuję młynka, który będzie służył mi podczas wypadów turystycznych. Głównie jeździmy z przyczepą i zmieściłbym nawet mały ekspres, ale czasem wyskoczymy też pod namiot i chciałbym młynek żarnowy z akumulatorem, który naładuję z USB i starczy na kilka kaw. Z reguły robię kawę w kawiarce, ale czasem żona ogarnia przelew w filtrach stożkowych albo przez phin. Do tej pory miałem Hario Slim, ale niestety ma taką budowę, że łatwo ma się wymknąć z rąk, szczególnie jak obsługują go cieci. Potem używałem na budowie i tam pomagaliśmy sobie wkrętarką, ale słabo zniósł nawet niższe obroty. Na kempingu wkrętarka jest zupełnie nie praktyczna. Budżet, najchętniej do 300zł, ale jak nic sensownego nie ma, to dołożę.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Turystyczny młynek żarnowy, ładowany z USB do kawiarki
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2024, 10:30:55 »
Może po prostu szybszy ręczny?  Mam hario slima w pracy i timemore c3 w domu i timemore, poza tym, że daje lepszy przemiał, to jest tak z 2-3 razy szybszy. I ma antypoślizgową obudowę.
Można znaleźć już w okolicach 200 zł.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2024, 10:40:44 wysłana przez Dale Cooper »

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2024, 12:26:15 »
ja w tym roku na wyjazdy zabieram ze sobą 1zpresso q-air i jest spoko - kompaktowy, lekki, jakość przemiału nie przeszkodzi w cieszeniu się kawą. testowałem na przelewach, ale z kawiarką powinien sobie dać radę też. jest dość wąski i ma silikonową/gumową opaskę w komplecie, także z ergonomią i wypadaniem nie będzie problemu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2024, 13:46:04 »
1zpresso, to dobra marka za 300 zł to fajna opcja. Poniżej 300 zł są też Kingrinder K1 albo P2 aktualnie dostępne. Również niewielkie, ze stalowymi żarnami. Na pewno dużo lepiej mielą i będą trwalsze niż Hario czy inne młynki z ceramicznymi żarnami.

Offline ded

• Ekspres: Izzo Alex HX e61
  • Młynek: Macap MX-P
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2024, 20:41:17 »
Czy mógłbyś powiedzieć czym się różnią te młynki K1 i P2? Zacząłem o tym czytać niby im wyższa cyfra w nazwie tym lepsze żarna. Z drugiej strony w tabelce na stronie producenta to k1 może zmielić na extra fine. Z reguły mielę do kawiarki. Nie kumam tych różnic między modelami.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2024, 07:49:04 »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2024, 13:49:37 »
Czy mógłbyś powiedzieć czym się różnią te młynki K1 i P2?
EDIT:
Poprawka - wcześniej mi się pochrzaniło, ech z tymi literkami i cyferkami..

Więc:
K1 i P2 mają zdaje się te same żarno 38 mm. Różnią się na pewno obudową i zdaje się, że dokładnością regulacji K1 18 mikronów a P2 33 mikrony. Dopiero K2 ma większe żarno 48 mm.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2024, 14:53:44 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi