Autor Wątek: Temperatura kawy w kubku  (Przeczytany 685 razy)

Offline tookie

Temperatura kawy w kubku
« dnia: 06 Listopad 2024, 08:16:39 »
czesc. Mam pytanie. Posiadam Saeco Granatoma Deluxe od dwóch lat. W moim ekspresie jest opcja wybrania temp kawy: niska, srednia, wysoka. Pytanie brzmi: jaka temperatura kawy (czarnej) powinna być w kubku? Moje obserwacje to na średnij temperaturze, kawa czarna 140ml mierzona temp. domowym ma 56 stopni, na wysokim 63 stopnie. Czy to troche nie za malo? Ekspres niedawno odkamieniany, nowy filtr.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Temperatura kawy w kubku
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2024, 09:45:04 »
Jeśli mierzysz w kubku, to weź pod uwagę, że kawa stygnie cały czas, już sekundę po przejściu przez zmieloną kawę, a najwięcej temperatury odbiera jej kubek, w którym ląduje. W momencie zaparzania ma z pewnością wyższą temperaturę. Chyba nie chciałbyś w kubku mieć kawy o temp 80 st?

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2024, 10:24:05 »
Temperatura kawy na wyjściu ekspresu = / = temperatura kawy w naczyniu. Jeżeli chcesz uzyskać w miarę zbliżony wynik, to najprościej w domu będzie użyć filiżanki z podwójną ścianką (termicznej), która przekłamuje znacznie mniej niż to z "pełnymi" ściankami. A różnica naprawdę może zaskoczyć - moje pierwsze zetknięcie z takimi termicznymi naczyniami po latach picia wszystkiego w grubych kubkach skończyło się poparzeniem warg i języka :hihihi:

(Inna sprawa to dokładność "domowych termometrów", które też potrafią pokazywać, co im się podoba)

Offline tookie

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2024, 12:40:24 »
tak tak, rozumiem aspeklty techniczne. Bardziej mi chodziło czy temperatura w okolicach 56-63 *C w kubku to jest dobra temperatura. Nie mam porównania bo ekspres ma swoje lata. Dla mnie jakby kawa stała się chłodniejsza w ostatnim czasie stąd też moje poszukiwanie czy problem jest problemem czy może mi się tylko wydaje:)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2024, 14:40:30 »
Woda w chwili styku z kawą powinna mieć w okolicy (z grubsza) 90 stopni.
Następnie ulega wychłodzeniu zależnie co ma po drodze i jaką to coś ma temperaturę.

Gdyby temperatura wody podczas styku z kawą się zmniejszyla, to poczułbyś zmianę smaku.

Zalej filiżankę wrzątkiem, odczekaj 30 sekund, następnie wylej wodę i zrób w tej filiżance kawę. Zobaczysz, czy to wina naczynia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi