Autor Wątek: Lelit Mara PL62 chwilowy spadek ciśnienia w czasie ekstrakcji  (Przeczytany 608 razy)

Offline jarfur_23

• Ekspres: Lelit Mara
  • Młynek: Mazzer
Witam Wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory byłem tylko czytelnikiem i korzystałem z ogromu wiedzy którą jest na tym forum 😀
Posiadam od kilku lat ekspres Lelit Mara PL62. Mam go od nowości. Do tej pory nie było z nim większych problemów, raz już po gwarancji miał wymieniały zawór OPV i pompę.
Ostatnio przy robieniu back flasha ciśnienie nagle spadło ale po dosłownie po kilku sekundach wróciło do stanu normalnego (9 bar). Kolejnym razem stało mi się coś takiego, dokładnie to samo podczas ekstrakcji. W tym czasie mieczy jednym a drugim zdarzeniem myślę że zrobiłem ok 50 kaw.
Czy moglibyście doradzić co może być przyczyną i ewentualnie co trzeba sprawdzić bądź wymienić?
Pozdr!
Jarek

Offline Biff

Odp: Lelit Mara PL62 chwilowy spadek ciśnienia w czasie ekstrakcji
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2024, 16:24:57 »
Pytanie czy elektronika posiada opcję blokowania uzupełniania wody w bojlerze w trakcie shota. A jeśli nawet posiada, to ta opcja nie musi być zaimplementowana w tym modelu. Reasumując, istnieje szansa, że po prostu załączyło się uzupełnianie wody w bojlerze i stąd spadek ciśnienia. To akurat będzie najłatwiej sprawdzić na odległość.

Offline jarfur_23

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2024, 21:23:19 »
ok dzieki za podpowiedz. Nigdy wcześniej nie zauważyłem czegoś podobnego wiec raczej obstawiałbym tej opcji blokowania nie mam. Gdyby była to zakładam ze od czasu do czasu to blokowanie by sie pojawiało. Natomiast nie przypominam sobie żebym wcześniej coś takiego zauważył. A można to w jakiś w miare prosty sposób sprawdzić?

pozdr!
Jarek

Offline Biff

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2024, 22:36:56 »
Natomiast nie przypominam sobie żebym wcześniej coś takiego zauważył.
To akurat może świadczyć o tym, że właśnie masz taką funkcję.
Wrzuć zdjęcie elektroniki, tak żeby było widać naklejkę z opisem i podłączone przewody.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2024, 22:47:15 wysłana przez Biff »

Offline jarfur_23

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2024, 22:14:13 »
Wrzuciłem zdjecia, mam nadzieje ze o to chodziło  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi