Autor Wątek: Co kupić :)  (Przeczytany 3489 razy)

Offline Biff

Odp: Co kupić :)
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Listopad 2024, 07:37:12 »
Dobra z nowym termostatem też wywala :). to co by tu teraz zmienić :) serio jest szansa żeby paro miesięczna grzałka była dziabnieta ??

na krótko go odpalę pochodzi troche i po czasie wywala bezpiecznik. Grzałka ma rezystancje tam 40 pare ohm.

Nie chce presostatu zmieniać bo za drogi a i tak zamówiłem nowy ekspres :). a grzałkę mogę odżałować jak coś :)

pzdr. Łukasz
Dlatego mówiłem, że nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Presostat też nie bardzo ma jak robić przebicie do obudowy. Już któryś raz podajesz rezystancję grzałki, a zmierzyłeś tak jak pisałem? Czyli między którymś z odczepów a obudową na maksymalnym zakresie? Sprawdź w ten sam sposób cewkę elektrozaworu. Oczywiście najpierw trzeba odłączyć OBA przewody od odbiornika (i ochronny, jeśli jest podpięty).

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Listopad 2024, 08:57:08 »
Zmierzę wieczorem dopiero, czyli odpiąć oba kable od grzałki i sprawdzić czy do obudowy nie idzie zwarcie na każdym z odczepów na najwyższych wskazaniach rezystancji na mierniku ( tam u mnie chyba 20k to jest ). A ten elektrozawór to gdzie jest :).

pzdr. Łukasz

Offline Biff

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Listopad 2024, 11:55:38 »
20k to może być za mało... Zobacz czy przypadkiem nie ma zakresu 2M. Nie szukasz zwarcia tylko jakiejś rezystancji. To oczywiście nie jest prawilny pomiar, bo żeby mieć pewność potrzebny jest miernik rezystancji izolacji, ale zazwyczaj taki pomiar wystarczy. Cewka elektrozaworu uzupełniania wody w bojlerze jest na tymże elektrozaworze  ;). Jak zrobisz zdjęcie wnętrzności to Ci wskażę, ale szukaj czegoś takiego jak poniżej.

https://www.rs-online.vn/p/solenoid-coil-220v-ac-5va/

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Listopad 2024, 14:23:40 »
Ok jest na 20M i obie odnogi grzałki pokazują 0.22/0.23 a solenoidy nie miałem czasu poszukać nawet teraz ;) tam przez chwile skakało na 3.5 około. ale ostatecznie na obu nogach było 0.22

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2024, 15:39:20 wysłana przez wyspiarz »

Offline Biff

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopad 2024, 18:40:21 »
230k, po mojemu grzałka. Sprawdź jeszcze na zakresie 2M jeśli masz.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Listopad 2024, 18:41:02 »
Czyli grzałka może być jebnieta  ??

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Listopad 2024, 18:44:03 »
Możesz odpiąć grzałkę i sprawdzić, czy dalej wywala różnicówkę po włączeniu...

Offline Biff

« Odpowiedź #37 dnia: 06 Listopad 2024, 19:50:22 »
Czyli grzałka może być jebnieta  ??
Jeżeli dobrze mierzysz to może.
Nie masz zbyt wielu odbiorników w tej maszynie, a główni podejrzani to grzałka i cewka elektrozaworu. Zdaje się, że jest jeszcze jeden elektrozawór, załączany kiedy ekspres jest podłączony do sieci. Szanse, że kontrolka (zielona lampka), PID i pompa robią przebicie są nikłe, natomiast presostat i wszelkie bezpieczniki lub przełączniki mają za zadanie zwierać/rozwierać obwód, więc je też raczej wykluczam.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2024, 19:58:27 wysłana przez Biff »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Listopad 2024, 19:59:33 »
Odpiąłem grzałkę i ekspres się włączył jak ją dopiąłem to dalej działał ale jak wyłączyłe guzkiem ekspres to jebło :)

Dobra zamówiłem nową grzałkę właśnie :). może faktycznie się jej jebło od kij wie czego sprawdziłem i ostatnią zamawiałem końcem marca, więc ma 7 miesięcy +/-

ps. PIDa nie mam :). to te czasy co pid to był rarytas i w rockecie nie pamietam, żeby był jakiś :), a brałem wtedy chyba jeden z najwyższych modeli :).

No nie ważne jak to nie grzałka to mam go w dupie :), ale chciałem go mieć póki nowy się nie ściągnie do kraju :).

pzdr. Łukasz

Offline Biff

« Odpowiedź #39 dnia: 06 Listopad 2024, 20:01:55 »
Trochę za szybko działasz, ale w sumie to Twoje pieniądze  [emoji39].
ps. PIDa nie mam :). to te czasy co pid to był rarytas i w rockecie nie pamietam, żeby był jakiś :), a brałem wtedy chyba jeden z najwyższych modeli :).
Nie miałem zbyt wielu Rocketów na stole, ale pamiętam, że miały jakiegoś lipnego PID-a sterowanego zewnętrznym interfejsem podpinanym na kablu jak port równoległy w starym pececie  :lol2:. Ale w sumie wtedy to presostatu byś nie miał...
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2024, 20:06:23 wysłana przez Biff »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Listopad 2024, 21:45:03 »
no bo te rockety to w sumie solidne zabawki mimo wszystko, u mnie poważna awaria to chyba grzałka xD czyli nic :)

etam za szybko :) wydałem łącznie 200zł na grzałkę i i termostat :), A ekspres chciałem nowy :P Jak wtopie 200 przeżyje :)
Ekspres jak bedzie ok to sprzedam koledze po kosztach, w sumie nawet nie wiem za ile to mozna sprzedać, troche mu się w środku pordzewiało itp, ale generalnie wszystko działa :), tzn mam nadzieję, że bedzie działać z nową grzałką :).

pzdr. Łukasz

Offline Biff

« Odpowiedź #41 dnia: 06 Listopad 2024, 22:33:18 »
Przypomniałem sobie, to był R58, a Twój to klasyczny E61 HX. Dlatego tym bardziej nie ma się co spieszyć, tylko rzetelnie zdiagnozować, bo nie ma zbyt wiele do szukania i nie ma sensu generować kosztów.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Listopad 2024, 22:34:53 »
no tak ale póki co ta generacje to podstawy czyli grzałka i termostat za 30zł :), żadna generacja kosztów póki co :)

pzdr. Łukasz

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Listopad 2024, 15:45:59 »
przyszła grzałka i działa dziad xD, ale ta wcześniejsza grzałka się jakby lekko rozprostowała bo nie chciała wyjść :)

pzdr. Łukasz

Offline Biff

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Listopad 2024, 17:45:54 »
Sprawdź profilaktycznie czy sonda poziomu wody nie jest zakamieniona.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi