Autor Wątek: Co kupić :)  (Przeczytany 3477 razy)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Co kupić :)
« dnia: 02 Listopad 2024, 20:00:40 »
Moj rocket evo 2 który ma już nie wiem ile 12 lat wyzionął ducha. Tak po prostu działał i nagle wywalił korki i przy ponownej próbie odpalenia no wywala korki przy włączeniu, nie wiem czemu nie wiem co i mam to w dupie na ten moment, może jakaś pierdołą czy coś :), i tak myślałem, o czymś nowym więc może tak miało być.

Tak wiem, jestem leniem w czytaniu :) ale poczytałem trochę i im wiecej czytam tym głupszy jestem, i teraz najgłupsze pytanie na świecie CO KUPIĆ.
Czy znowu  ROCKET Mozzafiato Cronometro R czyli coś co miałem i w sumie działało to bdb jak dla mnie, ciężko mi się było do czegoś przypierdzielić przez te wszystkie lata. Czy może R58 ( tylko ja z tą apką i regulacją ). Widzę, że na fali jestLa Marzocco Home - Linea Micra tylko cena ciut z dupy choć widziałem promkę na coffedesku za 14k, napisałem maila czy za tyle oddadzą jakiegoś ( w dowolnym kolorze ). Tylko pytanie czy warto, niby prosty ale teraz to widze, że nawet 'proste" kolbowe ekspresy są na apki :).

Czy jeszcze coś innego ... budżet nie wiem relatywnie luźny choć planowałem 10k +/- jak ta linea micra jest warta dopłaty i Coffedesk zrobi promkę jak zrobił wczesniej to mogę dołożyć :).

pzdr. Łukasz

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Co kupić :)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2024, 20:39:03 »
Ta pierdoła to chyba grzałka... Można samemu sprawdzić i ewentualnie namierzyć, kupić, wymienić. Nie warto chyba wyrzucać takiego ekspresu.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2024, 20:41:05 »
Miałem podobnie z Vibiemme Junior, najpierw sprawdziłem grzałkę, ale okazało się że rzeczywiście pierdoła, bo jedna z diod przepaliła się zwarciowo i wystarczoło ją po prostu odizolować, ekspres działał normalnie i można ją wymienić. Jeśli u ciebie też dioda, to możesz zajrzeć i zobaczeć, bo wywalenie bezpieczników skutkuje lekkim okopceniem wokół walniętej diody. Ale może to i coś poważniejszego, nie powiem Panu.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2024, 21:50:37 »
Grzałka nie odłączyłem, dalej wywala bezpieczniki, a Grzałkę w sumie zmieniałem pare miesięcy temu, i nie powodowała ona wyłączania korków czy ekspresu po prostu nie grzało :).

pzdr. Łukasz

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2024, 21:52:23 »
Kafcio, no właśnie rozebrałem zaglądałem i nic nie widziałęm, rozebrałem skrzynkę taką na wejściu od prądu i wszystko w środku wyglada ok.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2024, 21:58:12 »
To co jeszcze? Presostat? Jaki bezpiecznik zadziałał?

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopad 2024, 22:08:46 »
Faktycznie to to xD

rozwarłem i się odpalił ekspres :), puściłem zwarło i jeb :)

dobra to nie presostat a jeden z czujników w boilerze ciśnienia albo poziomu wody.

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2024, 22:14:50 wysłana przez wyspiarz »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopad 2024, 22:28:55 »
Dobra odłączyłem termostat za 30zł :) to on robił zwarcie. :) już zamówiłem nowy :)

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2024, 22:35:33 wysłana przez wyspiarz »

Offline Biff

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopad 2024, 11:19:32 »
Tylko, że stan zwarcia jest dla termostatu normalnym stanem pracy... Chyba, że ma zwarcie do masy, ale to się naprawdę rzadko zdarza. Sprawdź grzałkę jeśli masz multimetr, a jeśli nie, to kupisz najprostszy w podobnej cenie (około 30 zł), a przyda się też na przyszłość.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopad 2024, 14:22:43 »
mam ale odłączyłem grzałkę i dalej wywala bezpiecznik. jak odłączyłem termostat to się załączył, jak go podłaczyłem to wywalił bezpiecznik tak więc musi być coś z nim nie halo. Zresztą grzałkę niedawno zmieniałem i jej spalenie nie powodowało wywalania korków w domu, jedynie nie grzała.

pzdr. Łukasz

Offline Biff

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopad 2024, 14:53:10 »
Uszkodzenie grzałki może się różnie objawiać, ale zazwyczaj nie ma po prostu przerwy, najczęściej towarzyszy temu przebicie do obudowy. W sumie to nikt nie zapytał, ale co masz na myśli mówiąc "wywala korki"? Zadziałał bezpiecznik nadprądowy, czy różnicowo-prądowy? Odłączałeś oba przewody od grzałki kiedy ją sprawdzałeś? Generalnie chodzi o to, że bardzo rzadko zdarza się tego typu usterka termostatu. Nawet jeśli dochodzi do jego uszkodzenia to najczęściej w taki sposób, że przerywa obwód, ale już nie można go zresetować/nie wraca do stanu zwarcia po ochłodzeniu. Jedyna możliwość, że termostat "wywala korki" to jego wewnętrznne zwarcie do obudowy, a wtedy musi zadziałać "różnicówka". Ja się z czymś takim jeszcze nie spotkałem. Jeśli masz multimetr to odłącz oba przewody od grzałki, a następnie sprawdź na największym zakresie pomiaru rezystancji między którymś z odczepów grzałki, a jej obudową.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopad 2024, 17:41:39 »
Tak odłączyłem grzałkę W OGÓLE i dalej wywala bezpiecznik/różnicówkę, więc to nie może być grzałka która ma kilka miesiecy :). A kiedy odłączyłem Termostat to ekspres się normalnie włącza i działa no ale presostat chyba nie ogarnie kuwety jak go nie podłaczę ;). Zamówiłem nowy zobaczymy :).  Ten termostat ma 12 lat :). A grzałki zmieniłem już 2 w tym czasie, i nigdy grzałka mi nie powodowała tego, że ekspres się wyłaczał czy wywalało korki, po prostu nie grzały a ekspres normalnie śmigał.

pzdr. Łukasz

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2024, 17:47:00 »
Pytałem wcześniej jakie to bezpieczniki... Kiedyś miałem podobną sytuację. Grzałka wydawała się ok ale różnicowo-prądowy się uruchamiał. Izolacja jakoś została naruszona i straciła swoje właściwości.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2024, 18:15:21 »
No ale wsio działa póki nie ma podpiętego termostatu :).

Offline Biff

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2024, 18:17:28 »
Tak odłączyłem grzałkę W OGÓLE i dalej wywala bezpiecznik/różnicówkę, więc to nie może być grzałka która ma kilka miesiecy :)
OK. Czas nie ma tu znaczenia, zdarzało mi się wymieniać grzałki w ekspresach, które nawet kilku miesięcy nie przepracowały.
A grzałki zmieniłem już 2 w tym czasie, i nigdy grzałka mi nie powodowała tego, że ekspres się wyłaczał czy wywalało korki, po prostu nie grzały a ekspres normalnie śmigał.
Pytanie czy zawsze miałeś (sprawną) różnicówkę na tym obwodzie.
Pytałem wcześniej jakie to bezpieczniki...
Racja.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi