Autor Wątek: Liczba prób  (Przeczytany 1799 razy)

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: ilość prób
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Styczeń 2025, 20:01:04 »
Co znaczy dobre espresso?

Sitko masz na 18 czy więcej g?

Mielę 20g kawy do 20g sitka, z tego celuję w 40-50 ml, ok. 25-30s i jestem zadowolony.

18, miele 18 i tak celuje w proporcje 1:2. Ale nijak nie mogę zejść poniżej 35s. Chyba ze ustawie młynek na bardzo gruby przemiał. Wtedy z automatu kawa jest mega gorzka. Ale dalej jest to czas 30/35s. Czuć po shocie ze jest już za grubo zmielone.

A jeśli chciałbym uzyskać to co Ty mianowicie 40-50 ml musiałbym parzyć kawę minutę. Bez szans.

Nie mam pomysłu. Zwiększyć ciśnienie ? Np z 10.5 do 11.5 ? Drastycznie zwiększyć / zmienianych temperaturę ? Tyle kombinacji próbowałem ze już sam się w tym pogubiłem.

Co na temat bloomingu powiesz ? Z czy bez ? Z doświadczenia coś ? Bo czytałem że, to raczej metoda stosowana przy przelewach ? Jak to się ma w ekspresie kolbowym ? Widziałem też opinie że lepiej to pominąć czyli ustawić np 5-0 ( preinfuzja i blooming ) bo ten czas przerwy sprawia że temperatura spada na grupie i ma to też wpływ na dalszą część ekstrakcji. Kit ?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Styczeń 2025, 20:22:26 »
Spróbuj zastosować poniższą technikę, czyli 5 sekund preinfuzji i 5 sekund przerwy. Ogólnie zobacz ten film.
Pisząc o grubszym przemiale masz pewnie na myśli drobniejszy przemiał, tak?

Staraj się badać 1 zmienną na raz. Gdy np. dojdziesz do zakładanych proporcji ilości wypływającej kawy w stosunku do wagi ciastka, a kawa jest gorzka, zmniejsz delikatnie temperaturę. Jeżeli na raz ruszasz 3 zmienne, to nie dojdziesz do niczego.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Styczeń 2025, 20:31:39 »
Racja zbyt dużo zmiennych więc ciężko o wnioski, ustaw 9.5 bar, zmiel tak drobno żeby przytkać ekspres i stopniowo odkręcaj żarno, mieląc grubiej,  aż ekstrakcja będzie spokojna i płynna, pamiętając o retencji. Zweryfikuj na początek ilość kawy w sitku, widać czy prysznic/śruba odbija się na sitku jeżeli jest za dużo kawy. Czas zostaw na koniec, jak już ustalisz siłę tampingu ilość kawy i stopień zmielenia. Czasami warto też zmienić kawę do kalibracji młynka, na jednej idzie łatwiej na innej masakrycznie.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Styczeń 2025, 21:15:38 »
Kawa z tej samej paczki? Jaka? Od kogo?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Street

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Styczeń 2025, 21:20:13 »
Kawa z tej samej paczki? Jaka? Od kogo?

Tak, palarnia z mojego miasta ( Nowy Sącz ) Nomen, Brazylia naturalna obróbka 100% arabica.

Spróbuj zastosować poniższą technikę, czyli 5 sekund preinfuzji i 5 sekund przerwy. Ogólnie zobacz ten film.
Pisząc o grubszym przemiale masz pewnie na myśli drobniejszy przemiał, tak?

A mógłbyś rozwinąć temat tej przerwy, na co ona ma wpływ. Krótko plusy i minusy, jak uważasz ?

Pisząc o grubszym przemiale mam na myśli to że, zacząłem od 10 w górę, zmiana na młynku raczej ok bo nie skakałem drastycznie a co 3/4 oczka w górę i za każdym razem po zmianie pierwsze zmielone ziarno na straty. I grubiej tzn że od „maki” w stronę „cukru”  ;-)

« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2025, 21:27:37 wysłana przez Fux »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Styczeń 2025, 21:28:20 »
Zmień kawę na cokolwiek od ranGo czy Antonia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Styczeń 2025, 23:28:15 »
To skoro zacząłeś od 10 w górę i chcesz uzyskać tyle samo kawy ale w krótszym czasie to musisz mielić drobniej a nie grubiej. Czyli zejść poniżej 10.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Styczeń 2025, 05:33:32 »
A mógłbyś rozwinąć temat tej przerwy, na co ona ma wpływ. Krótko plusy i minusy, jak uważasz ?

Lance wszystko w filmie tłumaczy odnośnie tej przerwy i jej znaczenia w preinfuzji na tym urządzeniu, masz tam o często wymaganym offsecie temperatury, potrzebie odpowiedniego poziomu wody w zbiorniku.
Spoko, z tym przemiałem się nie zrozumieliśmy, szybkie czytanie na telefonie.
A jak masz kawę, która na innym ekspresie Ci smakuje, to moim zdaniem spokojnie na niej testuj.

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Styczeń 2025, 09:23:22 »
czesc, ciagle walcze z tym samym problemem, jak wycisnac akceptowalne espresso, rady forumowioczów są świetne tylko, że dopiero od poziomu dobrego espresso, do którego ciągle nie mogę się dobić, niestety zaczyna to przypominać kuchnię molekularną

Offline Street

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Styczeń 2025, 11:52:11 »

Lance wszystko w filmie tłumaczy odnośnie tej przerwy i jej znaczenia w preinfuzji na tym urządzeniu, masz tam o często wymaganym offsecie temperatury, potrzebie odpowiedniego poziomu wody w zbiorniku.
Spoko, z tym przemiałem się nie zrozumieliśmy, szybkie czytanie na telefonie.
A jak masz kawę, która na innym ekspresie Ci smakuje, to moim zdaniem spokojnie na niej testuj.

Muszę nad tym siąść w takim razie, mój angielski jest dość spoko ale nie aż tak żeby zrozumieć go w 100%. A nie ma polskich napisów w tym filmie.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Styczeń 2025, 12:03:53 »
A nie ma polskich napisów w tym filmie

Są, odpal film w przeglądarce w trybie komputerowym i wybierz tłumaczenie automatyczne.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2025, 12:05:58 wysłana przez Ramkan »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Styczeń 2025, 12:53:18 »
czesc, ciagle walcze z tym samym problemem, jak wycisnac akceptowalne espresso, rady forumowioczów są świetne tylko, że dopiero od poziomu dobrego espresso, do którego ciągle nie mogę się dobić, niestety zaczyna to przypominać kuchnię molekularną

Hej, najważniejsze żeby możliwie była to ta sama kawa, najlepiej z tej samej partii i poruszać się w obrębie jednej zmiennej, zacząć od grubości mielenia , później dozy, bądź odwrotnie, nie wszystko na raz.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Styczeń 2025, 13:03:15 »
, rady forumowioczów są świetne tylko, że dopiero od poziomu dobrego espresso
Trudno zdalnie komuś coś doradzićgdy może być bardzo dużo elementów, które miały wpływ na końcowy rezultat. Najłatwiej jest gdy jest nagranie całego procesu przygotowania i zaparzania kawy, wtedy łątwiej można wyłapać co można poprawić.

Dużo może pomóc dobra kawa, która nie będzie bardzo wymagająca w zaparzeniu. Przeważnie jakaś sprawdzona mieszanka do espresso, Brazylia albo Honduras najlepiej się sprawdzają na początek.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Styczeń 2025, 14:49:06 »
18, miele 18 i tak celuje w proporcje 1:2. Ale nijak nie mogę zejść poniżej 35s. Chyba ze ustawie młynek na bardzo gruby przemiał. Wtedy z automatu kawa jest mega gorzka. Ale dalej jest to czas 30/35s. Czuć po shocie ze jest już za grubo zmielone.

A jeśli chciałbym uzyskać to co Ty mianowicie 40-50 ml musiałbym parzyć kawę minutę. Bez szans.

Nie mam pomysłu. Zwiększyć ciśnienie ? Np z 10.5 do 11.5 ? Drastycznie zwiększyć / zmienianych temperaturę ? Tyle kombinacji próbowałem ze już sam się w tym pogubiłem.

Ciśnienie w czasie ekstrakcji ustaw na 9-9,5.  Temperatura na 94-95. Preinfuzja na 5-6 sekund. Do średnio palonych singli stosuj proporcje 1:2,5 albo 1:3. Po zwiększeniu grubości mielenia  i trafieniu w czas( 25 sek.) zmniejsz temperaturę, jeżeli kawa będzie za gorzka.

A! I jeszcze jedno- jeżeli bawisz się sam- bez nauczyciela, to prawdopodobnie nie wiesz dokąd płyniesz. Wiele kaw wypiłem w kawiarniach i dopiero przy zabawie z własnym ekspresem zobaczyłem, że nigdy nie piłem espresso zrobionego w punkt.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2025, 14:59:31 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

Offline Street

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Styczeń 2025, 18:38:50 »
@Ramkan jestem po seansie. Dużo technicznych rzeczy więc lepszym dla mnie filmikiem był film od daddy got coffe, też sprzedaje swoje ustawienia itp. I według tego właśnie gościa mam tak :
Preinfuzja 5 sekund, przerwa 3 ciśnienie na ovp wróciłem do fabryki 11 bar temperatura 93.
Z twojego linku, Lance mówił żeby pozwolić ekspresowi na 5% więcej w ustawieniach bo przy jego testach i nadanej mu temp było minimalnie mniej w kolbie. Ja się już tam nie bawiłem bo u mnie raczej to nie tu leży problem. Wracając, ustawienia takie jak podają, kawa na młynku df64 zmielona w skali 15 ( wiem nic to nie mówi komuś kto tego młynka nie posiada - ale na różnych filmach filmikach itp ustawienia są od 12 do 17 więc wrzuciłem 15 na start, skala do espresso na tym młynku jest 0-30 dalej pod kawiarkę ) użyte 18g kawy, „zakręciłem” igiełkami tamper normcore więc nawet identyczny jak gość na filmie i u niego uzysk 1:2 w 29 s a u mnie po 38 sekundach 6g kawy……. Druga próba młynek na 20 dalej nic.
Czy aż taki wpływ może mieć tu kawa ? @Fux wyzej wspominał o zmianie kawy. Nie sądzę że w kawie tu leży problem.

Ręce mi już opadają…domyślam sie ze ustawiając jak daddy na swoim filmiku uzyskam idealnie 1:1 to co on ale taka przepaść.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi