Autor Wątek: Liczba prób  (Przeczytany 1796 razy)

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
Liczba prób
« dnia: 30 Październik 2024, 10:04:10 »
cześć, ile kawy zabierają Wam próby ustawienia tego oczekiwanego wyniku, czyli ile kawy tracicie z partii np. 250g?
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2025, 08:06:53 wysłana przez pafcio0 »

marcin.teges

• Gość
Odp: ilość prób
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2024, 10:30:49 »
Kwestia znajomości młynka i doświadczenia, jak ważysz kawę to może być 3-5 shotów, a jak nie ważysz tylko robisz ekstrakcję na sekundy to możesz 1-2 shoty ustawić.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2024, 10:49:47 »
To jest także kwestia znajomości samej kawy. Jeśli używasz zawsze tej samej kawy to musisz reagować na zmiany wynikające z jej daty palenia w odniesieniu do czasu od otwarcia opakowania (sposobu przechowywania kawy) oraz na zmiany spowodowane zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi. Szczególnie dotyczy to kaw świeżo palonych. Przy kawach włoskich pakowanych w atmosferze azotu jest to dużo łatwiejsze do opanowania. Często się zdarza, że zmieniasz opakowania i nie musisz wcale zmieniać ustawień na młynku. Tym bardziej przy tym samym stopniu palenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2024, 10:51:05 »
Na początku jak uczyłem się nowego osprzętu to czasem potrzeba było 5 i więcej prób, teraz w 2-3 maksymalnie 4 gdy chcę sprawdzić czy da się coś więcej wyciągnąć z danej kawy. Z reguły pierwsza próba jest na takim uniwersalnym dla mnie ustawieniu młynka jakie mam zapisane w notatkach dla danego rodzaju palenia, potem ewentualne szlify żeby wydłużyć lub skrócić ekstrakcję wedle potrzeb czy preferencji, a potem ewentualne zmiany temperatury parzenia :)

Offline yarek

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2024, 11:21:42 »
dzięki, mam tak, że lubię częste zmiany i poszukiwania a Lelit Kate mam od niedawna i niestety znalezienie akceptowalnego ustawienia zabiera zbyt dużo ziaren, nawet 15 prób

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2024, 11:28:56 »
To co Janusz napisał warto podkreślić, bo pojawiają się zdziwienia u początkujących użytkowników, a kawa po prostu wietrzeje już po 2-3 tygodniach nawet zamknięta w hopperze i młynek zachowuje się zupełnie inaczej.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Październik 2024, 11:32:17 »
Kawa świeżo palona zmienia swoje właściwości nawet już po 15 minutach od otwarcia opakowania.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline yarek

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Październik 2024, 11:36:07 »
to wchodzimy w niedostępne zakresy moich kubków smakowych

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Październik 2024, 11:53:17 »
Im więcej spróbujesz tym więcej zaczniesz rozpoznawać :) Nauka to kwestia prób i czasu w tym utrwalania się pewnych smaków, więc spokojnie, a za jakiś czas zobaczysz różnicę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Październik 2024, 12:05:26 »
Po jakimś czasie będziesz wiedział, jakie jest ustawienie młynka dla średnio palonej Brazylii, jakie dla monsunowej Indii itd. Wtedy w punkt trafisz za drugim, trzecim razem.

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Styczeń 2025, 18:03:58 »
Cześć, podepnę się pod wątek. Moje pomysły już się wyczerpały  :-(
3 miesiące temu przeszedłem na zestaw od pana Janusza, ascaso duo pid + z młynkiem df64, chyba ani razu nie udało mi się zaparzyć dobrego espresso  :picardpalm:
Testowałem na różne sposoby, z bloomingiem 1/2/3 sekundowym ( oraz bez ) za każdym razem z 5 sekundową preinfuzja. Temp od 90 do 95 stopni. Ciśnienie zmieniało sie różnie, od 9 do 10 barów. Kawa zawsze świeża. Mielenie w młynku w skali pod espresso przy każdym z w/w ustawieniu wszystko w granicach 40 sekund i więcej. Chce uzyskać z 18g 36g kawy w 25s maksymalnie 30s. Kawa nie jest zła ale to nie to ( lepsza wychodziła na starym zestawie z młynkiem wbudowanym ).Podkręcając młynek na mielenie pod kawiarkę urwę do 5s ale dalej cały proces parzenia jest kiepski- 35s. Niżej nie udało mi się zjeść. Kręcąc młynek dalej kawa wychodzi już gorzka i nie da jej się pić. Więc nie można mielić jej już grubiej.
„Przesiadłem” się z ekspresu z wbudowanym młynkiem la Pavoni Domus bar, dodam ze jak zmielę kawę w młynku i zaparzę ją w starym ekspresie wychodzi ok, 27s 36 g kawy z 18g ziarna.
Dziś już się poddałem. Ktoś ( może z użytkowników ascaso duo Pid +) z doświadczeniem mógłby mi coś podsunąć, co zrobić ? Na start z polecenia zjechałem przy ślepym sitku ovp do 10,5bar. Więc tak jest ustawione ( podczas parzenia kręci się nieco ponad 9 bar. Ustawić większe ? Chyba się w tym pogubiłem, za dużo możliwości. Pomocy, będę wdzięczny za każdą sugestię - dziękuję 🙏

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Styczeń 2025, 18:35:12 »
Co znaczy dobre espresso?

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Styczeń 2025, 18:43:52 »

Tzn narazie zapomnijmy o dobrym espresso, bo okazuje sie ze nie mogę zrobić nawet przeciętnego.

A dobre espresso, hm robiłem takie które miało fajną creame, fajne body. Nie przelewało się przez gardło jak woda. „Wbilem” się w swoje smaki. Chciałem iść dalej na nowym sprzęcie a okazuje się że odbiłem się od ściany.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Styczeń 2025, 19:09:27 »
Nie porzucaj nadzieje... ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Styczeń 2025, 19:17:39 »

No właśnie.

Sitko masz na 18 czy więcej g?

Mielę 20g kawy do 20g sitka, z tego celuję w 40-50 ml, ok. 25-30s i jestem zadowolony.

Dąż do zadowolenia z naparu a nie trzymaj się sztywno katechizmu.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2025, 19:23:35 wysłana przez Fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi