Autor Wątek: Pomoc w wyborze-dyskusja poboczna  (Przeczytany 1527 razy)

Offline martinforester

Pomoc w wyborze-dyskusja poboczna
« dnia: 27 Październik 2024, 16:58:55 »
Naczytałem sie o awaryjności Elizabeth i mam dość. Mam w domu ekspres automatyczny 14 letni Siemensa i działa do dzisiaj, wymieniłem tylko raz jednostkę zaparzającą za 350zł i to wszystko. Smak podobny do tego od nowości, ja wiem, że odbiega od kolby. Ale idąc w kolbę miałem nadzieję, na przynajmniej taką awaryjność jak w moim siemensie

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomoc w wyborze-dyskusja poboczna
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Październik 2024, 17:12:18 »
Mało to wiarygodne czytając opinie użytkowników o awaryjności danego sprzętu, tego lepszego jakościowo producenta. Pytanie zasadnicze, czy produkt był prawidłowo użytkowany, bo niekiedy to ludzie takie głupoty robią albo nie stosują się do podstawowych zaleceń instrukcji obsługi, że... :picardpalm:

Co do automatu, jak dobrze go ustawisz i zasypiesz fajną świeżą kawkę, to nawet zrobisz lepsze espresso od kolby. Mam na myśli, że musisz sporo więcej czasu poświęcić na opanowanie espresso z kolby, aby być usatysfakcjonowany z efektów. Był przykład kolegi z woka, a i ostatnio mój znajomy przesiadł się z kolby na automat :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 17:15:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Październik 2024, 17:24:24 »
Co do automatu, jak dobrze go ustawisz i zasypiesz fajną świeżą kawkę, to nawet zrobisz lepsze espresso od kolby.

Bez obrazy ale - no dobra szkoda mi klawiatury by to skomentować.
A faktycznie zapomniałem chodzi o te kolby z Biedronki co będą niedługo na święta w promocji :lol2: :lol2: :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2024, 17:37:58 »
Jurku, mnie też już się nie chce po raz kolejny Ci tłumaczyć, co mialem na myśli o nauce espresso, i żeby Ci jeszcze podnieść ciśnienie, a znając Ciebie po Twoich komentarzach, że nie chce Ci się wyciągać właściwych wniosków czy uczyć o espresso, to na tym Twoim WMF-ie bez problemu zrobię lepsze automatowe espresso niż Ty na Decencie. Oczywiście może być odwrotny skutek, ale do tego potrzeba nauki. Niektórzy uczą się szybciej, drudzy wolniej, a innym się nie chce, bo myślą, że dobry młyn i kolba same zrobią im poprawne espresso.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Październik 2024, 17:51:06 »
@martinforester Ja mam w domu od 14 lat ekspres DREAM i miał tylko wymieniane uszczelki w grupie. Od 2005 roku sprzedaliśmy tysiące ekspresów ASCASO. Jedyny autoryzowany serwis jest u nas w Zgierzu. I nie jest zawalony ekspresami. Co raczej dobrze świadczy o ich bezawaryjności. Tu na forum też raczej niewiele jest wątków o jakiś awariach. W podobnej cenie będziesz miał w promocji na HALLOWEEN ekspres DREAM PID, UNO PID lub DUO Black.
https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/halloween/?orderby=price

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2024, 17:59:12 »
Nawet mi się nie chce cytować ale napiszę tak po marynarsku  :lol2: po raz kolejny pi.....isz tyle albo aż tyle.
A wspomniany i stojący u mnie na blacie WMF zrobi zaledwie poprawną kawę.
I nie pisz tutaj po raz kolejny bzdur - masz go u siebie w domu obcujesz z nim na co dzień po kalka razy ja tak i wiem o czym piszę to że wpadniesz do córki, kolegi, kontrahenta i coś tam poudajesz że coś robisz to trochę za mało by wyrastać na eksperta. Kup za swoje używaj to pogadamy jak równy z równym bo na to chwilę w moim odczuciu to więcej udajesz znawcę w temacie niż nim jesteś.
I nie obrażaj się bo jak dla mnie nie mając takiego sprzętu u siebie a tylko widując go z doskoku dla mnie nie jesteś nic a nic wiarygodnym.

A przygadywanie mi o tym co wiem a czego nie wiem i włączanie do tego Docenta świadczy tylko o Twojej słabości bo też go nie widziałeś na oczy kawy z ni9ego nie piłeś a wypowiadasz jak ekspert.
Trochę to takie płytkie jak na kogoś kto skończył ileś tam lat.

Po raz kolejny powtórzę / poproszę nie obrażaj się tylko przeczytaj bez emocji na spokojnie i przemyśl co napisał Ci stary człowiek z nad morza.

Pozdrawiam
Jurek
Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Październik 2024, 19:01:28 »
Kup za swoje używaj to pogadamy jak równy z równym

Ja, niegodny szaraczek, chciałbym zapytać naszego wiarygodnego eksperta "z nad morza", czy filtry od Moccamastera też warto prasować, czy tylko te od Melitty?
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14044.msg287575#msg287575

Sory, musiałem.

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2024, 19:08:55 »
Niepotrzebnie się denerwujesz. Jak każdy kawosz z politowaniem wyrażałem się o automatach, dopóki się nimi nie zainteresowałem. Jeśli wykorzystasz swoją wiedzę odnośnie tego, jaki wpływ mają parametry: dobór ziarna, temperatura, stopień mielenia, doza i uzysk, to z automatu można wycisnąć dobry napar, który różni się znacząco w zależności od producenta i modelu. Zresztą te wspomniane parametry są także bardzo ważne w kolbie, gdzie automat jest prostszy w obsłudze, bo nie nasz wpływu na prawidłową dystrybucję.

Miłego wieczoru.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Październik 2024, 20:01:11 »
Podstawowy problem leży w tym, że do automatu to nawet szkoda jest zasypywać dobrą kawą. Korzystam na codzień z obydwu i
absolutnie i w żaden sposób nie da się porównać espresso z tego samego ziarna z kolby i automatu. Mieszanie automatu i kolby, jako opcji zakupu pierwszego ekspresu świadczy tylko i wyłącznie o absolutnym braku świadomości kupującego w kwestii własnych oczekiwań.

« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 20:10:10 wysłana przez fill »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Październik 2024, 21:06:08 »
Z każdym HX-em będziesz miał problemy z uzyskaniem dobrego espresso.
Nieprawda.

Co do automatu, jak dobrze go ustawisz i zasypiesz fajną świeżą kawkę, to nawet zrobisz lepsze espresso od kolby. Mam na myśli, że musisz sporo więcej czasu poświęcić na opanowanie espresso z kolby, aby być usatysfakcjonowany z efektów.
Również nieprawda.

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Październik 2024, 22:02:30 »
Nowicjusz kawowy szybciej opanuje espresso z DB niż HX, a doświadczony kawosz zrobi lepsze espresso z Jury C8 (minimum, za 4k) niż dyletant z kolby i młyna za np 10k.
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Październik 2024, 22:37:24 »
Uważasz autora wątku za dyletanta? Za doświadczonego kawosza? A może chcesz mu przypisać obie te cechy jednocześnie?
Bo piszesz po to żeby mu doradzić, a nie prowadzić nic nie wnoszące wojenki, prawda?

Nowicjusz kawowy szybciej opanuje espresso z DB niż HX
Półprawda. Wystarczy dołożyć do "procedury" flush i nauka będzie tak samo szybka jak w db. Zakładam tu że "opanować espresso" to znaczy powtarzalnie robić poprawne espresso, lepsze niż z automatu.

Nie twierdzę że HX jest lepszy od DB, ale absolutnie nie zgadzam się z tym że nie pozwala zrobić dobrego espresso.

@martinforester
Zdarza Ci się robić więcej niż dwie kawy z mlekiem jednocześnie? Jeżeli tak, to bardzo Ci się wtedy spieszy?
Jaki budżet chcesz przeznaczyć na ekspres i młynek?

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Październik 2024, 22:52:04 »
piszesz po to żeby mu doradzić, a nie prowadzić nic nie wnoszące wojenki, prawda?
Tak:
ja chyba potrzebuje DB z PID-em, mam mało czasu w tygodniu
Lelit Elizabeth sprosta Twoje oczekiwania co do espresso i białych. Znajomy przesiadł się z Rancilio Silvia i na razie jest zadowolony. Znalazł sobie kawkę, która mu smakuje: średnio wypalonego brazylijskiego singla. Z Victorią będziesz miał problem ze spienianiem mleka. Elizabeth kupił za 4600, więc nie ma nic lepszego jako DB w tej cenie. Z każdym HX-em będziesz miał problemy z uzyskaniem dobrego espresso. ECM max podobno daje radę.

Wystarczy trochę uważniej czytać. Reszta tyczyła się zaczepki Jurka: przyczyna => skutek.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 22:59:35 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Październik 2024, 23:20:59 »
Wystarczy trochę uważniej czytać. Reszta tyczyła się zaczepki Jurka: przyczyna => skutek.

Odetchnij, napij się dobrej kawy, przeczytaj jeszcze raz pierwszy post Jurka w tym temacie i Twoją na niego odpowiedź. Potem spróbuj wykazać się odrobiną otwartości i dopuść do Siebie myśl, że to Twoja wiadomość była tą zaczepną.
W Twoich postach jest sporo wartościowych informacji. Niestety są one zmieszane z tymi które przynajmniej ja osobiście uważam za błędne, oraz z dużą ilością osobistych wycieczek i siłowej obrony własnych przekonań.
To powoduje, że "trochę uważniejsze czytanie" nie zawsze wystarcza, żeby wyłowić z Twoich wypowiedzi te pomocne i wartościowe części.
Zmierzamy do patowej sytuacji, w której "wszyscy" tracą ochotę na jakąkolwiek dyskusję z Tobą, a Tobie wydaje się że "wszyscy" się na Ciebie uwzięli.

Jeszcze jedno pytanie do @martinforester: Co dla Ciebie oznacza "czarna" i "kawa z mlekiem"?

Offline martinforester

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Październik 2024, 00:31:02 »
@M

już nakreślę dokładniej zapotrzebowanie i dostępny czas. Otóż od poniedziałku do piątku wstajemy (żona i ja) 6-7 rano (ja o 7). Żona robi 2x czarną kawę do kubka termicznego (to jest chyba tzw. americano) w automacie i dolewa mleko skondensowane bo nie chce wyciągać mleka podłączać a później płukać układu mlecznego. Ja pijam tylko prawdopodobnie tzw americano (wg. Siemensa to jest kawa :D). Wstaje o 7 i w ciągu 40 minut muszę przygotować dzieciaki napić się kawy i wyjść. Po powrocie o 8 mam najgorszy młyn w pracy i tak następną kawę mogę zrobić zależnie od sytuacji na szybko, czasami między jednym wciśnięciem przycisku na automacie a drugim zdarzy się, że muszę biec do komputera, a nie daj Boże jeśli tzreba opróżnić pojemniki na skropliny to w automacie kawę robię nawet 10 minut. Po południu bywa różnie ale można założyć, że mogę odejść na 15 minut do kuchni. Kiedy przyjdzie weekend to mamy więcej czasu i można wyciągnąć rurki do spieniacza i spienić mleko zamiast wlewać niezdrowe skondensowane, mam na myśli żonę, ja nie lubię kaw mlecznych. Ale weekend to też goście, i zdarza się, że nagle 5 osób chce latte i ja czarną. Na automacie to chwilę trwa bo zazwyczaj robię po swojemu, bo to z programu jest już za słabe i najpierw spieniam mleko i przerywam, a później robie po 2 sztuki espresso do tego mleka co już jest w szklance, i tak 5 razy dla 5 osób, a w między czasie trzeba pewnie opróźnić pojemnik na skropliny. I tym sposobem jedni już wypiją połowę a inni dopiero zaczynają :D żyć nie umierać
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2024, 00:33:28 wysłana przez martinforester »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi