Autor Wątek: Ekspres automatyczny do lokalu usługowego  (Przeczytany 2222 razy)

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
Ekspres automatyczny do lokalu usługowego
« dnia: 16 Październik 2024, 11:45:41 »
Nie jestem w ekspresach automatycznych na bierząco dlatego pytam Was o pomoc :) moja żona otwiera lokal usługowy w którym chciała by mieć możliwość podawania kawy. Z racji że przygotowanie kawy nie może trwać zbyt długo a proces nie może być skomplikowany najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się być ekspres automatyczny, wiadomo kawa nie będzie top ale w takim miejscu ma być po prostu dobra. Podejrzewam że najczęsciej będą podawane kawy mleczne.
Problem jaki mam z ekspresami automatycznymi to fakt że robią one dobrą kawę na początku a po pewnym czasie kawa staje się coraz gorsza, tak było w przypadku mojej poprzedniej Jury ENA8 mimo że była na bierząco odkamieniana i czyszczona przy pomocy tabletek. Według mnie problemem Jury jest fakt że ich jednostki zaparząjace nie są w prosty sposób wyjmowalne do mycia, dlatego te markę z góry odrzucam bo wiem co tam można znaleźć w środku po pewnym czasie.
Jakie są więc alternatywy, chciałbym żeby ekspres miał wyjmowalną jednostkę, było solidny i nie psuł się co chwilę i robił dobrą kawę cały czas :)

Robiąc research na szybko najsensowniej brzmi opcja Nivony lub Melitty pytanie która firma byłaby lepsza. No i jaki model w sumie pewnie im prostszy tym lepszy byleby konstrukcja była  sprawdzona i pozbawiona wad wieku dziecięcego :)

« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2024, 17:05:01 wysłana przez Fux »
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
Odp: Ekspres automatyczny do lokalu usługowego
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2024, 21:32:17 »
Też się oglądam za ekspresem automatycznym i zrobiłem, mam nadzieję że całkiem dokładny reaserch.

Z tego co znalazłem melitta to w zasadzie nivona w innej obudowie, więc nie powinno być tutaj znacznej różnicy + obu konstrukcjom zdarza się cierpieć na problem "zbyt miękkiej wody" tzn. w pewnym momencie zmienili konstrukcje sitka w module zaparzającym na cieńsze/tańsze, które miało tendencje do blokowania/zapychania się i problem z bliżej nieokreślonych powodów dotykał glównie ekspresów które pracowały na zbyt miękkiej wodzie.

Co do jury to słyszałem że ich jednostka 10g miała problemy z trwałością/choroby wieku dziecięcego, natomiast ich jednostka 16g ponoć jest w porządku.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Październik 2024, 22:01:27 »
Przejrzyj może ekspresy Coffee Format. Słyszałem o nich dobre opinie. Patrzę teraz na allegro i koło 9000 zł jest model Break z przyłączem do wody i odprowadzeniem do ścieków, dużym ekranem, możliwością indywidualizacji naparu, ustawiania kolejności nalewania, wody, mleka kawy itd, zapisywanie do 30 przepisów na kawę, z możliwością wgrywania materiałów promocyjnych na ekran itd. Przewidziane na ilość około 100 kaw dziennie z tego co piszą. Coś tego typu raczej bym szukał do lokalu. 

Offline adiki

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Październik 2024, 22:15:56 »
Lokal będzie odwiedzać kilka maks kilkanaście osób dziennie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2024, 22:21:49 »
Rozumiem że ma być niedrogo.
Może Taka Melitta F30 jeśli może być bez bajerów i niedrogo? Albo zobacz sobie inne polecajki
https://youtu.be/SAc7KnxMLqQ?si=uATfpyFyX5OusI8t&t=1214

Offline adiki

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2024, 22:57:37 »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Październik 2024, 00:45:53 »
Lokal będzie odwiedzać kilka maks kilkanaście osób dziennie.

Ta są typowo domowe ekspresy automatyczne, do firmy się nie nadają. Ciągłe czyszczenie po każdej praktycznie kawie. Upierdliwe jest to w firmie. Wolne dodatkowo. Kup coś co ma większy pojemnik na ciastka kawowe, sprzęt którego nie trzeba bez przerwy serwisować. W firmie to strata czasu. Na bazarku wystawiłem WMF’a 860 L w mega atrakcyjnej cenie, jest szybki i nie jest upierdliwy, łatwy w konserwacji. Dodatkowo cieszy oko, produkt premium który podniesie prestiż lokalu.   
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline adiki

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Październik 2024, 10:00:14 »
@MacJaro WMF ma wyjmowany blok zaparzający?

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Październik 2024, 13:10:49 »
@MacJaro WMF ma wyjmowany blok zaparzający?

Nie nia ma wyjmowanego. Czyszczenie z użyciem tabletki. Ekspres sam określa kiedy to trzeba zrobić. Pierwsze czyszczenie miałem po ok 150 kawach.
Na „koniec dnia” wystarczy krótkie czyszczenie samą wodą.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2024, 13:14:43 wysłana przez MacJaro »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Październik 2024, 14:21:02 »
Na „koniec dnia” wystarczy krótkie czyszczenie samą wodą.

Nie chcę psuć oferty bo cena zacna ale obok tego nie mogę przejść obojętnie.
Nie nie wystarczy krótkie czyszczenie samą wodą to czyszczenie musi być powtarzane i to kilka krotnie.

Nie wspomnę o częstym czyszczeniu tacki ociekowej.

Poczytaj ten temat.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12560.150

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline adiki

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Październik 2024, 15:25:44 »
Sorry @MacJaro ale ten ekspres odpada w przedbiegach. Brak wyjmowanego bloku jest dla mnie rozwiązaniem niehigienicznym. Jura ma to samo założenie i czyściłem ją na bierząco tabletkami. W końcu jak sam ją rozkręciłem to się przeraziłem z czym kawę piłem.

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Październik 2024, 21:40:42 »
Sorry @MacJaro ale ten ekspres odpada w przedbiegach. Brak wyjmowanego bloku jest dla mnie rozwiązaniem niehigienicznym. Jura ma to samo założenie i czyściłem ją na bierząco tabletkami. W końcu jak sam ją rozkręciłem to się przeraziłem z czym kawę piłem.

Po prostu zaniedbałeś ekspres i nie czyściłeś go w/g zaleceń producenta.  ;)
Jak większość ludzi.
Dzięki temu serwis centralny Jury  ma pełne ręce roboty  [emoji38]
WMF ma inną konstrukcję niż Jura, posiada też certyfikat TUV w zakresie bezpieczeństwa higieny.

Offline adiki

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Październik 2024, 22:38:56 »
Nie mów mi że zaniedbałem ekspres bo jak tylko się prosił o odkamienianie czy czyszczenie tabletką to taką procedurę wykonywałemi używałem oryginalnych produktów Jury. To że resztki mokrej kawy gdzieś tam w niewielkich ilościach pozostają na elementach jednostki zaparzającej w miejscach gdzie ciastko jest przepychane do pojemnika na fusy to nie moja wina.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Październik 2024, 17:45:29 »

Po prostu zaniedbałeś ekspres i nie czyściłeś go w/g zaleceń producenta.  ;)
Jak większość ludzi.
Dzięki temu serwis centralny Jury  ma pełne ręce roboty  [emoji38]
WMF ma inną konstrukcję niż Jura, posiada też certyfikat TUV w zakresie bezpieczeństwa higieny.

Wmf przeznaczony do domu ma konstrukcję zaczerpnietą z ekspresów marki krups ponieważ należą do tej samej grupy SEB co jest nawet na materiałach marketingowych ...  Także tego...

Ogólnie by ekspres do kawy był sprawny to stosować filtry Odkamieniać gdy pojawi się ta możliwość a nie alarm o wymaganym już odkamienianiu i robić to można wtedy słabszym roztworem lepiej częściej a słabszy roztwór odkamieniacza zrobić, druga sprawa ekspresy z wbudowanym zaparzaczem nie wyciaganym powinny pracować codziennie 2-3 kawy np by to wykonywało cykl kawy...
Ogólnie alarmy w ekspresach żeby coś wykonać to jest jak jazda na oleju w stylu long life w samochodzie... Niby można ale jak chcesz na dłużej mieć auto / ekspres lepiej według mnie skrócić interwały...

Jak robisz to z głową to nawet 16 tyś kaw zrobi Ci ekspres i dopiero wtedy będzie wymagał przeglądu (Krups i WMF bo ta sama konstrukcja potwierdzone info bo taki się mi trafił na wymianę uszczelek i kalibrację) chyba że wysiądzie elektronika wcześniej

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Październik 2024, 23:39:51 »
Jak koniecznie z wyjmowanym modułem zaparzającym to polecam rozwiązanie stricte profesjonalne, nie domowe.

SAECO Magic M1 lub z większymi zasobnikami na wodę i ziarna M2. M2 jest teź w wersji z podłączeniem do wody.
Saeco Magic (Saeco Professional) produkuje Evoca Egoup firma specjalizująca się w urządzeniach profesjonalnych do parzenia kawy.
Ekspres ten produkują w Rumunii, więc nie jest to Chinol.
Mam ten model od niedawna i jestem nim zachwycony, bardzo szybki w wydawaniu napojów. Błyskawicznie się zwrócił.
Ludzie zamawiają w większości kawy mleczne. Cappuccino maszyna robi w ok 30-35 s. Podwójne 50s 2x 230 ml.
Duży praktyczny ekran, prosty w obsłudze dla klienta.
Ekspres jest dobrze konfigurowalny. Wręcz rewelacyjnie, świetne oprogramowanie tylko trzeba to „rozkminić”.
Co na początku nie jest takie proste. (Menu technika). Szczerze polecam, aktualnie w dobrych cenach można go kupić.
Ja kupiłem w Konesso u @Michał.  W uruchomieniu pomagał mi ich technik telefonicznie, super cierpliwy i mający pojęcie o tym ekspresie gość.

Jak potrzebujesz więcej praktycznych informacji o tym ekspresie napisz na priv.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi