Autor Wątek: Para z prysznica Victoria Lelit  (Przeczytany 547 razy)

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
Para z prysznica Victoria Lelit
« dnia: 15 Październik 2024, 10:17:38 »
Para z prysznica Victoria Lelit

Po zrobieniu jednego espresso i spienieniu mleka, kiedy chcę zrobić ponownie kolejne, po zmianie guzika na espresso, z prysznica leci przez dobrych kilkanaście sekund wodą z parą, zauważyłam to przypadkiem, podczas czyszczenia.
Wydaje mi się że to niekoniecznie tak powinno być, ponieważ temperatura wody ma wpływ na smak kawy, kawa niestety wychodzi mi różna w smaku ,czy to wada ekspresu? Czy można coś zrobić żeby, tak nie było?  Czy tak musi być?

Offline ikpara

Odp: Para z prysznica Victoria Lelit
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Październik 2024, 10:45:16 »
Normalne. Tu jest jeden boiler na wodę do espresso i parę do mleka. Po spienieniu mleka boiler musi się schłodzić i ustabilizować aby zrobić następne espresso - to trwa dłuższą chwilę. W "mono" ekspresach to jest chyba główna niedogodność - słabiutka wydajność dla kaw mlecznych.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Październik 2024, 11:14:51 »
Po spienianiu mleka wyłącz parę, spuść wodę przez grupę tak aby temperatura zeszła poniżej zadanej i odczekaj aż się ustabilizuje na zadanej temperaturze na kawę. Da to szybszy efekt niż czekanie aż bojler sam wystygnie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Furgalad

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2024, 11:28:33 »
Serdeczne dzięki za odpowiedź .
Szkoda, że tak musi być, że trzeba czekać/ zlewać wodę, zwłaszcza jak się wlewa Żywiec kryształ.
U mnie tylko 2 osoby do picia kawy, obie mleczne i robione zazwyczaj jedna po drugiej.
Jakoś trzeba będzie z tym żyć😭. Ekspres ma niecały rok. Jak nowy. Jeszcze się szykuje się zmiana, ale jak coś, to chyba będę szukać takiego z dwoma bojlerami, bo chyba taki potrzeby.
Pozdrawiam

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2024, 11:35:47 »
To chyba najprościej zrobić najpierw te 2 espresso, a później do obu spienić mleko... ekspres sam sie wystudzi, nie trzeba spuszczać wody ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Październik 2024, 11:36:18 »
Dla dwóch osób i dwóch kaw mlecznych ? Po co zmieniać ? I po co robić jadna po drugiej ?
Robisz najpierw dwie espresso jednocześnie z podwójnej wylewki, przełączasz na parę i spieniasz mleko w ilości wystarczającej na dwie filiżanki. Przerzucasz spienione mleko do wcześniej wykonanego espresso. W ten sposób nie musisz spuszczać Żywca.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Furgalad

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Październik 2024, 11:51:11 »
No nie tak do końca to wygląda, kawę pije ja i córka, nie zawsze wypada to tak jedna po drugiej dosłownie, każdy kawkę robi sobie sam, bo mało czasu z rana, żeby stać przy ekspresie jeszcze dla innych, więc w wolnej chwili kto chce, to sobie robi. W ciągu dnia pijemy zazwyczaj w innym czasie.
Nie opanowałam zmiany ustawienia młynka na pojedyncze i podwójne kawki na zmianę, jedziemy na pojedynczym sitku, bo kawka z podwójnego jest dla mnie za mocna. Jak zmienia sie sitko, to trzeba inne ustawienia,  każdy rodzaj kawy, to inne ustawienia.
Takie wnioski wyciągnęłam z czytania forum i własnych rocznych doświadczeń.
Być może da się robić takie zmiany, ale ja jeszcze nie potrafię.

Ale teraz rano spróbujemy to jakoś ogarnąć 😄

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Październik 2024, 12:03:28 »
To mała modyfikacja algorytmu wystarcza:
ten, kto robi powinien zapytac drugą osobe, czy też chce "teraz'... i jak chce, to zrobic dwie pojedyncze, jedna po drugiej, minuta dłużej... ;)
+ mleko dla siebie lub podwójna porcja ;)
Przy odstępach między kawami problemu nie ma, bo samo wraca do odp. temperatury - trzeba tylko wyłączyć tryb pary...

Offline Furgalad

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Październik 2024, 12:50:35 »
To mała modyfikacja algorytmu wystarcza:
ten, kto robi powinien zapytac drugą osobe, czy też chce "teraz'... i jak chce, to zrobic dwie pojedyncze, jedna po drugiej, minuta dłużej...
+ mleko dla siebie lub podwójna porcja

Przy odstępach między kawami problemu nie ma, bo samo wraca do odp. temperatury - trzeba tylko wyłączyć tryb pary...

Myślę, że się dogadamy 😀

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi