Autor Wątek: Oscar NS - alternatywy lub w pobliżu...  (Przeczytany 21987 razy)

Offline Bertzilla Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: Fiorezatto F4 Nano; Hario Slim MSS-1
Oscar NS - alternatywy lub w pobliżu...
« dnia: 02 Marzec 2015, 14:26:03 »
Dzień dobry,
Przedstawiłem się grzecznie w powitalni jakiś czas temu, następnie pochylony z troską nad forum pokornie milczałem i wchłaniałem wiedzę.
W międzyczasie (rumieniąc się ze wstydu) opchnąłem na allegro całkiem nowy KG49 i zanabyłem u p. Janusza młyn M2M.
Ponieważ ranki chciałbym zaczynać w dobrym nastroju - postanowiłem następnie się rozstać z tym co mam (przez grzeczność przemilczę) i zakupić ekspres poważniejszy,  choć pewnie jeszcze nie docelowy.
Stąd pytanie i prośba o porady, opinie, wskazówki :

"Jakie są sensowne alternatywy dla Oscar'a NS znajdujące się w pobliżu 3,5k PLN"

Ta maszyna - po lekturze wielu wątków na tym forum - plasuje się najbliżej określonego przeze mnie targetu użytkowo - cenowego. Oto jego charakterystyka:
"3 x latte rano; w ciągu dnia 4 - 5 espresso; 1 - 2 razy w tygodniu wieczorem 4-5 latte (znajomi); od wielkiego dzwonu 8 - 12 mlecznych fantazji (zjazdy mafijne ciotki wujki itp)" 3,5 PLN brt max (jednorazowe księgowanie); możliwość łatwego zbycia w przyszłości gdy będę chciał pójść wyżej i żeby rano nie straszył. Ambicje: nauczyć się rozpoznawać subtelności smakowe; poeksperymentować z temperaturami; pobawić się w latte art (od trzech miesięcy jedyne co mi wyszło to biały sterczący w górę cyc).

Będę wdzięczny z życzliwe sugestie.

za dobre uczynki zostaniesz słusznie ukarany

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Oscar NS - alternatywy lub w pobliżu...
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2015, 14:34:22 »
Hej! W zakresie 3500 nie znajdziesz sensownej alternatywy - a Oscar obcenie wychodzi po 2700 (czarny) - 3000 (inne kolory), i do tego jakieś 140 PLN za transport z Włoch.

Chyba następny HS to BEZZERA BZ 10 M za około 4300 PLN i Cellini Classic za 4500.

Alternatywę w tym budżecie może stanowić tylko sprzęt używany i jeśli piszesz że to nie docelowa maszyna to może lepiej poszukać ciekawej używki lub dołożyć do maszyny docelowej.

LMWDP #469

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2015, 16:51:25 »
Cytuj (zaznaczone)
a Oscar obcenie wychodzi po 2700 (czarny) - 3000 (inne kolory), i do tego jakieś 140 PLN za transport z Włoch
po legalu? z cłem i fakturą ? - jeśli tak to rzeknij gdzie pls.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2015, 17:08:05 »
Pewnie elektros.it :).

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2015, 17:18:38 »
Tak jest, @WS dobrze mówi.
LMWDP #469

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2015, 20:33:20 »
mhm... no to się muszę najpierw zarejestrować jak vat-ue i odczekać na euro-nip. A jakiegoś zaprzyjaźnionego importera krajowego można namierzyć? w sumie co za różnica czy zostawię te 2 stówy w US czy gdzie indziej?...

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2015, 20:44:16 »
Jeszcze chyba w zeszłym roku w podobnych pieniądzach była LNE Cuadra

Lobo_M

• Gość
Oscar NS - alternatywy lub w pobliżu...
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2015, 21:00:08 »
Przykre jest tylko, że sprzęt za 3kPLN, wyglada jak marketowka za 500zł. Nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciach nie powala.

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2015, 21:09:15 »
Jeszcze chyba w zeszłym roku w podobnych pieniądzach była LNE Cuadra
jakieś 900€

Jeszcze można Expobar Office Pulser poszukać - jakieś 770€ ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2015, 21:12:09 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2015, 22:18:39 »
Na razie NS Oscar black - prowadzi w moim rankingu. Btw - brać w razie czego ten presostat i dodatki? Jutro wypełniam PIT-R i rejestruję się jako unijny vatowiec. Swoja drogą - nie ma gdzieś w pobliżu jakiegoś zaprzyjaźnionego dystrybutora tego sprzętu? Co mi za różnica czy zostawię 170 pln w US czy gdzie indziej?. Że NS wygląda jak marketówa? No trochę tak... przynajmniej na "widele", a pomacać ten plastiś nie mam gdzie...

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marzec 2015, 22:22:10 »
Wszyscy na forum go polecają, a nikt go nie ma? Chociaz jakies real foto i opinia wymagania plastiku;-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marzec 2015, 22:27:04 »
Jest fajny dual bojler Breville/Gastroback, ale pewnie summa summarum nie opłaca się sprowadzać, bo u nas nie ma tych ekspresów :)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2015, 08:01:28 »
Bez przesady z tym "u nas nie ma". Na Amazon.de są po niecałe 1000Euro a w końcu jesteśmy w UE to tak jakby u nas były  ;) Pisali już o tym sprzęcie na home-barista i sporo o nim informacji no i Amazon tym handluje więc spoko. Natomiast NS w realu wygląda dużo lepiej niż na monitorze  :)

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2015, 09:07:35 »
Gentelmen,
A powiedzcie jeszcze czy ten extra stuff brać promocyjnie montowany na pokładzie, który oferują elektrosi - tj. cytuję: (KIT OPV & ANTI VACUUM VALVE + SIRAI VER. WATER TANK) za dodatkową prawie stówkę w eurasie?. W sensie czy to niezbędnie potrzebne i warte tej kasy?

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2015, 09:19:35 »
OPV - zdecydowanie tak, ustawione będziesz miał właściwe ciśnienie (9-10bar) a nie maksymalne jakie daje pompa (15bar)
Anti-vac - raczej tak, wygoda włącznia maszyny - w standardzie bez tego trzeba odkrecić zawór pary, włączyć i czekać aż zacznie para lecieć, zakręcić i czekać aż się dogrzeje. Anti-vac działa jak automatyczne odkręcenie i zakręcenie pary, więc parę masz zakręconą, a ekspres możesz z timera startować, żeby się nagrzewał zanim się obudzisz
Presostat SIRAI - jest dokładniejszy niż ten oryginalny, ma lepsze parametry pracy. Ale jak dla mnie w tej maszynie to bardziej gadzet (profesjonalny ale jednak) niż konieczność.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi