Autor Wątek: Indonesia Bali, Tri Hita Karana, Organic - palarnia EuroCafe [ranGo]  (Przeczytany 3738 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Ja tą kawę nazywam kawą dla szkół jogi - Tri Hita Karana to filozofia opisująca równowagę i relację między człowiekiem a naturą/środowiskiem, innymi ludźmi, bogami. Nie będę się w to zagłębiał bo to nie to forum. Opiszę więc ziarenka. Palone są zdecydowanie, ciemno jak na moje oko, ale nie jest to włoski węgiel, czy francuski tost ;)

Jak zwykle w kawach z palarni Gorana ziarenka są pierwszej klasy, ładne, równe, całe bez defektów. Paczka po otwarciu nie zachwyca niczym specjalnym, zwykły aromat kawy. Przygotowałem ją jako espresso. porcja około 18-20g daje bardzo ciekawy rezultat w filiżance. Kawa ma przynajmniej dwa oblicza, jest klasycznie czekoladowa, z domieszką jakby pikantnych/ostrych przypraw, albo łagodniejsza ale z wyczuwalnymi wiśniami. Te dwa oblicza to różne temperatury. W wyższej temperaturze (94-95C) pojawia się tygrysek i smaki orientu, a w niższej (91C) jest spokojniej, z lekkimi kwaskami. W obu postaciach bardzo dobra, co udało mi się potwierdzić u kilku osób które miały okazję kosztować tej kawy u mnie w domu.

Świetnie komponuje się z mlekiem. Crema jest trwała i ułatwia malowanie, a smak cappucino przypomina czekoladę, ale nie taką mleczną tylko bardziej wytrawną - 45-50% kakao.

Próbowałem jej też w dripie ale jakoś mi nie podeszła - coś schrzaniłem i było za dużo goryczy w posmaku. No i to jednak ciut za ciemne palenie jak na przelewy więc można powiedzieć że sam się prosiłem.

Podsumowując - zdecydowanie warta spróbowania, ja lubię jej wysokotemperaturową odmianę. Moja żona woli wersję "chłodniejszą".
LMWDP #469

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Indonesia Bali, Tri Hita Karana, Organic - palarnia EuroCafe [ranGo]
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marzec 2015, 14:42:31 »
Palenie z początku marca br. Niezbyt ciemne w mojej ocenie.  Ciekawa kawa do cappu, jako baza 19g na sitku 18g VST. Rezultat to łagodność połączona z wielosmakiem, czyli na początek jest coś pomiędzy wiśnią a porzeczką, a posmak zostaje  coś pomiędzy czekoladą a migdałem. Wrażliwa na temperaturę, szczególnie wyższą.

Dobrze sprawdza się w małym Chemexie, ciekawie też smakuje po przestudzeniu, wtedy owocowe nuty biorą górę. Testowana na 25g, i 88C z krótką preinfuzją do 250-300ml naparu.

Co do malowania, wolę Mujeres, daje lepszy kontrast, ale ani na ilość (no może trochę) ani na trwałość cremy nie mogę narzekać.

Ziarno piękne, duże bez wad.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2015, 10:20:16 »
Ciekawa i sympatyczna kawa, na pewno warto jej spróbować. Espresso przypominało palone
przez Gorana Kenie. Czyli była wiśniowa kwaskowatość, w Bali także akcent czerwonych porzeczek oraz
intensywniejsza czekolada, bardziej gorzka niż w Kenii. Crema była spora i trwała.
Parzyłem też tę kawę w aeropressie. Ze względu na trochę większy stopień palenia temperatura wody
wynosiła 85°C. Napar był konkretny, ze sporym body. Czekolada, wiśniowa słodycz i czekoladowy posmak,
tak można go w skrócie opisać.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2016, 09:13:29 »
Zrobiłem dziś tę kawkę w chemexie i bardzo mi smakuje. 24 g zalałem 420 ml wody w temp 92 st. C nie kontrolowałem czasu. Po prostu zaczekałem aż przeleje sie całkowicie woda. Napar bardzo delikatny i smakowity.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi