Autor Wątek: 1zpresso J-Ultra  (Przeczytany 3075 razy)

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
1zpresso J-Ultra
« dnia: 27 Wrzesień 2024, 09:15:17 »
Cześć,
Czy ktoś posiada ten młynek i może podzielić się swoją opinią na jego temat? Zastanawiam się nad nowym młynkiem i moje myśli krążą również wokół niego.
W Polsce jest dostępny na amazonie za 895 zł. Można go kupić również na oficjalnej stronie 1zpresso - tam kosztuje 199$, jest wysyłka do Polski, także wyjdzie trochę taniej. Może ktoś ma kod rabatowy od nich i chętnie się podzieli? Różnica jest również w okresie gwarancyjnym. Kupując u producenta dostajemy tylko rok gwarancji, Amazon z racji, że sprzedaje w Polsce musi respektować 2 letni okres gwarancyjny/rękojmie.

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
Odp: 1zpresso J-Ultra
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2024, 10:44:35 »
Nie mam akurat tego młynka, ale miałem podobny K-Ultra, ale wolałem mieć osobny do espresso i przelewów więc obecnie mam J-Max S oraz ZPSpecial.
Wszystkie bardzo dobre, J-Ultra chyba ma te same żarna co J-Max S więc powinieneś być zadowolony z espresso, bo rozumiem, że tylko do tego go kupujesz, tak?

Co do sklepu oficjalnego to z niego brałem ZPSpecial, również za 199EUR, ale doszły opłaty, Vat, cło więc ok 1000zł zapłaciłem, ale wtedy USD było droższe.
K-Ultra z kolei kupiłem z niemieckiego amazona, bo akurat tam było najtaniej. Polecam więc zajrzeć na wszystkie europejskie amazony, bo często trafia się promocja -10% -20%.

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2024, 11:49:38 »
Tak, młynek ma służyć do produkowania jak najlepszego espresso.
Dzięki za sugestie patrzenia po najbliższych Amazonach. Zupełnie zapomniałem o dodatkowych opłatach przy zakupie bezpośrednio na ich stronie. Wobec tego ten scenariusz kupna młynka traci sens zupełnie.

A jak ten młynek wypada na tle Kingrindera K6? Jest o połowę tańszy, miałem go u siebie na chwilę na testach i wypadł zadowalająco. Czy 1zpresso da mi coś więcej?
Myślałem również o MH3W Blade R3, ale ten młynek widziałem jedynie u @My Coffee Show na jego filmie.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:06:41 »
patrzenia po najbliższych Amazonach
Może nie znasz, polecam tą stronkę do porównywania amazonów:
https://www.hagglezon.com/en/s/1zpresso%20J-Ultra

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:25:23 »
Fajna stronka, nie znałem, dzięki.
Tylko nie wiem na ile wiarygodna, bo klikam pierwsze 4 linki po 199EUR i pierwsze 3 faktycznie 199EUR, a czwarty, niemiecki amazon 205,69

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:36:12 »
Również nie znałem. Dziękuję!
Jednak ta strona tylko mnie utwierdziła, że ciężko będzie o lepszą cenę niż ta, która jest aktualnie na naszym Amazonie.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:40:08 »
Tylko nie wiem na ile wiarygodna, bo klikam pierwsze 4 linki po 199EUR i pierwsze 3 faktycznie 199EUR, a czwarty, niemiecki amazon 205,69

Amazon potrafi bardzo często zmieniać ceny, czasami nie nadąży odświeżyć.

Jednak ta strona tylko mnie utwierdziła, że ciężko będzie o lepszą cenę niż ta, która jest aktualnie na naszym Amazonie.

Niestety, po doliczeniu przesyłki zagranicznej już tylko ~20zł taniej.
Zawsze można czekać na promocje ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrzesień 2024, 13:20:33 »
Właśnie, cło i dodatkowe opłaty, może znowu trafi się jakaś promka, ale to najprędzej na zagranicznym Amazonie, w sensie Hiszpania, Niemcy  :doh:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrzesień 2024, 13:31:00 »
Jak się Wam nie śpieszy, to polecam poczekać na BF i CM, wtedy pewnie będzie taniej, możę nie 50%, ale z 20% możę będzie.

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:13:48 »
A co wg Was będzie będzie najlepszym wyborem do espresso? Tytułowy młynek, czy płaskie żarna DF64 gen2 (aktualnie jest promka na Konesso - 1619zł)? Wiadomo, że ten drugi dużo droższy i inna specyfika pracy. Chodzi mi o samą jakość espresso.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:22:16 »
A próbowałeś już mielić ręcznym do espresso? Ja próbowałem i nie mogłem się przekonać - za ciężko i za długo na kilka szotów dziennie.

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:42:00 »
Próbowałem. Miałem Timemore C3 ale nie był szałowy (nie lepszy niż mój lelit fred), miałem również na testy Kingrinder K6. Espresso robię tylko dla siebie (1-3 dziennie), także tylko wtedy szedłby on w ruch. Do kaw mlecznych dla gości planuje dalej używać młynek automatyczny.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:45:06 »
A co wg Was będzie będzie najlepszym wyborem do espresso? Tytułowy młynek, czy płaskie żarna DF64 gen2 (aktualnie jest promka na Konesso - 1619zł)? Wiadomo, że ten drugi dużo droższy i inna specyfika pracy. Chodzi mi o samą jakość espresso.

Jeśli chodzi o ręczniaka to dla jednej osoby jest ok, problem w przypadku jaśniejszych ziaren noi, gdy masz gości...
Df64 to ponoć bardzo dobry młynek, zawsze możesz wziąć młodszego brata df54, tylko raczej brak opcji upgrade żaren.

Niby są producenci żaren 54mm, ale z tego co czytałem kręcą się w inna stronę?!

Edit. ah już odpisałeś, to ja szedlbym w płaskie i tak też zrobiłem ;)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:57:09 »
Espresso robię tylko dla siebie (1-3 dziennie)
Dla mnie to było za dużo, a próbowałem z kilkoma różnymi młynkami. (Ale ja jestem dziwny i zdarza mi się pić espresso z przelewowych ziarenek ;) )

Offline Jacks Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2024, 08:52:16 »
@Heniutek a jak df54 wypada na tle 1zpresso Jx-Pro? Jakoś nie mogę się przekonać w swojej głowie do najmniejszego z rodziny DF, a jest mniej więcej w budżecie tytułowego młynka.

Na jednym z obejrzanch przeze mnie filmików na YT odnośnie J-Ultra pan z kanału The Coffee Chronicler porównał efekty w filiżance zbliżone do Mx Cool Aries - czyli jednego z topowych stożkowych młynków automatycznych.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi