Autor Wątek: Melitta F53/1-102 vs Melitta F30/0-100  (Przeczytany 9371 razy)

Offline masseur

Odp: Melitta F53/1-102 vs Melitta F30/0-100
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:49:37 »
+ moglibyście polecić mi jakąś kawkę z konesso? Nie znam się totalnie. Zamówię od razu jakieś dwie razem z ekspresem.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:53:50 »
Pytanie czy cena wynika jedynie z tych bajerów, czy też z jakości kawy?
I tego się trzymaj.
+ moglibyście polecić mi jakąś kawkę z konesso? Nie znam się totalnie. Zamówię od razu jakieś dwie razem z ekspresem.
Najlepiej sprawdza się w automacie jak najświeższa, średnio-ciemno lub jeszcze ciemniej palona, a jak lubisz to z domieszką robusty.

https://www.konesso.pl/product-pol-15801-Kawa-ziarnista-Trip-Coffee-Brazylia-1kg.html

https://www.konesso.pl/product-pol-21232-Kawa-ziarnista-Kafar-Klasyczny-Blend-80-20-1kg.html
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2024, 23:05:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline masseur

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Wrzesień 2024, 01:11:33 »
Pytanie czy cena wynika jedynie z tych bajerów, czy też z jakości kawy?
I tego się trzymaj.
Hm?

Najlepiej sprawdza się w automacie jak najświeższa, średnio-ciemno lub jeszcze ciemniej palona, a jak lubisz to z domieszką robusty.

konesso.pl/product-pol-15801-Kawa-ziarnista-Trip-Coffee-Brazylia-1kg.html
konesso.pl/product-pol-21232-Kawa-ziarnista-Kafar-Klasyczny-Blend-80-20-1kg.html
Te kawy, które podałeś to już rozumiem porządny produkt? Nie żadne średniaki? 😁
Hmm nie wiem jak smakuje robusta. W sumie nie odróżniam kaw po nazwach, więc może najlepiej byłoby zamówić jakiś pakiet kilku rodzajów kaw, ale w mniejszej pojemności, żeby spróbować co mi smakuje. Tak z 4-5 różnych rodzajów.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Wrzesień 2024, 07:17:50 »
Ostudzę dobre samopoczucie. Kawa z automatu to mniej więcej tak, jak umycie samochodu na myjni automatycznej/samoobsługowej i ręcznej.
Niby auto umyte ale nie do końca.
Tu brud, tam niedomyte, zakamarki nie ruszone, otwory w felgach to samo, o wnękach drzwi nie wspominam.
To takie subtelne zwrócenie uwagi, że automat to proteza.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Wrzesień 2024, 09:01:04 »
Fux, trafna metafora👌👍

Hm?
Cały czas piszę o espresso z automatu, bo spienione mleko różni się w poszczególnych ekspresach (Zresztą i tak nie ma to wielkiego znaczenia, jak jest spienione. Raczej ma temperaturę ok. 65°C w każdym automacie. Zdradzę Ci tajemną wiedzę: po wlaniu mleka do filiżanki czy szklanki i tak trzeba całość wymieszać, żeby poczuć smak napoju. Tylko nie rób tak w kawiarnii na oczach baristy, jak Ci poda jakiś wykwintny wzór, bo Cię wzrokiem zabije [emoji38] Ja pokazuje osobie, dla której zrobiłem wzorek, a potem od razu porządnie mieszam łyżeczką). Jakby ktoś mnie się zapytał, zresztą nawet tak zrobił, żebym mu doradził automat przy nieograniczonym budżecie, gdzie najważniejsze jest espresso, a mniej kawy białe, to doradziłem mu Jurę C8 a nie X8 za 13000. Ostatecznie kupił E8 nowszy model EC. Teraz rozumiesz, że bajery nie mają wpływu na jakosć espresso w automacie. Coś tam zmieniają smak.

Tak z 4-5 różnych rodzajów.
Oki, kup 250g 100% arabiki: 1 Brazylię, 2.Nikaragułę, 2.Kolumbię, 4.Etiopię. W tej kolejności syp do hoppera po 80g, tj 1/3 opakowania i tak na okragło: 1,2,3,4... 1,2,3,4, aż skończysz całe torebki. Na 99% najbardziej będzie Ci smakowała... Napisz sam po degustacji, która?

https://www.konesso.pl/pol_m_Kawa_Rodzaj_Kawa-ziarnista_Trip-Coffee-8766.html

Do każdej kawy należy ustawić oddzielnie parametry ekspresu, ewentualnie sprawdzić, czy nie jest lepiej.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 09:56:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Wrzesień 2024, 10:54:20 »
Ostudzę dobre samopoczucie.

Jako że od niedawna użytkuję ekspres automatyczny też ostudzę entuzjazm i samopoczucie w szczególności to co pobrubiłem.

Cały czas piszę o espresso z automatu,
Grzegorz bez urazy ale łączenie słów espresso i automat powinno być tutaj  obligatoryjnie :lol2: zakazane wręcz wpisane do silnika forum jako te niecenzuralne a że w temacie wypowiada się moderator globalny to mam cicha nadzieję że tak się stanie :-[

I na nic tutaj się zdadzą Twoje ciągłe podpowiedzi o świeżej kawie.

Chciało mi się to zrobiłem z wczoraj na potrzeby forum (zachowane wszystko to o czym się pisze/podpowiada)

Z gówna bata nie ukręcisz - zlew

20240921_194744.jpg

20240921_194942.jpg

U mnie na moim automacie inne napoje kawowe TAK robię chętnie / espresso NIE

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrzesień 2024, 11:10:03 »
Edyta:
Co to za kawa?

Jako że od niedawna użytkuję ekspres automatyczny też ostudzę entuzjazm i samopoczucie w szczególności to co pobrubiłem.

Cytat: GostRado w Dzisiaj o 09:01:04
Cały czas piszę o espresso z automatu

Grzegorz bez urazy, ale łączenie słów espresso i automat powinno być tutaj  obligatoryjnie  zakazane wręcz wpisane do silnika forum jako te niecenzuralne a że w temacie wypowiada się moderator globalny to mam cicha nadzieję że tak się stanie
Jurku, ale ja świadomie napisałem i piszę łącznie: "espresso z automatu", a Ty rozłącznie, więc myślę, że moje określenie jest adekwatne.  Tudzież stosuję opisy: "ekspreso", "pseudoespresso", dlatego sądzę, że nikogo nie wprowadzam w błąd i raczej Fux nie ma powodu do moderowania 😇 Wiesz, że jako wybitny znawca espresso 😉 kiedyś też o automatach myślałem jako zło konieczne, ale jak się zainteresowałem nimi, to myślę, że przy odrobinie chęci można z nich wycisnąć trochę więcej, szczególnie, jeśli  mamy Ty czy ja większą kawową wiedzę niż zwykły śmiertelnik, tj Kowalska czy Nowak, którzy nie mają zbyt dużych wymagań odnośnie kawy oprócz takiej, żeby szybko ją wlać do gardła 😁
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 11:17:56 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Wrzesień 2024, 12:00:11 »
Trudno stwierdzić co komuś może smakować i przy jego maszynie i sposobie zaparzania wyjdzie smacznie.

Jeśli chcesz popróbować, to polecałbym kupić z kilku palarni kawę i przetestować co Ci smakuje. Każdy może mieć różne upodobania. W kwestii palarni, z których kawy piłem, dostępnych w Konesso alfabetycznie:
Coffeelab
Cafe Grano
Caffe Grange
Hard beans
Ingagi
Quba cafe
Story
Trip

Stopień palenia proponowałbym średni i wyższy, w zależności od upodobań smakowych. W konesso możesz filtrować po kawach zalecanych do automatów.

Patrz też na daty palenia, najlepiej żeby nie były  odkeglejsze niż dwa miesiące od palenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 12:02:46 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Wrzesień 2024, 17:20:55 »
U mnie na moim automacie inne napoje kawowe TAK robię chętnie /

By nie było że namawiam do nie kupowania ekspresów automatycznych i ich używania poniżej to co chwilę temu sobie zrobiłem kawa ta sama co przy wcześniej pokazanym napoju tym razem wyszła znakomicie i jest to najchętniej wybierany u mnie napój np. rano +/- 6h10 obowiązkowy.
20240922_164602.jpg

Tak to leciało.
20240922_164612.jpg

20240922_164634.jpg

A że lenia mam coraz większego to po dolaniu odrobiny mleka prosto z lodówki mam świetny napój kawowy z dodatkiem mleka.
20240922_164846.jpg

Tak wiem w internecie można wszystko napisać ale lepiej by było jak jest to nasza własna prawda (nawet ta najgorsza)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Wrzesień 2024, 17:39:58 »
Jurku, wciąz nie napisałeś, jaka to była kawa z poprzedniego Twojego wpisu nt słabego 40ml espresso z automatu?
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Wrzesień 2024, 17:44:26 »
Nie wiem, bo nie piłem jeszcze kawy z tego ekspresu. Czytałem jedynie opinie, gdzie ludzie narzekali na niską temperaturę. Nie wiem też jak bardzo niska ona jest w porównaniu z konkurencyjnymi ekspresami, więc ciężko mi ocenić jak duży jest to problem.

Ludzie będą pisać różne dziwne rzeczy. Na forach również. To, że ktoś napisze, że dla niego jest zbyt zimna, to zupełnie nic nie znaczy. A napisał ile stopni miała kawa? Mierzył? Zdaje sobie sprawę, że prawidłowa piana mleczna osiąga około 60 stopni?

To też nie jest tak, że w domu musi być urządzenie do robienia super espresso, jeśli ktoś lubi kawę - nawet jeżeli espresso jest bazą do innych kaw. Większość ludzi pije coś à la americano, cappuccino (i to też często z pianą nieprawidłowo zrobioną, bo automaty lubią zrobić pianę jak gdyby białka jaj ubijały) itd. Takie kawy z automatu mogą smakować. Gdyby ludziom nie smakowały, to by tyle sprzętu nie produkowano, bo by nie schodziły.

Reasumując, jeśli nie zależy Ci na 40ml ala espresso z automatu jak najbardziej zbliżonym do prawdziwego espresso, to bym wziął najtańszą Melittę ze spieniaczem, a 2 tysiące przeznaczyłbym na kupowanie co rusz nowych świeżych kawek.

I to bym również proponował. Jeżeli serwisant chwali F30 za to, że to dobra konstrukcyjnie maszyna (a widział niejedną i pił kawę z niejednej), jest wielu zadowolonych i smakuje im kawa, to serio, uważam, że szkoda kasy. Mówimy o tysiącach złotych... Ile to kawy!

A jeżeli naprawdę uznasz, że sprzęt nie odpowiada, to masz prawną możliwość zwrócić w ciągu 14 dni.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Wrzesień 2024, 17:58:25 »
Jurku, wciąz nie napisałeś, jaka to była kawa z poprzedniego Twojego wpisu

Wybacz nie wiedziałem że to pytanie? do mnie.
Inna sprawa że dla mnie to bez znaczenia sypie to co mam.
Ale zanim coś napiszę to sobie sprawdzę jak mi to gdzieś indziej wychodzi.
Ta sama kawa ubrana z "hoppera" w automacie (22g)
Na prawdziwym ekspresie wyczarowała takie cos i to było wypite a nie zaliczyło zlewu.

20240922_111905.jpg

Jak wcześniej pisałem nie oszukujmy się z piasku bata nie ukręcisz a tylko ludziom się makaron na uczy nawija.
I to tyle albo aż tyle co ja mogę napisać w tym temacie.
Znikam bo musze kolejny nożyk kupić :lol2: bo do zabawy kawowej już nie mam co kupować tylko ją pić i cieszyć się z tego :)

Jka

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Wrzesień 2024, 18:10:10 »
Inna sprawa że dla mnie to bez znaczenia sypie to co mam.
Ale zanim coś napiszę to sobie sprawdzę jak mi to gdzieś indziej wychodzi.
Ta sama kawa ubrana z "hoppera" w automacie (22g)
Na prawdziwym ekspresie wyczarowała takie cos i to było wypite a nie zaliczyło zlewu.
I tu jest pies pogrzebany, bo nie każda kawa nadaje się do automatu, gdyż największym mankamentem przy uzyskaniu przyzwoitej kawy z ekspresu automatycznego jest sam ekspres i nie wątpię, że z Decenta wespół ze swoim nawet najsłabszym młynkiem wyciągniesz super shota np z Afryki, a z automatu ni ząb. Dlatego zadałem Ci pytanie, co to za ziarno i kiedy palone, ponieważ świeże ziarno pomaga słabemu  młynkowi, ale już jaśniejszy wypał wspomaga jeszcze szybszą ekstrakcję, gdzie jeszcze należałoby przy tym podbić temperaturę termobloka na najwyższą, co też jej dobrze nie wróży. Automat to banalnie prosta maszyna => wystarczy zrozumieć jej zależności.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 18:14:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Wrzesień 2024, 18:41:11 »
I tu jest

Miałem jeszcze coś napisać ale szkoda klawiatury.
Bo każdy zrobi tak jak jemu to pasuje.
Tutaj przychodzi już z gotowym planem zakupowym by potwierdzić że dobrze wybrał.
A jak to jest nie po jego myśli to i tak kupi to co zaplanował dodając "a oni się gówno znają" :lol2:

bo nie każda kawa nadaje się do automatu,

Pozwolisz że jeszcze raz spytam? to co napisałeś wiedzą: księgowy, magazynier, pani od powierzchni płaskich, no i oczywiście sprzedawcy sprzedający tą kawę (i mój zięć :lol2: :redface:)

Nie odpowiadaj odpowiedz znam wystarczyło mi spojrzeć co moja rodzina ma w szafce.

Jka
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 18:49:13 wysłana przez Jka57 »

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Wrzesień 2024, 19:08:09 »
Pisząc o automacie porównujesz go z kolbą i dziwisz się, że jest gorszy i jeszcze wieszasz na nim psy. Porównanie tych dwóch sposobów na zrobienie kawy to czysta aberracja.

Kiedyś Ci napisałem: zasyp świeże ziarna specialty 100% arabiki z Brazylii ciemniej palonej i zastosuj się do moich wskazówek z wątku o WMF perfection. Po ekstrakcji zrób zdjęcie ciastka. Dostaniesz olśnienia, niewierny Tomaszu.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2024, 19:21:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi