Autor Wątek: Ekspres przeznaczony do małej restauracji  (Przeczytany 989 razy)

Offline Vother

Ekspres przeznaczony do małej restauracji
« dnia: 18 Wrzesień 2024, 12:14:27 »
Cześć,

razem z paczką znajomych otwieramy małą restaurację w klimatach włoskich i przyszedł czas na wybór ekspresu do kawy.
Jako, że nie jestem osobą która "siedzi" w tym temacie, moja głowa już powoli zaczyna parować od ilości czytanych informacji i postanowiłem zasięgnąć zdania bardziej doświadczonych osób tutaj.
Może akurat ktoś będzie w stanie nam pomóc albo jakoś skutecznie naprowadzić na to czego powinienem się wystrzegać przy wyborze lub na co zwrócić szczególną uwagę.
Zależy nam na ekspresie 2GR.
Tak jak wspomniałem to nowe miejsce, więc nie mam danych w postaci szacowanej ilości kaw dziennie etc.

Po zagłębieniu się w podobne tematy tutaj rzucił mi się w oczy model ASCASO BAR 2GR Black & Wood, który był szeroko opisywany przez jednego z forumowiczów.
Natomiast mój wspólnik upiera się przy modelu Gaggia Vetro 2-gr Visacrem.

Jesteście w stanie napisać coś więcej o tych modelach? Jakoś je ze sobą zestawić? A może ktoś jest w stanie polecić coś w podobnym budżecie (10-15k~), co lepiej sprawdziłoby się w takich warunkach?
Ponadto czy znacie jakieś ciekawe propozycje młynków, które nie są przesadnie drogie i sprawdzają się w gastro?

Ze zniecierpliwieniem czekam na wasze sugestie, a tymczasem miłego dnia ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres przeznaczony do małej restauracji
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2024, 13:02:59 »
Jeżeli ASCASO to raczej radziłbym model BARISTA T ONE. BAR 2GR posiada pompy wibracyjne i z czasem mogłyby się pojawić różnice w ciśnieniu zaparzania pomiędzy jedną a drugą grupą.
Związane jest to z osobnymi zaworami OPV na każdej grupie i nierównomierne używanie grup mogłoby spowodować taki efekt.

BARISTA T ONE to już w pełni gastronomiczna maszyna z kilkoma dodatkowymi opcjami :
- oczywiście pompa rotacyjna
- hybrydowa konstrukcja (multi-group), bojler serwisowy (parowy) z wymiennikiem ciepła + 2 termobloki grup zasilane wodą już podgrzaną w bojlerze do 80st.
- możliwość ustawienia różnych temperatur ekstrakcji kawy na każdej z grup kawowych
  stabilność termiczna na poziomie +/- 0,5st.
- grupy są niezależne więc przy mniejszym natężeniu ruchu możesz pracować tylko na jednej, a drugą włączać przy większym ruchu (czas grzania 10-15 minut)
- ekspres od włączenia w pełni gotowy jest do pracy po 20 minutach. 
Ten drugi ekspres (Gaggia Vetro 2Gr Visacrem) to tradycyjna konstrukcja z jednym bojlerem z dwoma wymiennikami ciepła HX. Nie daje takiej stabilności temperaturowej jak ekspres BARISTA T ONE i nie ma możliwości ustawiania różnych temperatur na każdej grupie kawowej. Nie posiada on grup kawowych E61. Ma większe zużycie energii elektrycznej ze względu na większą pojemność bojlera i brak możliwości odłączenia jednej z grup kawowych.
Tak więc z tych dwóch bardziej polecałbym model BARISTA. Co prawda cena wyjściowa jest wyższa niż te zakładane 15k ale postaramy się zbliżyć z ceną do Waszych potrzeb. Przy zakupie u nas oferujemy transport i montaż gratis oraz przy dostawie szkolenie baristyczne. Szczegóły do uzgodnienia. Jeśli będziesz zainteresowany to proszę o kontakt na adres e-mail: [email protected].

Co do młynka to dobierzemy odpowiedni do wybranego modelu ekspresu. Może to być np. G-RISTO W, może być Fiorenzato F64 EVO albo jeszcze inny w przystępnej cenie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi