Autor Wątek: Zapieczony młynek  (Przeczytany 1317 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Zapieczony młynek
« dnia: 17 Wrzesień 2024, 12:53:00 »
Konkretnie 1zpresso JxPro. Nie mogę odkręcić dolnego gwintu, tego nad zbiornikiem na mielonkę. Podgrzewania nie próbowałem. Teść próbował metod mechanicznych, dopóki się nie zorientowałem i młynka mu nie zabrałem. A dostał do "łapek", bo po prostu liczyłem na jego ponadprzeciętną krzepę. Popróbował i zanim się zorientowałem zniknął z maszyną. Znalazłem go w składziku z narzędziami :P Niestety maszyna nosi kilka "ran" po tym spotkaniu :)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Zapieczony młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrzesień 2024, 13:28:40 »
Nie wiem o co chodzi bez zdjęć ale może jest lewy gwint?

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Wrzesień 2024, 13:39:25 »
Chodzi o tą część z zewnętrznym żarnem? Patrząc po tutorialu do czyszczenia chyba faktycznie jest tam lewy gwint (piszą, żeby odkręcać 'clockwise')
https://1zpresso.coffee/clean-tutorial-for-top-adjustment/
Tutaj też ktoś miał podobny problem:
https://www.reddit.com/r/1zpresso/comments/r9zilz/having_trouble_removing_the_burr_ring_unit_from/

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrzesień 2024, 14:07:25 »
Nie wiem o co chodzi bez zdjęć ale może jest lewy gwint?

Jest

Tutaj też ktoś miał podobny problem:
https://www.reddit.com/r/1zpresso/comments/r9zilz/having_trouble_removing_the_burr_ring_unit_from/

Dzięki, będę próbował :) Gorzej jak PŻonie rękawice poszarpię :P

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrzesień 2024, 16:09:40 »
Nie pamiętam czy ma lewy gwint, ale pamiętam że mało sobie krzywdy nie zrobiłem tak mi coś strzeliło w nadgarstku próbując odkręcić, to był pierwszy i ostatni raz...
Udało się po walce chyba z 30 minut (zniszczyłem jedną kuchenną rekawicę do wypieków taką materiał z grubą gumą).. posiłkowałem się też odkręcaczem do słoików.

Dzisiaj to wziąłbym gruby kawałek naturalnej skóry i żabę czy tam klucz do rur nastawny i heja...
A piszczało jak odkręcałem  :hihihi:
U mnie to podejrzewam że przez to że upadł mi kiedyś I może amelinium bardziej zakleszczyło się.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi