Autor Wątek: Bezzera Magica S Pid problem z ciśnieniem zaparzania  (Przeczytany 1524 razy)

Offline Mag

• Ekspres: Bezzera S PID
Bezzera Magica S Pid problem z ciśnieniem zaparzania
« dnia: 09 Wrzesień 2024, 18:30:27 »
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z ciśnieniem parzenia na pompie w Bezzera Magica S Pid. Podczas parzenia wskazówka ciśnienie drga z bardzo dużą prędkością w przedziale 2 barów i wraz z czasem parzenia ten przedział powiększa się. Może ktoś miał taki problem i podpowie, co się w ekspresie stało?

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Bezzera Magica S Pid problem z ciśnieniem zaparzania
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2024, 16:56:25 »
Od kiedy masz ekspres i czy jest jeszcze na gwarancji? Gdzie go kupiłeś? Ja w takich sprawach dzwonię do Coffeesite i tam jest gość z serwisu, który potrafi doradzić. Ale ja u nich kupowałem ekspres.

Offline Mag

• Ekspres: Bezzera S PID
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Styczeń 2025, 15:42:14 »
Witam. Express został właśnie u nich kupiony. I to kolejna sztuka. Dzwoniłem do nich, ale nie wykazali szczególnie ochoty na pomoc, tlumaczac sie, ze nie ma technika, chociaż zaproponowałem zapłatę za teleporade. Wiedziałem, ze problem będzie raczej banalny, a koszt wysyłki tak ciężkiego expressu bedzie przewyzszal koszt naprawy. Napisałem bezpośrednio do producenta do Włoch, i o dziwo wyjątkowo zajeli sie sprawa. Zasugerowali, ze to moze byc wina wyłącznie manometru. I to byl dobry trop. Sprawdzilem manometr, dzialal prawidlowo. Okazalo się, ze podczas okresowego odkamieniania do przewodu manometru dostaly sie drobiny kamienia i stad zakłócenia w pracy manometru. Po przeczyszczeniu wszytsko  wrocilo do normy. Tak wiec problem rozwiazany. I wskazówka dla innych, gdyby napotkali taki problem.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Styczeń 2025, 19:10:44 »
[emoji106]

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2025, 07:46:08 »
Pomocna porada.
Ale osobiście uważam że tego typu maszyny zawsze powinny pracować na wodzie miękkiej, a odkamienianie powinno się robić rzadko ale za to wyjmując cały bojler, rurki i zawory do kąpieli w odkamieniaczu.
Na serwisie miałem już kilka maszyn z awariami po odkamienianiu tyle że tamci klienci mieli miej szczęścia i manometry były uszkodzone albo zapchane zwężki czy też jakieś zawory.
A więc i tak trzeba było rozbierać maszynę aby wyczyścić cały układ hydrauliczny a w dodatku doszły części do wymiany. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi