Autor Wątek: Młynek do alternatyw  (Przeczytany 7311 razy)

Offline MiMi

• Ekspres: Aeropres
  • Młynek: Severin 3873
Młynek do alternatyw
« dnia: 28 Sierpień 2024, 11:19:34 »
Dzień dobry. Przeczytałem wszystkie wątki i nie uzyskałem pełnej odpowiedzi na moje pytania dotyczące młynków elektrycznych.
Posiadam aktualnie Severin KM 3873. Myślę o zmianie młynka na lepszy, do alternatyw, ale nie chcę też bez sensu przepłacać. Myślę o:
-Barratza Encore
-Fellow Ode Brew Gen 2 / V2
-Barratza 270 WI
-Ascaso I-2 mini

A może jeszcze coś innego zaproponujecie w przedziale do 2000 zł, najlepiej płaskie żarna.
-Czy mają jakieś szczególne wady lub zalety
-Czy jako laik poczuję różnicę w smaku kawy w porównaniu do Severina, czy też różnica będzie niewyczuwalna?
-Drugie pytanie czy któryś z tych młynków nadaje się oprócz alternatyw do dobrego espresso, czy lepiej kupić typowy młynek do alternatyw i typowy pod espresso?
-Czy młynki do espresso nie robią więcej pyłu przy grubym mieleniu niż typowe młynki do alternatyw?
-Czy te młynki nadają się do kaw smakowych (tłustych)?
Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 12:36:49 wysłana przez MiMi »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2024, 12:34:02 »
Z tymi młynkami, to bywa różnie, tak na prawdę nawet między egzemplarzami mogą być różnice. Znam Severina 3873 i jest ok, moja siostra go ma i jak do niej wpadam to z niego czasem korzystam. Nie porównywałem bezpośrednio Severina do Ode2 czy Wilfy Uniform, które posiadam. Prawda jest taka, że każdego młynka trzeba się nauczyć, bo ma swoją specyfikę przemiału i inne przepisy mogą się lepiej na danym sprawdzać. Przeważnie są to wyczuwalne różnice jeśli porównuje się bezpośrednio napary z różnych młynków tak samo zaparzone.

Na pewno Ode2 jest młynkiem, którego zakupu żaden amator przelewów nie pożałuje. W moim odczuciu, świetna jakość do ceny. Wilfa Uniform srebrna o 1/3 tańsza też jest bardzo fajna.  Trochę mniej średnio-drobnej frakcji i nieco większą równomierność ma Ode  w stosunku do Wilfy Uniform, a nawet Kinu z żarnem do przelewów.  Jednak z każdego można uzyskać trochę inne rezultaty i z każdego można być bardzo zadowolonym. 

Z wymienionych przez Ciebie brałbym ewentualnie pod uwagę jeszcze Encore, który jednak będzie najbardziej zbliżony do przemiału z Severina.
Ascaso I2 oraz Baratza 270 to młynki dobrze sprawdzające się do espresso.

EDIT
@MiMi Tu jeszcze parę odpowiedzi na nurtujące Cię pytania:

-Drugie pytanie czy któryś z tych młynków nadaje się oprócz alternatyw do dobrego espresso, czy lepiej kupić typowy młynek do alternatyw i typowy pod espresso?
Lepiej mieć osobny młynek do espresso, to zawsze jest mniej kłopotliwe. Młynki do alternatyw na ogół nie są przystosowane do espresso. Niektóre ręczne mogą być dobre do obu zastosowań, Typu Kingrinder K6. 1zpresso J Max/Ultra, Kinu, Fiorenzatto Pietro. Z niedrogich elektrycznych ponoć nawet nieźle radzi sobie w tej kwestii Baratza ESP.

-Czy młynki do espresso nie robią więcej pyłu przy grubym mieleniu niż typowe młynki do alternatyw?
Przeważnie tak jest, że młynki do espresso przeciętnie się sprawdzają w przelewach, odstępstwem tutaj mogą być żarna SSP Multipurpose, ale te musisz przeważnie dokupić osobno i to dość drogo.

-Czy te młynki nadają się do kaw smakowych (tłustych)?
Generalnie, nie ma dobrego młynka do takich kaw, bo zawsze oblepią go w środku i będzie problem. Jeśli ktoś w domu takie kawy pije, to lepiej żeby miał osobny młynek, może być np. ten dotychczasowy Severin. Jednak polecam zrezygnować z takich kaw.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 15:45:40 wysłana przez krystians »

Offline MiMi

Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2024, 19:35:26 »
Skupiłem się na tych młynkach:
-Barratza Encore
-Fellow Ode Brew Gen 2 / V2

Jaka będzie pomiędzy nimi różnica w smaku kawy i przede wszystkim w równości mielenia oraz retencji? Zastanawiam się, czy warto dopłacić te 1000 złotych do Ode, czy nie ma sensu. Albo żeby za rok znowu nie szukać "złotego grala" do alternatyw oraz kawy "plujki".

A może ktoś użytkuje te młynki i mógłby coś dodać jeszcze ciekawego.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 19:44:29 wysłana przez MiMi »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpień 2024, 21:06:21 »
Różnica na pewno będzie w stopniu mielenia. Baratza mieli drobniej, w wersji ESP masz jeszcze regulację pozwalającą na w miarę precyzyjne nastawy do espresso. Jednak nowa wersja Encore ESP jest dość niedługo na rynku, więc niewiele osób zapewne ma ten młynek. Poza tym różnica będzie w czasie mielenia, Fellow Ode2 będzie mielić szybciej no i jakośc mielenia, jest chyba obecnie najlepsza w domowych elektrycznych młynkach do przelewów do 2000 zł.

Tutaj ponoć lepiej wypada DF54 niż Encore, którego też jeszcze nigdy nie używałem, ale zaciekawiło mnie to. Może jak będzie chwila wolnego i @Janusz miałby jakiś pokazowy młynek DF54 to mógłbym porównać DF54 i Ode2
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 21:26:14 wysłana przez krystians »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpień 2024, 12:50:13 »
Póki co to z całej dużej dostawy wysłane zostały do zamawiających wszystkie młynki DF54. Nie mam w tej chwili żadnego do dyspozycji. Nie mam więc co porównywać. Pewnie w przyszłym tygodniu ściągniemy kilka...
Prędzej może ktoś z nowych użytkowników pokusi się o takie porównanie. :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpień 2024, 12:58:14 »
Zastanawiam się, czy warto dopłacić te 1000 złotych do Ode
Pod przelew warto, nie ma się nawet co zastanawiać.
Masz naprawdę dobry młynek z płaskim dedykowanym żarnem vs najtańszy stożek klasy tego co już masz.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpień 2024, 13:30:34 »
Hej, na Amazonie widziałem Fellowa ODE kilka dni temu, co prawda chyba tę pierwszą poprawioną wersję poniżej 1000 i OpUSA za niecałe 800 zł.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline MiMi

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpień 2024, 18:22:24 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi