Autor Wątek: Z10 a kolbowy  (Przeczytany 2495 razy)

Offline Lukaspl

• Ekspres: DeLongi
Z10 a kolbowy
« dnia: 22 Sierpień 2024, 13:48:41 »
Dzień dobry Forumowicze.
Czytam czytam i stoję w miejscu. Ogrom wiedzy a wybór nadal daleki.
Zatem na skróty.
Mam obecnie jakiś marketowy DeLongi w pracy za 4 tys. a w domu Saeco za 2tys. Uwielbiam espresso. Piję espresso 2-3 dziennie. Dla innych 2-3x tyle. Wszędzie stosuję taką samą kawę Tchibo Barista espresso, ze względu na małą kwasowość i nuty czekoladowo-tytoniowe. Jednak w salonach Tchibo smakuje wybornie w porównaniu do moich automatów.
Zatem zastanawiam się nad Z10 Jura, bądź ekspresie kolbowym ze względu na informacje o jego przewadze jakościowej na forum. Nie miałem styczności z kolbowym, więc obawy są. Z czyszczeniem Jury również...
Zależy mi na jakości i w miarę sprawnym przyrządzeniem kawy. Mieszkam w Opolu, nie widzę u siebie salonów z doradztwem. Czy możecie doradzić?

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
Odp: Z10 a kolbowy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2024, 14:08:38 »
Ja tam bym sugerował poeksperymentować z kawą - na pewno można znaleźć coś lepszego niż tchibo barista. Choć to oczywiście kwestia gustu.
Jeśli ta kawa smakuje Ci z innego sprzętu to możesz też spróbować trochę z ustawieniami swojego obecnego ekspresu - w zależności czego tam tej kawie brakuje. Na pewno warto wypróbować możliwie drobne mielenie, możliwie dużą dozę, wyższą temperaturę, mniej wody.

Co do jury się nie wypowiem, bo nie mam ;) Do kolby, najpierw potrzebujesz porządny młynek.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpień 2024, 14:20:32 »
A z jakiego typu ekspresu pijałeś tę kawę w salonach Tchibo ? Przepraszam ale nie bywam w nich i nie wiem... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpień 2024, 14:24:01 »
Jeśli z zapałem poświęcisz się zgłębianiu wiedzy kawowej, to za cenę Z10 kupisz dobry zestaw do espresso i zrobisz na nim lepsze espresso niż z automatu. W innym przypadku kup Jurę, wystarczy E8 albo WMF-a perfection.
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2024, 14:57:54 »
Do znudzenia będę powtarzał, że mimo iż kawa z automatu jest smaczna, to od kawy z ekspresu kolbowego dzieli ją przepaść - sprawdź sobie, czy Ci będzie smakować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpień 2024, 15:36:00 »
Mieszkam w Opolu, nie widzę u siebie salonów z doradztwem.

Podjedź do nas do Zgierza. Poczęstujemy kawą i coś tam doradzimy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Lukaspl

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpień 2024, 21:28:14 »
Ja tam bym sugerował poeksperymentować z kawą - na pewno można znaleźć coś lepszego niż tchibo barista. Choć to oczywiście kwestia gustu.
Jeśli ta kawa smakuje Ci z innego sprzętu to możesz też spróbować trochę z ustawieniami swojego obecnego ekspresu - w zależności czego tam tej kawie brakuje. Na pewno warto wypróbować możliwie drobne mielenie, możliwie dużą dozę, wyższą temperaturę, mniej wody.

Co do jury się nie wypowiem, bo nie mam ;) Do kolby, najpierw potrzebujesz porządny młynek.
Chętnie znajdę dobrą kawę podobną, lecz próbowałem wielu marketowych i rzemieślniczych. Niestety nie miałem szczęścia z kawą i długofalowo nie podeszły smakowo. W delongi ustawiałem mielenie na różne pozycje, lecz bez większych efektów.
Młynek, jaki porządny w budżecie kompleksowym do Z10?

A z jakiego typu ekspresu pijałeś tę kawę w salonach Tchibo ? Przepraszam ale nie bywam w nich i nie wiem... ;)
Niestety nie znam. Mają dużą konsolę, tak dużej bym nie chciał w domu.

Jeśli z zapałem poświęcisz się zgłębianiu wiedzy kawowej, to za cenę Z10 kupisz dobry zestaw do espresso i zrobisz na nim lepsze espresso niż z automatu. W innym przypadku kup Jurę, wystarczy E8 albo WMF-a perfection.
Jestem osobą, że czasami przesadnie za dużo szukam szczegółów aby dokonać zakupu odpowiedniej rzeczy. Czytałem wątek o WMF i ciekawie się prezentuje. Pytanie czy z Z10/E8/WMF jakość jest bliższa kolbowemu w tchibo czy bliżej do posiadanych Saeco Ininity/PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Z tego ostatniego wyczuwam lepszą jakość w stosunku do Saeco, lecz nadal mu brakuje do ekspresu w firmowym sklepie tch... Jeżeli bliżej Z10/E8/WMF do tego w tchibo to wybór będzie łatwiejszy, ze względu że żona niemal na pewno nie będzie działać na kolbowym. Ja dopuszczam taką możliwość.

Do znudzenia będę powtarzał, że mimo iż kawa z automatu jest smaczna, to od kawy z ekspresu kolbowego dzieli ją przepaść - sprawdź sobie, czy Ci będzie smakować.

Właśnie czuję różnicę/tę przepaść. Jednak ze względu na wygodę, ciekaw jestem doświadczonych użytkowników czy warto dopłacić do droższych ekspresów i jakość będzie lepsza? Czy to marketing i dystans nadal daleki? Nie mam gdzie spróbować, dlatego tutaj napisałem.

Podjedź do nas do Zgierza. Poczęstujemy kawą i coś tam doradzimy.

Dziękuję za propozycję. Możliwe, jak uda się znaleźć wolny dzień. Możliwe jest porównanie automatu i propozycji kolbowego na posiadanej kawie?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpień 2024, 22:20:27 »
czy bliżej do posiadanych Saeco Ininity/PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Z tego ostatniego wyczuwam lepszą jakość w stosunku do Saeco, lecz nadal mu brakuje do ekspresu w firmowym sklepie tch...
Raczej nie spodziewałbym się specjalnie lepszej kawy z Jury niż ze wspomnianego automatu De Longhi PrimaDonna. Jeśli czujesz różnicę i chciałbyś czegoś lepszego, to obawiam się, że tylko kolba, dobry młynek i opanowanie podstaw zaparzania espresso pozostaje żeby gonić króliczka.

Tutaj nasz forumowy kolega opisuje jak ustawia się automat żeby wycisnąć z niego maximum, akurat ma Primadonnę.
https://youtu.be/rnKUFTtn4V4?si=vbSY6d54qzUwVt2N
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2024, 22:23:31 wysłana przez krystians »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpień 2024, 23:07:15 »
Pytanie czy z Z10/E8/WMF jakość jest bliższa kolbowemu w tchibo czy bliżej do posiadanych Saeco Ininity/PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Z tego ostatniego wyczuwam lepszą jakość w stosunku do Saeco, lecz nadal mu brakuje do ekspresu w firmowym sklepie tch... Jeżeli bliżej Z10/E8/WMF do tego w tchibo to wybór będzie łatwiejszy, ze względu że żona niemal na pewno nie będzie działać na kolbowym. Ja dopuszczam taką możliwość.
Bez bezpośredniego porównania to tylko teoretyzowanie. W jednej firmie miałem przyjemność porównania espresso z Nivony, De'Longhi i Jury z tego samego ziarna uprzednio optymalnie ustawiając każdego z nich.  Wg mojego podniebienia najlepszy napar był z Jury, potem z De'Longhi i Nivony. Jeśli chcesz więcej bajerów to np kupisz Z10, taniej masz E8, tylko musi być nowszy model ec, lepszy młynek. Na świeżej kawce 1 i 2 zapycha ekstrakcję,  a z trójki jest naprawdę niezłe espresso jak na automat. Co do kolby i żony, jak będzie jej się chciało, to też się nauczy. Mojej się nie chce => woli kawiarki. Jest ekspertką 😃
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpień 2024, 10:32:07 »
A z jakiego typu ekspresu pijałeś tę kawę w salonach Tchibo ? Przepraszam ale nie bywam w nich i nie wiem...
Niestety nie znam. Mają dużą konsolę, tak dużej bym nie chciał w domu.

Możliwe że był to sprzęt typu Dr.Coffee. Modele F11 lub H2. Ekspresy te występują pod różnymi markami więc zwróć uwagę głównie na zbliżony design.
Ale jak zaawansowany automat by to nie był on nie zrobi "espresso" tylko małą czarną kawę :)

Offline Lukaspl

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sierpień 2024, 14:17:53 »
czy bliżej do posiadanych Saeco Ininity/PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Z tego ostatniego wyczuwam lepszą jakość w stosunku do Saeco, lecz nadal mu brakuje do ekspresu w firmowym sklepie tch...
Raczej nie spodziewałbym się specjalnie lepszej kawy z Jury niż ze wspomnianego automatu De Longhi PrimaDonna. Jeśli czujesz różnicę i chciałbyś czegoś lepszego, to obawiam się, że tylko kolba, dobry młynek i opanowanie podstaw zaparzania espresso pozostaje żeby gonić króliczka.

Tutaj nasz forumowy kolega opisuje jak ustawia się automat żeby wycisnąć z niego maximum, akurat ma Primadonnę.

Dziękuję za sensowne wyjaśnienie.
Również za odkopanie filmu: pomogło:-)

Pytanie czy z Z10/E8/WMF jakość jest bliższa kolbowemu w tchibo czy bliżej do posiadanych Saeco Ininity/PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS. Z tego ostatniego wyczuwam lepszą jakość w stosunku do Saeco, lecz nadal mu brakuje do ekspresu w firmowym sklepie tch... Jeżeli bliżej Z10/E8/WMF do tego w tchibo to wybór będzie łatwiejszy, ze względu że żona niemal na pewno nie będzie działać na kolbowym. Ja dopuszczam taką możliwość.
Bez bezpośredniego porównania to tylko teoretyzowanie. W jednej firmie miałem przyjemność porównania espresso z Nivony, De'Longhi i Jury z tego samego ziarna uprzednio optymalnie ustawiając każdego z nich.  Wg mojego podniebienia najlepszy napar był z Jury, potem z De'Longhi i Nivony. Jeśli chcesz więcej bajerów to np kupisz Z10, taniej masz E8, tylko musi być nowszy model ec, lepszy młynek. Na świeżej kawce 1 i 2 zapycha ekstrakcję,  a z trójki jest naprawdę niezłe espresso jak na automat. Co do kolby i żony, jak będzie jej się chciało, to też się nauczy. Mojej się nie chce => woli kawiarki. Jest ekspertką 😃
Również dziękuję. Na dzisiaj Jura wygra, ze względu na małżonkę. Z10 w Niemczech wychodzi realnie 1800zł taniej i do tego oferuje Cold Brew. Natomiast E8 połowę z tego.

Dziękuję wszystkim za posty w temacie. Miłej kawy.

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sierpień 2024, 18:29:30 »
Na dzisiaj Jura wygra
Jak będziesz miał potrzebę pomocy w ustawieniach czarnych kaw, w tym espresso, to pisz śmiało, bo ze sporo ilością różnej maści Jur miałem do czynienia.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi