Autor Wątek: Eureka mignon specialita - mielenie  (Przeczytany 1791 razy)

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Eureka mignon specialita - mielenie
« dnia: 20 Sierpień 2024, 13:00:36 »
Cześć, od kilku dni mam problem ze zrobienie "pijalnego" espresso. Z kolby leje sie ciurkiem, przez co wychodzi ~80gr naparu z 14-16gr kawy w czasie około 25-27s. Według tego co czytałem bardzo często przyczyna może być po stronie  młynka, jest ustawiony niecałe 0.5 stopnia grubiej nad punktem "0", ubijam bardzo mocno (waże 105 kg, więc pewnie dociskam z masą min 30kg) i nadal występuje ten problem... Ekspres Lelit MaraX ze standardową kolba + średnie sitko. Zauważyłem, że jak nasypie trochę więcej kawy 18-19gr wtedy kawa wychodzi w miarę ok. Czy to młynek może mielić za grubo?     

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Eureka mignon specialita - mielenie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:14:10 »
Oznaczenia na młynku to tylko pewien punkt odniesienia.  Śruba mikrometryczna do ustawiania grubości może wykonać wiele pełnych obrotów zanim dojdzie do styku żaren.

1. Każdej kawie może zmieniać się grubość przemiału potrzebna do zaparzenia poprawnego espresso. Czy to między zbiorami, paleniami w palarni, paczkami czy dniami od otwarcia paczki.
2. Sitko najlepiej używać pod określoną dozę i ją powtarzać. Na ogół jeśli masz średnio palone kawy z palarni, to raczej więcej nieco niż mniej wg oznaczeń producenta.
3. Skręcaj młynek aż nie osiągniesz pożądanych rezultatów.

Na forum jest wiele informacji o tym jak zaparzyć poprawnie espresso, także linków do stron i filmów instruktażowych np. tutaj:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10089.0
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2024, 13:24:07 wysłana przez krystians »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:25:40 »
Eureka Specialita to genialny młyn i ma spory zapas regulacji :)

Podejrzewam, że problemem może być stara kawa, możesz się pochwalić czym zasypujesz?

Kolejnym problemem, co wspomniał Krystians - chociaż mało prawdopodobne, jest fakt, że bezstopniowa regulacja w Eurece może kręcić się kilka razy wokół 360 stopni, a nie tylko jeden obrót 10-0 :D Dla upewnienia możesz zdjąć hopper albo rozkręcić lekko górę i młynek wyłączony od prądu skręcić kilka razy, żeby zobaczyć jak chodzą żarna i gdzie jest prawdziwy "punkt 0".

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:25:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Oznaczenia na młynku to tylko pewien punkt odniesienia.  Śruba mikrometryczna do ustawiania grubości może wykonać wiele pełnych obrotów zanim dojdzie do styku żaren.

Ogłądałem już film jak znaleźć punkt styku żaren, więc pisząc o punkcie 0 miałem na myśli to, a nie 0 na korku śruby :)

Cytuj (zaznaczone)
Sitko najlepiej używać pod określoną dozę i ją powtarzać. Na ogół jeśli masz średnio palone kawy z palarni, to raczej więcej nieco niż mniej wg oznaczeń producenta.
Jeśli sitko ma oznaczenie 14-18gr to lepiej sypać 18-19gr?

Cytuj (zaznaczone)
Skręcaj młynek aż nie osiągniesz pożądanych rezultatów.
Do tej pory tak właśnie robiłem, ale aktualnie nie mogę zmielić bardziej. Jak zmiele grubiej efekt powinien być jeszcze gorszy. Jednym słowem nie jestem w stanie doprowadzi do sytuacji w której woda nie będzie w stanie przebić się przez przemiął.

Cytuj (zaznaczone)
Na forum jest wiele informacji o tym jak zaparzyć poprawnie espresso, także linkó do stron i filmów instruktażowych.
Przerobiłem ich mase i tak jak wspomniałem, wychodziło mi naprawdę spoko (według mnie), ale teraz pojawiły się problemy. Dodam, że napar zaczyna wylywać już przy 4 barach

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:31:46 »

Cytuj (zaznaczone)
Podejrzewam, że problemem może być stara kawa, możesz się pochwalić czym zasypujesz?
@pawel890 aktualnie mam kawe od Java coffee Papua Nowa Gwinea Korofeigu która właśnie mi się kończy (data wypalenia max 1 msc), wcześniej sypałem Black Crow White Pigeon :)

Cytuj (zaznaczone)
Kolejnym problemem, co wspomniał Krystians - chociaż mało prawdopodobne, jest fakt, że bezstopniowa regulacja w Eurece może kręcić się kilka razy wokół 360 stopni, a nie tylko jeden obrót 10-0 :D Dla upewnienia możesz zdjąć hopper albo rozkręcić lekko górę i młynek wyłączony od prądu skręcić kilka razy, żeby zobaczyć jak chodzą żarna i gdzie jest prawdziwy "punkt 0".
Rozkręcałem go i czyściłem zgodnie z informacją od procudenta :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:33:09 »
Czyli robiłeś już espresso z tych ziaren i konkretnej paczki? Czasami może tak się zdarzy, że dla danych żaren może być problem ze zmieleniem kawy która potrzebuje bardzo drobno.
Na ogół takie problemy sprawiają kawy które są zwietrzałe tj. dawno palone, lub z uszkodzonej paczki / źle przechowywane. Jak dawno otworzyłeś paczkę i jak ją przechowujesz?

Jeśli sitko ma oznaczenie 14-18gr to lepiej sypać 18-19gr?
Tak, przy czym sam musisz zobaczyć, dla danych ziaren przy tym konkretnym sitku.

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2024, 13:54:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Czyli robiłeś już espresso z tych ziaren i konkretnej paczki?
Tak robiłem, ale wychodziło espresso średnio przy gramaturze ziaren 18g, zacząłem stosować trochę mniej ziaren, bo poprostu mi szkoda jak nie wyjdzie kawa.

Cytuj (zaznaczone)
Na ogół takie problemy sprawiają kawy które są zwietrzałe tj. dawno palone, lub z uszkodzonej paczki / źle przechowywane. Jak dawno otworzyłeś paczkę i jak ją przechowujesz?
Paczkę otworzyłem tydzień temu, przechowuje w opakowaniach strunowych - czyli w tym w czym ją zakupiłem.

Planuje w tym tygodniu zakupu npf i sitko na 14g ziaren. MaraX posiada chyba sitka w zestawie 7-11g, 14-18g, 18-21g, przydało by się takie na 11-14g.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2024, 14:03:43 »
Wygląda na to, że kawa i młynek są ok. Więc pozostała zmienną wydaje się być doza.

Kawę mierzysz wagą z dokładnością 0.1g, żeby trzymać stałą dozę?

Polecam Ci zrobić test monety, poszukaj gdzieś na forum. Natomiast sam zwykle po prostu zawsze zasypuje do max dozy, jak sitko ma 14-18 to zasypuje 18.

Nie polecałbym Ci kupować dodatkowego sitka 14g, zwykle na mniejszych sitkach trudniej opanować ekstrakcję trzymaj się tego sitka 18g.

Npf na pewno będzie przydatny.

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2024, 14:18:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Kawę mierzysz wagą z dokładnością 0.1g, żeby trzymać stałą dozę?
Niestety waga kuchenna z dokładnością do 1g, ale już do mnie idzie przesyłka z waga Timemore Black Mirror Basic 2 (aliexpress) - może właśnie tu jest problem.

Cytuj (zaznaczone)
Polecam Ci zrobić test monety, poszukaj gdzieś na forum. Natomiast sam zwykle po prostu zawsze zasypuje do max dozy, jak sitko ma 14-18 to zasypuje 18.
Nie polecałbym Ci kupować dodatkowego sitka 14g, zwykle na mniejszych sitkach trudniej opanować ekstrakcję trzymaj się tego sitka 18g.

Ok, dzięki za radę! Może właśnie zbyt mała doza, tylko dlaczego producent zaznacza przedział, skoro lepiej brać górną granice? Zazwyczaj jak zmiele za mało kawy to na "ciastku" widać zniekształcenia, to źle?
Zrobię test monety, nawet o tym słyszałem, ale nie wiem jeszcze na czym to polega.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2024, 14:44:46 »
Tak dziurki w ciastku świadczą o kanałowaniu i złej ekstrakcji - poczytaj WDT

Co do przedziału pojemności sitka, najbardziej szanowany producent VST, rekomenduje stosować +/- 1g maksymalnej pojemności.
więc dla sitka 14-18, najlepiej stosować przedział 17,18 lub 19g, natomiast wybór tej gramatury powinieneś uzależnić od testu monetą.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpień 2024, 15:01:51 »
Paczkę otworzyłem tydzień temu, przechowuje w opakowaniach strunowych - czyli w tym w czym ją zakupiłem.
Pamiętaj jeszcze o tym żeby opakowania kawy oprócz szczelnego zamknięcia z jak najmniejszą ilością powietrza, były z dala od:
- źródeł ciepła - kuchenki, piekarnika,
- wilgoci - zlewu
- światła - najlepiej gdzieś nisko, w zamkniętej szafce.

dlaczego producent zaznacza przedział, skoro lepiej brać górną granice?
Bo kawa w zależności od stopnia palenia, wysokości uprawy, odmiany i obróbki będzie mieć różną gęstość, a co za tym idzie różną wagę przy tej samej objętości.
Dlatego dla kaw średniopalonych z rzemieślniczych palarni będzie, to raczej górna granica, a dla ciemnopalonych niższy zakres.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2024, 15:15:09 wysłana przez krystians »

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpień 2024, 09:03:43 »
Dziękuje Panowie za wszystkie rady, wyszło tak jak mówiliście... wykorzystałem 18g kawy i kawa wyszła znowu pyszna. Problemem była zbyt mała doza.
A cała reszta informacji również przydatna, ponieważ o większości nie słyszałem :)

Cytuj (zaznaczone)
Bo kawa w zależności od stopnia palenia, wysokości uprawy, odmiany i obróbki będzie mieć różną gęstość, a co za tym idzie różną wagę przy tej samej objętości.
Dlatego dla kaw średniopalonych z rzemieślniczych palarni będzie, to raczej górna granica, a dla ciemnopalonych niższy zakres.
Do tej pory raczej miałem kawy średnio palone. Muszę potestować jak bedzie wychodziła z mocniej palona.

Nie zdawałem sobie sprawy, że przygotowanie kawy może być tak skomplikowane a zarazem fascynujące i ciekawe.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpień 2024, 10:39:03 »
Super, że udało się rozwiązać podstawowy problem i nie iść w ekstremum wymiany młynka. :D

Jak już się poduczysz robić espresso, to polecam precyzyjne sitko VST albo IMS 18g, a do tego jakieś narzędzie Bomber WDT

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi