Autor Wątek: Rocket Evo 2 + Mazzera mini e lub Eureka Mignon a może w ogóle co innego?  (Przeczytany 18923 razy)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Mleczne kawy nie potrzebujesz DB, wybor ekspresu ok. Bierz pompe rotacyjna. Mlynek  pytanie czy mozesz zwiekszyc budzet.  Chociaz w tej klasie co wybrales to chyba nic lepszego nie ma.   Generalnie. Jeszcze zaplanuj jakis budzet na filtracje, zmiekczanie wody, uzdatnianie.

Takie drobiazgi jak tamper,odbijak, waga, miarki tez cos kosztuja. 

Offline Alleius

• Ekspres: Rocket Giotto Premium Plus V2
  • Młynek: Mazzer Mini A
Używam zestawu Giotto Premium Plus + Mazzer Mini Electronic od ponad roku i wg mnie trudno się do czegos przyczepić. Młynek działa swietnie, choc rzeczywiscie mielenie wiekszych porcji np. do NPF-a troche mu zajmuje. Ponoc wymiana zaren na te Super Jolly zalatwia sprawe, ale mnie sie az tak nie spieszy ;-)
Co do samego ekspresu, rewelacja. Kawa jak w porzadnej wloskiej kawiarni. Troche czasu zajelo mi opanowanie spieniania mleka, ale to byla wina techniki, nie maszyny. Moj ekspres ma pompe wibracyjna, wg mnie roznica jest wylacznie estetyczna, przy ekstrakcji bardziej warczy. Nie chodzi mi oczywiscie o aspekty techniczne, bo na tym sie nie znam, lecz o smak kawy. A o to przeciez w tym wszystkim chodzi ;-)
PS. Wybaczcie brak polskich znakow, ale ilekroc probuje ich uzyc, niedokonczony post leci na strone ;-)
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2015, 10:23:13 wysłana przez Alleius »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Ja zmieniłem żarna, jest szybciej ale generalnie w warunkach domowych czy to bedzie 5-10-15-20s co za różnica ??

pzdr. Łukasz

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Rocket Evo 2 + Mazzera mini e lub Eureka Mignon a może w ogóle co innego?
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marzec 2015, 02:59:06 »
Hej, niedawno przeżywałem podobny dylemat. W ostatni dzień lutego jednak stanął na mojej szafce Rocke Evo V2

Co do pomp polecam obejrzeć filmik, który wyjaśnia budowę i zasadę działania. youtube.com/watch?v=HjdaqUso6wI   i tutaj krótkie podsumowanie o pompach
odsyłam również do tego tematu, w którym bardzo wiele ciekawych wątków było poruszonych, które mogą cię zainteresować (pomijając kłótnię dwóch userów,  :picardpalm: która w sumie zajęła parę stron)

Bez dobrego espresso nie ma żadnej dobrej kawy. Espresso (bądź doppio) jest bazą każdej mlecznej i jeśli to nie ma być ciepłe, ubrudzone mleko to lepiej się nauczyć wyciągać aromat z ziaren. Żeby mleczny napój kawowy był kawą, to musi mieć choć trochę aromatu, który znajduje się w espresso.

Offline kacaper Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Marzec 2015, 11:46:25 »
Hey

dzięki panowie za odzew, nie mam czasu ostatnio dlatego nic nie piszę, jak tylko się ogarnę zacznę spamować.

pzdr

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marzec 2015, 21:07:19 »
Witajcie ponownie,

jestem już w 90% pewny, że zdecyduję się na zestaw Rocket Cellini evo 2 + mazzer mini e A.

Zbieram teraz informacje na temat akcesoriów, wiem, że potrzebuję:
  • tamper - proszę powiedzcie jaki rozmiar do evo 2? Czytałem gdzieś o hand made tamperach, czy możecie dać mi namiar na forum do kogoś kto tym się zajmuje? Warto brać dynamometryczny tamper?
  • filtr wody - wystarczy dzbanek Brita? Czy może macie inne lepsze rozwiązania?
  • mata pod tamper
  • odbijak - jakieś uwagi co do tych dwóch rzeczy? na co zwrócić uwagę czy cokolwiek?
  • sitka, uszczelki itp - czy warto od razu inwestować w tego typu rzeczy (oczywiście lepsze niż producenta) czy na razie bawić się na std?
  • chemia, akcesoria do czyszczenia- zero pojęcia co potrzebuje, zaproponujcie co warto kupić a to wezmę (szmatki, szczotki, płyny itp.)
o czymś zapomniałem?

Ergonomia pracy, ile miejsca powinienem dać sprzętowi aby wszystko było ergonomicznie i z głową dostępne? Niby wg. wymiarów na szerokość 50-60cm powinno starczyć ale to taki chyba ścisk prawda?

Myślę czy nie kupić czegoś takiego* nie wiem czy to dobry pomysł trzymać na taki 'stoliczku' sprzęt wart tyle kasy (martwię się o niestabilność podczas robienia kawki)?

Kawa, na początku na pewno jakąś do przetarcia i napojenia zlewu, jakieś sugestie?

Filiżanki, jakiś sprawdzony sklepik z solidnymi wyrobami możecie polecić?

Sprawa zestawu, czy ktoś może mi podać kontakt do dystrybutora?

Dziękuję wszystkim którzy wypowiedzieli się w tym wątku, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia, wskazówki, które mogą pomóc komuś tak początkującemu jak ja proszę niech pisze śmiało.

Pozdrawiam

*

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marzec 2015, 21:44:54 »
Tamper - standardowo 58 mm ale to zależy czy nie zmienisz sitek na VST czy IMS, wtedy będzie potrzebny albo 58,3 albo 58,5. Dobrze się zastanów nad docelowym sitkiem jeżeli chcesz zamówić konkretny rozmiar tampera. Jeżeli chcesz hand made to pisz PW do @metiu. Zapomnij o dynamometrycznym.

Filtr wody - brita powinna wystarczyć ale to zależy jaką masz wodę w kranie. Docelowo osmoza i zasilanie z sieci.

Mata pod tamper - bierz co Ci się podoba

Odbijak - też kwestia gustu albo szuflada na fusy pod młynek

Sitka - pobaw się najpierw std

Chemia - Cafiza w proszku do backflusha, szczotka do czyszczenia grupy

Ten stolik to chyba trochę mały?

Kawa - nie zaczynaj od czegoś niewiadomego pochodzenia, masz dobrych palaczy na forum

Zestaw - masz Rogera, Cafesilesia ale możesz mieć problem z dostępnością dlatego warto pomyśleć o zakupie w Niemczech. Taki zestaw za 2K euro możesz juz kupić.
W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marzec 2015, 21:47:33 »
Kawa, na początku na pewno jakąś do przetarcia i napojenia zlewu, jakieś sugestie?
Ja Cie tylko błagam nie kupuj marketówki. Kup coś dobrego od Gorana lub Antonia. Na niej nie trzeba się uczyć wychodzi od razu poprawne espresso.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marzec 2015, 23:24:17 »
Kup otwartą podwójną wylewkę do kolby. Opisywalismy że zamknięty oryginał ma lekkie braki w wykonaniu.
LMWDP #469

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marzec 2015, 10:47:03 »
Panowie mam prośbę, możecie podać jakieś źródła informacji o sitkach? Chce sobie poczytać o rodzajach, różnicach itd. (ogólnie co to jest i czemu jest ważne też by się przydało :) ) a jakoś nie mogę znaleźć. Może również być w języku angielskim.

Kawę już od samego początku wezmę od Antonia, jaką to się jeszcze okaże ale pewnie słynną Ariadne (później będę wnikał w inne smaki z tej palarni).

Cytuj (zaznaczone)
Kup otwartą podwójną wylewkę do kolby. Opisywalismy że zamknięty oryginał ma lekkie braki w wykonaniu.

Zapisane!  :ok:

Cytuj (zaznaczone)
Ten stolik to chyba trochę mały?

58x50, niby wg. wymiarów ok ale pewnie słabo będzie z miejscem na coś więcej?

Cytuj (zaznaczone)
Filtr wody - brita powinna wystarczyć ale to zależy jaką masz wodę w kranie. Docelowo osmoza i zasilanie z sieci.

Docelowo na pewno ale jeszcze nie teraz, jeżeli nie filtry to może woda butelkowana? Pytanie tylko jaka?

pzdr

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marzec 2015, 10:49:52 »
z butelek to taka która ma NAJMNIEJ wapnia i magnezu :)

pzdr. Łukasz

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Marzec 2015, 12:47:14 »
Czysta osmoza z sieci to dla restauracji, sobie kuku smakowe bedziesz robil.
No chyba ze z czystej wygody.
Albo jak jest mieszacz z kranowa.

A co do sitek chodzi o precyzje wykonania i powtarzalnosc, tansze IMS, drozsze i bardziej perfidne w obsludze VST, na ich stronie znajdziesz wszystko.
Na poczatek albo z zestawu albo IMS. VST tylko jak masz dobry tamper.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Marzec 2015, 15:14:41 »
Miejsca troszeczkę potrzeba, bo musisz nie tylko podczepić kolbę pod ekspres, ale wcześniej ubić, a tu nie ma co cisnąć się i przez przypadek coś strącić, a po kawce odbić i jeszcze wyczyścić.
Jakiś ręcznik/ścierka do PF, ścierka do kratki (bo troszeczkę bryzga na boki z tego pionowego wylewu grupy).
Dobrze mieć jakiś pojemnik do flushów, bo jeśli nie masz podłączonego ścieku, to szybko tacka będzie ci się napełniać, a z pojemnikiem łatwiej biegać i wygodniej.
Koleś u którego kupowałem, powiedział, że odchodzi się (znaczy producent sugeruje) od stosowania jakiejkolwiek chemii przy backflushu ze względu na zmniejszanie elastyczności uszczelek(łącznie z cafizą) i jeśli używa się miękkiej wody, to mówił, że samo płukanie wystarczy. Sam używał (bo widziałem u niego w domu) dzbanka britta. A ja ponieważ takowy już miałem wcześniej i jestem uzbrojony w filtry to się tym nie przejmuję.

Jakie braki?
Ja sobie odkręciłem osłonę i mam otwartą podwójną wylewkę i z grubsza nic nie zauważyłem.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marzec 2015, 16:37:33 »
Co ma backflush do twardosci?
Pierwszy usuwa olejki kawy, a drugi robi kamien, na ktory nie dziala do backflashu.

Moze gosciowi chodzilo o odkamienianie kwaskiem, ale tu z twardosci awody bym uwzal bezpieczna to osmoza i
mocno odkamieniona woda, ale smak kawy ucierpi.
W domowych zastosowaniach odkamienianie raz na miesiac czy kwartal raczej to nie problem, a na pewno latwiej uszczelki wymienic
niz odkamienic calosc.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marzec 2015, 16:55:12 »
Raczej to dotyczy chemii prze odkamienianiu, też to słyszałem. Generalnie jest trend by używać chemii mniej. Ale nie wiem czy uszczelki są tutaj czynnikiem No.1.

Jednak jak widzę co zlatuje po użyciu chemii do backflush'a to jednak nie odważę się jej odłożyć.  Do odkamieniania nie jestem przekonany, bo zasilam ekspresa wodą z osmozy, ale nie traktowałbym tego jako 100% rady.  Ale już dyszę pary przeglądam.

w HX odkamienianie to ciut ciekawsza zabawa.... :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi