Autor Wątek: Rocket Evo 2 + Mazzera mini e lub Eureka Mignon a może w ogóle co innego?  (Przeczytany 18952 razy)

Offline kacaper Mężczyzna

Witajcie,

jestem tu nowy i strasznie zagubiony.

Od jakichś kilku dni szperam po necie w celu znalezienia informacji jaki ekspres będzie odpowiedni dla mnie i mojej lubej.

Pierwsze co, to kilka zdań o mnie i wymaganiach wobec przyszłego sprzętu.

Z kawą do tej pory miałem mało do czynienia, a jak już to standardowo jakieś cappuccino w tych wielkich kawiarniach typu sturbucks itp. O espresso nie było nigdy mowy (nie jestem skażony więc źle robionym espresso) bo zawsze sobie wyobrażałem to jako czarną gorzką smołe (odkąd zagłębiam się w temat widzę jak bardzo się myliłem, przynajmniej w teorii). Jak widzicie totalny noob.

Chcę to zmienić. Zaczynam czytać i wertować wirtualne strony. Coraz bardziej mi się to podoba, czuję, że jak zacznę w to wchodzić głębiej będzie jeszcze lepiej. Na dziś wiem, że nic nie wiem. Od czegoś jednak muszę zacząć więc na początek dobór sprzętu.

Po co mi ekspres? Pewnie na początku ratio espresso/mleczne kawy będzie 20/80 jednak liczę, że zbiegiem czasu będzie to 50/50 więc sprzęt musi być przyszłościowo gotowy na takie warunki.

W mieszkaniu na co dzień będą z niego korzystały 2 osoby, druga osoba też chce wyruszyć ze mną w podróż poznawania tajników kawy. Przerób dzienny nie będzie pewnie większy niż 4-5 kaw mlecznych dziennie, o espresso nic nie piszę bo nie wiem kiedy się nauczę je robić a potem kiedy mi zasmakuje. Próby będą i to liczne.

Ekspres napotka problemy z miejscem, na wysokość mam 50cm max (tzn 49cm aby go wcisnąć) na szerokość 60-70cm.

Kwota jaką mogę przeznaczyć na zabawki to gdzieś 8-9k zł. Choć nie wiem czy to nie przesada dla tak początkującego jak ja.

To tyle wymagań i ograniczeń.

Teraz co sam zrobiłem do tej pory. Przeczytałem kilką wątków na tym forum (m.in http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1444.0 ) i na innych też. Dowiedziałem się, że na moje potrzeby (kawy mleczne) potrzebny jest ekspres z HX'em, przeczytałem też że pompa rotacyjna > pompa wibrująca (dla mnie na dziś tylko ze względu na hałas, jak się douczę poznam inne jej przewagi). Najpierw myślałem o czymś Bezzery (BZ10 może Gulia) ale jak zobaczyłem Rocketa to mi przeszło z Bezzerą. W rockecie rozchodzi się o te pompy nie wiem czy za sam hałas warto płacić więcej? Myślę tutaj o modelach Evo 2 i Cellini v3 PID. To są moje dylematy na teraz dotyczące ekspresu, nie wiem też czy czasami nie ma innych firm które są warte uwagi?

Młynek, jestem rozdarty czy taki laik doceni taką machinę jak Mazzera mini e? Może dla mnie nie warto tyle pakować siana i wziąć też pewnie dobry Eureka Mignon? Zdaję sobie sprawę, że to dwie różne pułki i lepiej mieć ten lepszy ale czy i w moim przypadku?

Ceny... Za zestaw evo 2 + mazzera mini w polskim sklepie akcesoriabaristy.pl zapłacę 10290zł natomiast mam też możliwość zamówienia w niemczech i tutaj znalazłem ten zestaw za 2090e czyli gdzieś 8630zł. Wolałbym jednak kupić na miejscu ze względów patriotycznych jak i serwisowych, natomiast rożnica w cenie spora... i jeżeli nie da się w polsce znaleźć taniej to będę zmuszony kupić w niemczech.

Jeżeli gdzieś w powyższym tekście wykazałem się ignorancją/debilizmem to z góry przepraszam, jestem na początku drogi i wolę od razu się ujawnić aby szybciej się uczyć (zbierać cięgi od bardziej doświadczonych) niż czytać i wyciągać złe wnioski.

Nakierujcie w którą stronę pójść.

Pozdrawiam

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Lepiej weź większy młyn - jest ważniejszy niż ekspres.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Przede wszystkim już trochę umiesz ;), bo dobrze myślisz. HX lub ewentualnie DB dla Ciebie będzie odpowiedni. Evo od Giulii różni się można powiedzieć tylko pompą ale Bezzera ma również z Rota - Mitica TOP. Jakość wykonania Bezzery jest bardzo dobra, powiedziałbym, że chyba nawet troszkę lepsza. Miałem Julkę, mam R58. Nie idź w półśrodki przy młynku i choć Eureka jest fajna, odpuść. Tak, mazzer lub np. Quamar czy Fio to odpowiednie młyny.
Jeżeli chodzi o ceny pisz na PW do Rogera czy gdzie indziej i nie sugeruj się ceną na stronach. Owszem w Niemczech często można kupić taniej i nie trzeba się za bardzo przejmować, że coś będzie nie tak.
W młynie: ziarna

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Lepiej weź większy młyn - jest ważniejszy niż ekspres.

A co jest nie tak w Mazzeze mini  ?

Możesz jeszcze ten temat przejrzeć ;)

fotki się wysrały bo imageshack sie wystał nie wiem czemu. TZN mi się wysrał

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2015, 18:55:07 wysłana przez wyspiarz »

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Chodziło mi o to, żeby brać mazera, nie eureke.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
W przypadku młynka możesz pomyśleć o używkach, tutaj łatwo zaoszczędzić możesz sporą kwotę, a jedyne co dołożysz do używki to nowe żarna - przy ekspresach, które wymieniłeś "musisz trzymać poziom z młynkiem"  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline kacaper Mężczyzna

Dzięki za odzew.

Cytuj (zaznaczone)
HX lub ewentualnie DB dla Ciebie będzie odpowiedni.

DB - dwa bojlery?

Czy biorąc pod uwagę że teraz jestem noobem ale w przyszłości chcę się w tym rozwijać pompa rotacyjna da mi jakieś większe możliwości niż tylko kultura pracy?

Cytuj (zaznaczone)
Nie idź w półśrodki przy młynku i choć Eureka jest fajna, odpuść. Tak, mazzer lub np. Quamar czy Fio to odpowiednie młyny.

Poziom mojego zaawansowani tutaj nie gra żadnej roli rozumiem, jak mam kupować na lata i przyszłościowo to te firmy?

Cytuj (zaznaczone)
Jeżeli chodzi o ceny pisz na PW do Rogera czy gdzie indziej i nie sugeruj się ceną na stronach

Ok jak się zdecyduję to tak zrobię, zobaczymy jak to wygląda.

Wyspiarz  o jaki temat chodziło? Może pomimo braku fotek da się coś z niego wyciągnąć.

Cytuj (zaznaczone)
W przypadku młynka możesz pomyśleć o używkach, tutaj łatwo zaoszczędzić możesz sporą kwotę, a jedyne co dołożysz do używki to nowe żarna - przy ekspresach, które wymieniłeś "musisz trzymać poziom z młynkiem"  ;)

Bardzo chętnie, nie boję się używek, problem jest taki że nie mam odpowiedniej wiedzy do stwierdzenia czy dana używka nie jest już zajechana, po drugie nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać wiarygodnych sprzedawców.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jutro przysiądę do dalszej lektury i pewnie narodzą się nowe kwestie.

pzdr

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=116.0

hehe zapomniałem linka wkleić xD

to mój temat opisałem tutaj dość szczegółowo ten sprzęt

Co do pompy rota, masz PŁYNNE REGULOWANE ciśnienie zaparzania ;), no i przyłącze do sieci ;)

pzdr. Łukasz

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
W obu pompach regulacja jest przez OPV, tylko jedna ma wbudowane, a druga zewnetrzne.
Dodatkowo wibracyjna ma lekkie pulsacje w cisnieniu...

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
no chodziło mi o to, że jest ona dostępna just like that ;)

pzdr. Łukasz

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Regulacja jest na zewnątrz ekspresu?
Bo jak nie, to na jedno wychodzi.
Na opv popuszczasz kontre i regulujesz śrubą, dociskasz kontra, wsio.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Na zewnątrz od dołu, generalnie banalna operacja ;)

pzdr. Łukasz

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Ciśnienie pompy rotacyjnej reguluje się wewnętrznym bypassem. Jest w nim opv, ale nadmiar wody trafia na wejście pompy. W przypadku wibracyjnej, opv jest na zewnątrz, a nadmiar wody wylewamy gdzieś poza układ...
Fajne są teksty starego znajomego:
www.elektroda.pl/rtvforum/topic1218411.html
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2015, 01:13:15 wysłana przez Antonio »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Ciśnienie rotacyjnej się reguluje bypassem ale ostatecznie ciśnienie zaparzania (jako maksymalne)  reguluje się i tak na OPV. Chyba, że ktoś ma stałe ciśnienie w sieci wodociągowej albo zbiornik w ekspresie. W przypadku obydwu pomp (rotacyjna, wibracyjna) nadmiar trafia na wejście z tym, że w rota bypass jest zintegrowany w korpusie pompy a w wibracyjnej jest trójnik pompa (wejście) - OPV (wyjście) - zbiornik wody. W starych ekspresach bywały dwie rurki w zbiorniku - jedna do pompy a druga z OPV.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Jak u mnie :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2015, 09:22:24 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi