Autor Wątek: Ekspres automatyczny zamiast kawiarki  (Przeczytany 1625 razy)

Offline tpatgod

• Ekspres: Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Timemore Chestnut
Ekspres automatyczny zamiast kawiarki
« dnia: 17 Sierpień 2024, 11:25:08 »
Dzień dobry,

podczytuję forum od dłuższego czasu, teraz czas na pytanie z mojej strony :)

Chcę kupić ekspres automatyczny ze względu na oszczędność czasu. W domu używamy z mężem kawiarki Bialetti z młynkiem Timemore i zewnętrznym spieniaczem. Nie jesteśmy aż takimi koneserami jak niektóre osoby na forum, ale nie jest nam obojętne co pijemy i z reguły najbardziej smakuje nam kawa, którą robimy w domu, bez przypalonego posmaku (wyłączamy, jak przestaje lecieć jednorodnym strumieniem itp.). Kupujemy zawsze brazylijską arabicę, bo po próbach z innymi ta najbardziej nam smakuje.

W tej chwili mamy tyle zawirowań i pośpiechu, że mielenie ręczne, przygotowywanie i mycie kawiarek, osobne spienianie mleka, stało się zbyt czasochłonne… Dlatego szukam ekspresu automatycznego, który nie będzie wymagał dużo konserwacji, będzie mało awaryjny, a przy tym będzie robił dobrą kawę. Budżet do ok. 2500 zł.

U rodziny pijam kawę z automatu Saeco i nie jest taka zła, choć wolę tę z kawiarki, gdzie indziej próbowałam kawy z ekspresu kapsułkowego i to był dramat.

W pracy mam dripper i wolę go niż zalewajkę, ale jednak chciałabym mieć możliwość zrobienia cappuccino.

Widziałam na forum dużo poleceń Nivony, ale znalazłam też wątek o powtarzającej się awarii.

Jakieś propozycje?

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
Odp: Ekspres automatyczny zamiast kawiarki
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpień 2024, 14:04:02 »
Sam stoję przed zakupem ekspresu
Zdecyduje się na melitta Patricio ot ewentualnie melitta pasione ot
Ludzie sobie chwalą te modele
Popatrz może ci przypadnie do gustu

Offline tpatgod

• Ekspres: Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Timemore Chestnut
Odp: Ekspres automatyczny zamiast kawiarki
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2024, 18:21:32 »
Krzysiek 1976 dzięki za sugestie.

Zdałam sobie sprawę, że mechanizmy ekspresów są zazwyczaj wykonane z plastiku. Czy są jakieś wyjątki? Staram się unikać mikroplastiku w jedzeniu, a w przypadku kontaktu plastikowych części z gorącą wodą jest to raczej nieuniknione…Kojarzycie jakichś producentów, którzy używaliby metalowych bloków zaparzacza? Plastikowy pojemnik na ziarna, ew. zimną wodę to mniejszy problem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi