Autor Wątek: Przesiadka z ascaso dream zero na avx em3202 (snow white)  (Przeczytany 3127 razy)

Offline Stempski Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso dream ZERO
  • Młynek: Ascaso i1 mini
Przesiadka z ascaso dream zero na avx em3202 (snow white)
« dnia: 15 Sierpień 2024, 08:22:20 »
Dzień dobry wszystkim
Od 1,5 roku jestem posiadaczem ekspresu ascaso dream zero w jego najbardziej podstawowej wersji. Posiadam do kompletu młynek ascaso i1 mini.
Był to mój pierwszy ekspres kolbowy. Dodalem w nim także modyfikację w postaci "blaszki mercedesa" z innego wątku na temat kanałowania przepływu wody w tym modelu.
Chciałbym zrobić krok dalej (a przynajmniej pół kroku). Mianowicie, zastanawiam się nad przejściem na
avx em3202 z racji tego, że w wątku z jego testu został on opisamy jako "ascaso dream pid, ale 7x tańszy.
Do tego zastanawiam się nad wymianą młynka na DF64 GEN 2. W związku z wyzej wymienionym proszę o pomoc i radę, czy byłby to krok w dobrym kierunku? Czy może jednak ktoś ma lelszy pomysł?
Dodam, że pijam 3-4 kawy dziennie i jest to espresso, ale.od czasu do czasu lubię popróbować sił z latte art.
Co do wymiany mlynka raczej jestem przekonany, ponieważ z tego co czytałem na forum może to być mój doceloqy młynek single dose. Natomiast czy snow white będzie niskim kosztem przeskokiem w górę?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Przesiadka z ascaso dream zero na avx em3202 (snow white)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpień 2024, 09:16:08 »
To porównanie było lekko przesadzone🙂
Wydaje mi się że raczej zrobiłbyś krok w tył. Pomimo tego że AVX to naprawdę fajna maszynka w tym budżecie to nie ma tego co Dream, newt model ZERO.
Po pierwsze średnica grupy 51mm, brak zaworu 3-drożnego, termomoblok nie połączony bezpośrednio z grupą.
Ogólnie daje mniej możliwości.
Z młynkiem idziesz w dobrym kierunku. Na razie zaczął bym od niego bo już to dużo zmieni.

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpień 2024, 09:22:00 »
Super! Bardzo dziękuję za pomoc! :)
W takim razie czy byłby ekspres, który polecił byś jako następny?
Może być używany, tak w budżecie do optymalnie 1500zł ale jeśli naprawdę będzie warto to rozważę nawet do 2000zł.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2024, 09:28:17 wysłana przez Stempski »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpień 2024, 14:27:50 »
Mam Rancilio Silvia PID z dodatkową kolbą NPF. Dziś będę wystawiać, za 1600

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpień 2024, 15:55:30 »
A która to wersja?
Bo bojler jednak się musi nagrzewać dłużej niż thermoblock, a mi zależy na tym żeby ekspres rano był gotowy do dzialania. Nie wykluczam bojlera, bo mógłbym go wpiąć pod i teligentne gniazdko i sobie programować dzień wcześniej kiedy ma się włączyć tylko czytałem że w tych nowszych jest funkcja automatycznego wyłączania po 30 minutach i się zastanawiam czy coś takiego by zadziałało w tym przypadku? :mhh:

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpień 2024, 11:19:55 »
Jeżeli z AVX to DB1 PRO jest fajną opcją tylko budżet potrzebny wyższy. Cena katalogowa to 3190 ale jeżeli byłbyś zainteresowany to się odezwij i coś popracujemy nad ceną dla Ciebie :)

Ekspres będzie dostępny u nas na sklepie najpóźniej z początkiem przyszłego tygodnia.
Poniżej najważniejsze informacje na jego temat:
- Bojler kawy 550ml
- Grupa 58mm
- Sterowanie PID
- Programowany czasowo przycisk kawy + przycisk manualny
- Termoblok pary
- 2 pompy
- Zbjornik 1,7 litra

https://zapodaj.net/plik-vjwU8BncNX

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpień 2024, 11:26:30 »
Może być używany, tak w budżecie do optymalnie 1500zł ale jeśli naprawdę będzie warto to rozważę nawet do 2000zł.

W tym budżecie aby pójść poziom wyżej to raczej używka. Z nowych to chyba tylko AVX TB1 mógłby być.
Na plus ma grupę 58mm z zaworem 3d ale grupa nie jest połączona z TB więc trzeba pamiętać o wygrzewaniu przed zaparzeniem. Więc w porównaniu do Dream'a ma plusy ale i minusy.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpień 2024, 14:18:08 »
Termoblok pary
Tak z ciekawości - czy moc pary z termobloku jest porównywalna do pary z bojlera?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpień 2024, 09:44:53 »
Tak z ciekawości - czy moc pary z termobloku jest porównywalna do pary z bojlera?

Niesety nie :) zazwyczaj jest słabsza. Praca na TB pary wymaga trochę więcej wprawy i czasu na spienienie (40-50s). Oczywiście zależy to od parametrów samego TB (temperatura pracy / ilość podawanej wody / przepustowość itd) oraz bojlera. Mały bojler, powiedzmy 1,5 litra ustawiony na 1 bar też mocą nie grzeszy w porównaniu do 2l ustawionego na 1,5 bar.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:00:27 »
Ale pomysł żeby zrobić osobno parę jest spoko, nie trzeba czekać na schłodzenie bojlera przed następną kawą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi