Autor Wątek: Diagram decyzyjny wyboru maszyny  (Przeczytany 8392 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Diagram decyzyjny wyboru maszyny
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Sierpień 2024, 21:19:01 »
Jak zobaczę jakieś wiarygodne testy temperatury w standardzie WBC to można dyskutować :)

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Sierpień 2024, 22:16:52 »
Pomyliło mi się z deLonghi, który miałem wcześniej, ale nie uważam go za prawdziwy ekspres.

Też miałem kiedyś DeLonghi  i był to względnie słaby,  ale jakiś tam ekspres. Niestety moje umijętności,  wówczas niemal zerowe,  nie dorastały do tej maszynki. Tłumaczyłem sobie, no cóż, DeLonghi kiepski jest,  bo ta włoska firma  spcalizowała się przecież w produkcji kaloryferów.  :D  I faktycznie tak było. No więc po roku zmagań z DeLonghi  kupiłem Gaggię Classic, młynek Ascaso u Janusza  i zacząłem kawową edukację. Każdy od czegoś zaczynał.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Sierpień 2024, 11:06:03 »
Termoblok jest stanowczo przereklamowany. Daje na początku zbyt gorącą, a na końcu zbyt zimną wodę. Aczkolwiek statystycznie jest  pewnie ok.    Dlatego tylko bojler.
Kompletna bzdura. Pewnie biorąca się z kompletnego braku doświadczenia z termoblokami ASCASO. Z jakim ekspresem ASCASO miałeś doczynienia ? W jaki sposób mierzyłeś tę temperaturę ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Sierpień 2024, 11:08:55 »
Jak zobaczę jakieś wiarygodne testy temperatury w standardzie WBC to można dyskutować :)

Publikowaliśmy te testy już w 2012 roku. Później też. Jak widać do niektórych nie docierają. W tej sytuacji radziłbym abyś zaopatrzył się w przyrząd WBC i sam dokonał tych testów. My pomożemy - tak ze sprzętem jak i z instrukcją obsługi ekspresu i metodologii testów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Sierpień 2024, 14:21:35 »
Powinienem dopisać niezależne testy :)

Ale jeśli chcemy wnieść trochę poprawności, to zgodnie z metodą WBC testy powinny pomijać pierwsze 3 wyniki, a nie 7 jak w ASCASO, więc postanowiłem sam to przeliczyć.

1. Przekonwertowałem ten obrazek ze starego wątku do excela: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4972.msg120403#msg120403
2. Zgodnie z artykułem odtworzyłem testowe wzory i przeliczyłem na nowo, ale tym razem pomijając tylko 3 pierwsze próbki testowe.

Dorzucam gotowe formuły i arkusz to przeprowadzenia testu temperatury WBC.

Jak interpretować pierwotne wyniki do moich?

Różnica w stabilności ekspresu wyniosła 0.44C w pierwotnym teście, natomiast w moich wynikach 3.26C
Różnica dość spora, co w sumie pokazują pomiary, widać spore wahania +- 3 stopnie przy ostatniej sekundzie parzenia w kolejnych pomiarach.

Według standardów WBC akceptowalna różnica to 1.1C
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2024, 16:15:26 wysłana przez pawel890 »

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Sierpień 2024, 14:54:39 »
Termoblok jest stanowczo przereklamowany. Daje na początku zbyt gorącą, a na końcu zbyt zimną wodę. Aczkolwiek statystycznie jest  pewnie ok.    Dlatego tylko bojler.

Kompletna bzdura.

Wytłmacze ci inaczej:  lewą nogę  masz zanurzoną w lodowatej wodzie, prawą we wrzątku. Statystycznie temperatura bliska jest idaeału. To tormoblok.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sierpień 2024, 18:23:40 »
Aktualizacja:

Wcześniejsze pomiary zostały zrobione na wzorach z 2005

Zrobiłem drugą aktualną wersję na bazie metody z 2017 i wyniki wyszły zdecydowanie gorsze.

Pierwotne deklarowana stabilność temperaturowa maszyny 0.44C vs 6.33C to 14 krotna różnica.
Stabilność reprodukcji temperatury  1.12C vs 3.7C

PS: jeśli ktoś ma dostęp do jakiś innych testów temperatury dla innego rodzaju maszyny jestem ciekaw, jak wypada porównanie.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Sierpień 2024, 19:40:53 »
Termoblok jest stanowczo przereklamowany.

A ja uważam, że termoblok to przyszłość w urządzeniach domowych, w tę stronę będzie to iść. Ma bardzo ważne zalety w postaci czasu przygotowania kawy od włączenia, znacznie łatwiej utrzymywać ten element grzejny w dobrym stanie i czystości, mniejsze zużycie energii. Zaawansowane modele z tym rozwiązaniem są już na rynku.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2024, 19:56:47 wysłana przez Ramkan »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpień 2024, 10:10:30 »
Ów kilent nazywał się Andy i miał, no  chyba do was,  ogromną pretensje o ten rzadki w Polsce  ekspress, coś  z nim było nie teges. Później, nie wiem czy z tego powodu,  Andy zniknął z forum i już się chyba nie odnalazł.   Szkoda, bo był ciekawym rozmówcą.

Zastanawiam się czy nie masz do "nas" jakichś uprzedzeń... tak to był Andy, czyli Andrzej, który do dziś jest naszym klientem. Posiada dwie Bricoletty. 1 w domu, a drugą w biurze. Dodatkowo swoją córkę obdarował ekspresem Ascaso i jeszcze dokupił do firmy Ascaso DUO.

Rozmawiałem z nim dosłownie godzinę temu więc jeżeli Ci go brak mogę go poprosić aby wrócił do rozmów o kawie jeżeli oczywiście będzie miał chęć :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpień 2024, 10:41:20 »
więc jeżeli Ci go brak mogę go poprosić aby wrócił do rozmów
Koniecznie :). Andy, odkrywca włoskich prowincjonalnych palarni kawy :).

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Sierpień 2024, 11:09:02 »
Powinienem dopisać niezależne testy

Zastanawiam się czy uznasz to za niezależny test :)

Około 13 minuty przeprowadzany jest test stabilności termicznej. Jak widać do testu jest użyta kolba WBC. W trakcie pomiaru (zaparzania) temperatura oscyluje pomiędzy 92 a 94 stopnie.
Wartości te zostały uzyskane przy ustawieniu PID 92 st. i offset na 5 st. Jak sam użytkownik stwierdził przesadził z ustawieniem offset i wystarczyłoby zapewne 3 stopnie aby uzyskać wynik 91-93 dla ustawienia 92st.

Nie wiem jak Ty ale ja uważam że jest to świetny wynik nie tylko dla ekspresów typu TB. 

Dlatego też uważam że w diagramie powinny być dostępne wszystkie opcje, tak aby osoba kupująca mogła dokonać w pełni świadomego wyboru uwzględniając wszystkie za i przeciw. 

Znalazłem w sieci jeszcze taki artykuł:

https://kaffeemacher.de/blogs/espressomaschinen/ascaso-steel-duo-pid-test
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 12:04:26 wysłana przez Gmtb »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpień 2024, 11:23:10 »
Koniecznie . Andy, odkrywca włoskich prowincjonalnych palarni kawy .

Wspomniałem Andrzejowi że został wywołany do tablicy :) jest pierwszy dzień w pracy po dość długim urlopie, ale może wróci do nas jak już przeżyje powrót do rzeczywistości :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Sierpień 2024, 12:14:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Około 13 minuty przeprowadzany jest test stabilności termicznej. Jak widać do testu jest użyta kolba WBC. W trakcie pomiaru (zaparzania) temperatura oscyluje pomiędzy 92 a 94 stopnie.
Wartości te zostały uzyskane przy ustawieniu PID 92 st. i offset na 5 st. Jak sam użytkownik stwierdził przesadził z ustawieniem offset i wystarczyłoby zapewne 3 stopnie aby uzyskać wynik 91-93 dla ustawienia 92st.

Dzięki wielkie za pomoc ze znalezieniem materiałów!

Niestety są dwa problemy, pierwszy test z Youtuba to nie jest test WBC, tylko w standardzie Lance Hendricka.
Kolejny test również nie jest testem WBC, nie mam pojęcia co mierzą Ci ludzie, ale to nie jest oparte na cyklach czasowych z WBC.

Jedyny test w standardzie WBC jaki znalazłem to ten od Janusza, tylko, że miał niespójność z faktycznym standardem ponieważ pomijał 7 pierwszych pomiarów co rodzi niedokładność.
Mierzenie stabilności temperaturowej ekspresu to nie jest prosta sprawa, a zmierzenie sobie jakiś 2 losowych wartości w losowych odstępach czasu, jak to ma się równać z 420 pomiarami jakie są wymagane w teście WBC?
Kolejna sprawa to fakt, że test WBC operuje na statystycznych metodach jak np. mierzenie środka rozstępu, który jest wrażliwy na skrajne wartości pomiarowe, co właśnie mierzy test WBC.

Przykładowo mogę wrzucić zdjęcia z testu Ascaso vs LM Mini, żeby lepiej to zobrazować.
Lama link: https://kaffeemacher.de/en/blogs/espressomaschinen/la-marzocco-linea-mini-r

Ascaso Duo PID link: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4972.msg120403#msg120403
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 13:28:24 wysłana przez pawel890 »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Sierpień 2024, 12:20:41 »
Tak teraz patrzę i widzę, że ten wykres temperatur Ascaso, pokazuje to co napisał tylko na odwrót ;)

@nto102
Cytuj (zaznaczone)

Pierwszy pomiar, czyli niebieska linia jest za chłodna, natomiast po 2 czy 5 min, pomiary są zbyt gorące. Dopiero metodyczne uruchamianie termo-bloku co 10s skutkuje jego stabilnością.
Druga sprawa, że w porównaniu do LM o nabiera stabilność temperaturową zdecydowanie później, zanim osiągnie zadaną temperaturę.

Chyba dokładnie widać wszystkie wady termobloku, jak sadze fizyki nie oszukasz.

- wolniejsze nabieranie temperatury
- większe odstępy między temperaturami
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 13:29:41 wysłana przez pawel890 »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Sierpień 2024, 12:51:07 »
Tylko jest jedno ale... jeżeli to są testy Ascaso WBC które wrzucił Janusz już dość dawno temu to nie są to testy modelów PID, a nawet ONE.

Muszę to zweryfikować, ale jeżeli dobrze pamiętam to te testy odnosiły się do TB z grupą 57mm i sterowane były termikami bimetalicznymi...
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 13:04:01 wysłana przez Gmtb »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi