Autor Wątek: Dziwne sitko z Ali  (Przeczytany 2261 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Dziwne sitko z Ali
« dnia: 11 Sierpień 2024, 00:33:44 »
Czy takie sitko jak na obrazku ma rację bytu i poza ładnym wyglądem do czegoś się nadaje?
Ma ktoś i ogarnął dozę/przemiał? Bo ja się poddałem...

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
Odp: Dziwne sitko z Ali
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2024, 08:39:37 »
Wygląda jak klon WAFO blend/4steps.
Tu masz reckę Sprometheusa:
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2024, 08:43:16 wysłana przez Jenot »

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2024, 19:38:35 »
Tego sitka ze zdjecia jeszcze nie przerabiałem ale lubie eksperymentować z różnymi patentami. W tzw normalnej ekstrakcji chodzi o to zeby woda jak najrówniej przechodziła przez kawe. W tych udziwnionych sitkach sytuacja jest odwrotna. Specjalnie robi sie nie równa ekstrakcje zeby podkreślić niektóre nuty smakowe. Jesli ktoś chce sie pobawić polecam sitka Kafmasino. Ostatnio wyslali mi ich 4 nowe wzory i jestem z nich bardzo zadowolony (moze poza jednym). Oczywiście mam filmik o tym 😛 https://youtu.be/d9JhDbIvm9U?si=s-f9p-vjiawSOARi

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2024, 22:47:34 »
No ja kompletnie nie wiem jak to opanować tzn. te podłużne otworki są moim zdaniem za duże, kawa w nich utyka a jednocześnie nie wytwarza wystarczającego ciśnienia w kolbie - po prostu się przelewa, a im grubszy przemiał tym więcej kawy trzeba załadować, a ta już się ne mieści w koszyku. Przy 20g grubiej zmielonej nadal lura leci, drobniejsza zaś przełazi przez szczeliny albo zatyka, na npf widać jak nieregularna jest taka ekstrakcja, z pewnością nie taka jak na filmie (gdzie facet daje dozę 16,5 gr). Z resztą taka nieregularność to chyba sprzyja kanałowaniu bo nierównomiernie rozkłada się ciśnienie w kolbie.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2024, 23:17:39 »
Nie czuję się specjalistą, mam kilka chińskich dziwnych sitek, których używałem z Flairem i w ustabilizowaniu przepływu pomagało zmniejszenie ciśnienia do 5-6 barów. Tyle, że to co dobrze smakowało "ciśnięte" przy 8-9 barach przy 6 było takie sobie.

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2024, 23:38:09 »
Do tych sitek HE (high extraction) trzeba mielić znacznie drobniej niz do powiedzmy IMS. Nie kazdy mlynek tutaj bedzie pasować. Niektóre z tych siteka maja dodatkowa membrane w srodku o mocy filtrujacej pomiedzy 150-200 micronow. Dla porownania moc filtrujaca zwyklego sitka to 300-350 micronow. Jak to sie ma do samej ekstrakcji? Ze zwyklym sitkiem mozemy uzyskac 20-21% podczas gdy taki powiedzmy Wafo daje mi 23% lub wiecej. Samo w sobie to nie ma znaczenia ale zachecam do eksperymentowania. Czasem zmiana sitka może dać wiecej niz zmiana calego zestawu do espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi