Autor Wątek: Self-serwis HX-a /E61  (Przeczytany 3829 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Self-serwis HX-a /E61
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Październik 2024, 19:54:45 »
teraz ciężko określić, bo nie jest to miejsce do którego się regularnie zagląda. jak wspominałem, ekspres kupiłem w 2018 i ten "mainfold" zaczął korodować gdzieś po 2 latach użytkowania (tzn. zwróciłem uwagę na to, tak mniej więcej), przywracałem do stanu używalności kilka razy tzn. szczotką lub chemicznie likwidowałem korozję o tyle o ile się dało, ale przy okazji chęci zajrzenia do środka ekspresu i ciągle powracającej korozji postanowiłem wymienić element na nowy. zamówiłem, wymieniłem, ale jak widać już po pół roku znów mocno koroduje, więc nie jest to wina konkretnego egzemplarza (tej części).

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Październik 2024, 21:10:09 »
To poniekąd potwierdza moje domysły (ale to wciąż tylko domysły).

Prawdopodobnie gdzieś w układzie hydraulicznym jest kawałek "mniej szlachetnego" metalu, a konkretniej metalu u niższym potencjale standardowym, od tego z którego są wykonane elektrody w tym "kubeczku".
W związku z tym, że problem nie występował "od nowości", domyślam się, że albo z jakiegoś elementu zeszła powłoka, albo gdzieś nagle zabrakło uziemienia - wystarczy luźna śrubka od masy.

Nie wiem niestety gdzie szukać takiego elementu, może to być gdziekolwiek gdzie jest kontakt "przez wodę" z tym "kubeczkiem".
Zakładając że sprzęt był poprawnie zaprojektowany, zaczął bym od sprawdzenia czy wszystko jest dobrze przymocowane do masy - może coś się samo poluzowało przez lata narażenia na wibracje pompki, albo w transporcie.

Offline color1

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Październik 2024, 00:28:26 »
ale ja nie wiem czy występował od nowości, bo mi wtedy nie przyszło do głowy aby tam zaglądać z bliska - równie dobrze fabrycznie zamontowany mainfold też mógł po pół roku zacząć korodować, na co nie zwróciłem uwagi, ot co...
te elementy nie mają powłoki, boczna elektroda jest z mosiądzu, dolna stalowa
kontakt przez wodę ma tylko kabelek do sterownika (przerywacza) + masa z chyba dospawanego profilu do którego przykręcony jest kubeczek - profil jest zespolony z konstrukcją główną

no nic, przy kolejnej wymianie chyba faktycznie zrobię inspekcję, z resztą można to zdaje się przetestować miernikiem

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Październik 2024, 09:13:18 »
te elementy nie mają powłoki, boczna elektroda jest z mosiądzu, dolna stalowa
kontakt przez wodę ma tylko kabelek do sterownika (przerywacza)

Chodziło mi o coś innego.
Wyobraź sobie, że cała woda w układzie, w wężykach to "przewód" i wystarczy że dotyka jakiegoś mniej szlachetnego metalu, np. aluminium z którego zeszła powłoka.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Październik 2024, 09:16:47 »
Tylko, że woda w tamtym miejscu pochodzi ze zbiornika i jest zasysana.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Październik 2024, 09:46:15 »
I co to miało by zmienić?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Październik 2024, 10:05:23 »
Z innej beczki, zastanawia mnie to coś pływające w rurkach. Może warto sprawdzić skład wody testami akwarystycznymi? Niskie PH może powodować korozję. Podobnie wysokie stężenie siarczanów (zastanawiam się czy pływające farfocle nie są właśnie siarczanami wapnia (ale po Dafi bym się tego nie spodziewał). Może woda ma dużo żelaza i stojąc ulega takiem korozyjnemu przebarwieniu.

Offline color1

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Październik 2024, 22:13:49 »
Z innej beczki, zastanawia mnie to coś pływające w rurkach.

Sądzę że to coś wytrąca się z wężyków silikonowych. Chyba silikon silikonowi nie równy, bo w jednej z ofert na alle przeczytałem że w ich produkcie "nie wytrąca się krzemionka co powoduje powstawanie brzydkiego osadu" - może to właśnie to...

Offline color1

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Październik 2024, 22:19:22 »
Wyobraź sobie, że cała woda w układzie, w wężykach to "przewód" i wystarczy że dotyka jakiegoś mniej szlachetnego metalu, np. aluminium z którego zeszła powłoka

nie wiem do czego zmierzasz, chodzi o przewodnictwo elektryczne? jeśli dotyka aluminium czy innego metalu (wszak bojler jest miedziany) gdzieś w czeluściach ekspresu to co miałoby z tego wynikać?

btw: napisałem do naszego dystrybutora rocketa aby postarał się założyć case u producenta, może coś odpowiedzą jaka może być przyczyna tej korozji w tak krótkim czasie...
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2024, 22:23:13 wysłana przez color1 »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Październik 2024, 22:26:21 »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Korozja_elektrochemiczna

np. miedź z alu w elektrolicie bardzo się nie lubią ;)

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Październik 2024, 22:41:55 »
nie wiem do czego zmierzasz, chodzi o przewodnictwo elektryczne? jeśli dotyka aluminium czy innego metalu (wszak bojler jest miedziany) gdzieś w czeluściach ekspresu to co miałoby z tego wynikać?

Dokładnie o korozję elektrochemiczną chodzi. Wystarczy że "niekompatybilne" metale są w tej samej wodzie.
Zjawisko jest bardzo dobrze znane i nie wierzę żeby rocket dał tu ciała z projektem, stąd moje podejrzenia że z jakiegoś elementu w głębi ekspresu mogła zejść powłoka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Październik 2024, 10:40:35 »
Zjawisko jest bardzo dobrze znane
Chociażby z dawnych modeli maszyn La Marzocco. Bojlery były stalowe ale grupy miedziane. Siłą rzeczy z czasem stawało się to kłopotliwe. Dlatego teraz mamy tylko stalowe :).

Offline color1

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Październik 2024, 13:01:39 »
Tam zdaje się nie ma ani jednego elementu aluminiowego. Z resztą poszczególne elementy są uniwersalne i stosowane także w innych ekspresach, mam na myśli pompę ulka, zawory, grupa, itp... natomiast jeśli mówimy o elementach z różnych metali stojących w jednej wodzie no to tylko te co w tym kubeczku (stal/mosiądz). Tam niby jest jakiś powrotny kanał pośrednio podłączony do "expansion valve" ale nie wiem jaka jest jego rola i czy ta woda faktycznie wraca w pewnych okolicznościach z jakimiś dodatkowymi jonami.

ps. fajnie jakby ktoś od Rocketa dołączył o tej dyskusji @El Espreesso

edit: aha jeszcze jedno, gdyby w tym zbiorniczku dochodziło do jakiejś dziwnej wymiany jonów to korozja pojawiłaby się również na innym stalowym elemencie, tj. zaworku od zbiornika (taka stopka stalowa a za nią sprężynka - widać części składowe na diagramie, p/n c430003487) a nie ma na niej ani śladu, mimo że zamoczony jest stale w tej samej wodzie. to również wskazuje jakąś na elektrolizę pomiędzy dwoma pozostałymi metalami w tym miejscu, które mają "potencjał"
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2024, 14:52:30 wysłana przez color1 »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Październik 2024, 15:23:09 »
natomiast jeśli mówimy o elementach z różnych metali stojących w jednej wodzie no to tylko te co w tym kubeczku
Ale przecież woda z tego kubeczka trafia dalej, do całego ekspresu prawda?

Offline color1

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Październik 2024, 17:10:13 »
ale już tam raczej nie wraca

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi