Autor Wątek: Rękojmia- problem  (Przeczytany 5949 razy)

Offline Wylupek

• Ekspres: Delonghi Dinamica Plus
Rękojmia- problem
« dnia: 04 Sierpień 2024, 19:59:34 »
Witam Dzień dobry/dobry wieczór, chciałabym się poradzić w temacie mojej pierwszej reklamacji ekspresu do kawy marki Delonghi, zakupionego w sieci RTV AGD pod koniec września 2023r.
Sprawa wygląda tak, że jakieś pół roku po poprawnym użytkowaniu ekspres przestał spieniać mleko, do tego przeciekał. Niezorientowana w temacie na początku kwietnia 2024 oddałam ekspres do autoryzowanego serwisu powołując się na gwarancję producenta, sądząc, że to załatwi sprawę.

Niestety- po miesiącu ekspres wrócił w jeszcze gorszym stanie niż był- funkcja spieniania wciąż nie działa, woda wciąż wycieka- do tego wymieniono mi pojemnik na mleko- na popękane i w dodatku z niedziałającym pokrętłem. Ekspres chodzi znacznie głośniej- a do tego przez jakiś czas ("niestety" teraz to już "ustało?") kopał wyczuwalnie prądem przy włączaniu!
Nie nagrałam otwierania paczki od serwisanta, bo do głowy mi nie przyszło, że z autoryzowanego serwisu ekspres wróci w takim stanie.
Mówiąc wprost- nie chcę tego ekspresu, jestem zirytowana całą sytuacją. Sprzęt był regularnie odkamieniany i starannie czyszczony. Chcę zwrócić sprzęt na zasadzie rękojmi- tylko jak to opisać w świetle całej tej sytuacji?
Czy wspominać o sytuacji z autoryzowanym serwisem czy to pominąć? Jaką datę zauważenia wady podać w tej sytuacji? Rozumiem, że dla sklepu jest to pierwsza reklamacja.
Czy napisać skargę na serwis delonghi (nawet po takim czasie)?
Korzystać z formularza dostępnego na stronie internetowej rtv czy wysłać pocztą (listem poleconym) własny formularz? Czy ktoś tutaj może podesłać link z jakimś "gotowcem"?

Najpewniej- zgodnie z tym co przeczytałam tutaj, na grupie- sklep będzie naciskał na naprawę w pierwszej kolejności. Czy przypadkiem towar nie zostanie oddany znowu- do tego samego serwisu?
Czy od razu kierować się do rzecznika praw konsumenta z opisem całej sytuacji?
Każde porady mile widziane- jak już mówiłam jest to mój "pierwszy raz" 😉 dlatego z góry przepraszam za być może- oczywiste pytania.
Z góry dziękuję,
Karolina
P.S. Serwis, którego nie polecam- to JoinLabs w Warszawie
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2024, 21:28:34 wysłana przez Fux »

Ramkan

• Gość
Odp: Rękojmia- problem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpień 2024, 20:24:08 »
Ja bym napisał do Delonghi Polska, dokładnie opisał sytuację.
Jeżeli naprawa była gwarancyjna w autoryzowanym serwisie, to przedstawić koniecznie wszystkie dokumenty z tym związane (po naprawie powinno być wyszczególnione, jaka była wada i co z tym zrobiono - co jest na Twoją korzyść, jeżeli faktycznie ekspres był uszkodzony).
Nagraj film pokazujący działanie ekspresu po powrocie z serwisu, opisz sprawę z przebiciami, napisz o dbaniu o ekspres. Napisz w jakim serwisie był ekspres i czy w związku z wadliwą naprawą, oraz długim czasem oczekiwania i przez to brakiem możliwości użytkowania wadliwego produktu, można w tej sytuacji otrzymać nowy sprzęt po odesłaniu.
Odpowiednio opisz sytuację, wskaż dobrą wolę odnośnie napraw, wyślij wszystkie dokumenty, podkreśl niedogoności, które miałaś.

Tylko ważne - Jeżeli oddałaś w kwietniu ekspres do serwisu, to dostałaś go w maju. Jest sierpień. Dlaczego dopiero teraz chcesz podjąć działania?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2024, 21:12:32 »
Ja bym poszła do sklepu stacjonarnego i tam porozmawiała i wyjaśniła.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2024, 21:28:07 »

Kto się Tobie na konto włamał?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2024, 21:31:57 »
Schudłem 8 kg i już siedzę w rakiecie na Marsa  :mrgreen:

Offline Wylupek

• Ekspres: Delonghi Dinamica Plus
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2024, 23:12:56 »

Przy pierwszej naprawie poradzili mi skorzystać z gwarancji. Teraz już wiem, że po prostu chcieli pozbyć się problemu. Raczej nie skorzystam z tej rady ;)

Ja bym napisał do Delonghi Polska, dokładnie opisał sytuację.

Tak, myślałam, żeby tak zrobić. Rzecz w tym, że ja już nie chcę nic z tej firmy, zniechęciłam się. Jeżeli po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania ekspres cieknie a funkcja spieniania nie działa, to o czym tu mowa? Jaką mam gwarancję, że sprzęt, który mi oddadzą będzie faktycznie nowy? No i wreszcie- na jakiej zasadzie mam "chcieć brać" ten sam wadliwy model? To bez sensu.

po naprawie powinno być wyszczególnione, jaka była wada i co z tym zrobiono - co jest na Twoją korzyść, jeżeli faktycznie ekspres był uszkodzony).

Rzeczywiście- napisano, że wymieniono wadliwy elektrozawór (co z resztą sama zasugerowałam w zgłoszeniu) oraz karafy i uszczelniono komorę kondensacyjną. Sprzęt został "naprawiony"

Tylko ważne - Jeżeli oddałaś w kwietniu ekspres do serwisu, to dostałaś go w maju. Jest sierpień. Dlaczego dopiero teraz chcesz podjąć działania?

Dopiero teraz mam czas, żeby faktycznie się tym zająć.  Kupiłam w tym okresie mieszkanie i przez ten czas miałam ważniejsze rzeczy do roboty niż męka z niekompetencją tak RTV AGD jak i serwisu marki. Gdybym ja tak podchodziła do mojej pracy- zostałabym z niej usunięta w trybie natychmiastowym. ;)
Dodatkowo poczytałam w końcu trochę opinii o tym serwisie (brawo ja, naiwne stworzenie) - i wiem, że ekspresy wracają non stop aż do wyczerpania czasu gwarancji ( a w międzyczasie termin na rękojmię ucieka), a naprawiane są tylko z nazwy. Nie chcę tego dla siebie.

Dlatego myślę, żeby pomęczyć się z rękojmią i spróbować odzyskać chociaż część pieniędzy. Oczywiście w pierwszym rozdaniu sklep będzie chciał "naprawić" sprzęt (zapewne w tym samym serwisie), a ja będę musiała wspomóc się rzecznikiem, ale chyba nie ma innego wyjścia

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2024, 19:06:42 »
Tak, myślałam, żeby tak zrobić. Rzecz w tym, że ja już nie chcę nic z tej firmy, zniechęciłam się. Jeżeli po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania ekspres cieknie a funkcja spieniania nie działa, to o czym tu mowa? Jaką mam gwarancję, że sprzęt, który mi oddadzą będzie faktycznie nowy? No i wreszcie- na jakiej zasadzie mam "chcieć brać" ten sam wadliwy model? To bez sensu.

To nie musi być wadliwy model, a wadliwy egzemplarz. Gdyby faktycznie tak stało się z innym egzemplarzem, wtedy myślę w pełni zasadne byłoby ubiegać się o zwrot pieniędzy.  Natomiast w tym momencie w pełni zasadne jest moim zdaniem ubiegać się o drugi, nowy, sprawny egzemplarz.

Rzeczywiście- napisano, że wymieniono wadliwy elektrozawór (co z resztą sama zasugerowałam w zgłoszeniu) oraz karafy i uszczelniono komorę kondensacyjną. Sprzęt został "naprawiony"

To dobrze, bo to oznacza, ze już miał stwierdzone na piśmie wady, a teraz ma kolejne, co stawia Cię w lepszej sytuacji.

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2024, 21:45:00 »
Ja mam podobny problem z tym, że ekspres Krups (nie wiem co mnie podkusiło, żeby kupić Krupsa), sklep RTV Euro AGD... Podczas robienia kawy/przy czyszczeniu wyłączał się losowo, 3-4 dni jest ok i nagle cały dzień się wyłącza muszę 3 programy puścić, żeby zrobił "poprawnie" kawe, a czyszczenie minimum 10 razy.

Oddałem ponad 2 miesiace temu na pierwszą gwarancje, stwierdzili, że coś tam naprawili, po czym otwieram karton przyniesiony przez kuriera a w nim ekspres ale w dużo gorszym stanie, więc ponowna gwarancja (2 tygodnie) wymienili cała chyba obudowe, ale ekspres dalej się wyłącza, więc oddany po 5 dniach znowu ale już rękojmia, serwis stwierdził brak wady bo zrobił 3 czarne kawy i 3 mleczne i akurat się nie wyłączył. :D no to stałem jak głupek i nagrywałem każdą kawę, zazwyczaj się wyłączał jak nie nagrywałem bo nie miałem na to czasu, ale w końcu udało się nagrać jak po zrobieniu kawy mlecznej wykonał po 1-2 sec płukanie (tak do tej kawy) i sie wyłaczył. Znowu zaniosłem do sklepu, ale dzisiaj dostałem od RTV odpowiedź, że serwis nie stwierdził wady. Jutro mam zamiar kontaktować się z rzecznikiem i pewnie skończy się sprawą w sądzie. Zastanawiam się czy nie poprosić o opinie kogoś z serwisu Krupsa (jest ich trochę w Warszawie) i załączyć ją jako załącznik do kolejnego odstąpienia od umowy. Nie wiem co można jeszcze zrobić, dowód był załączony do zgłoszenia w postaci nagrania, ale to nie wystaczyło... Ktoś może spotkał się z podobną sytuacją?   

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2024, 00:48:02 »
Tak bywa, gdy kupuje się w marketach AGD. Sklepy polecane na forum nie zostawią klienta na lodzie. Na sprzedawcę nie liczyłbym, najlepiej do delonghi Polska. Naprawiać gwarancyjnie do skutku, tylko w serwisie autoryzowanym o dobrej reputacji. Na przyszłość poczytać forum, a nie opinie w markecie, gdzie recenzję piszą po kilku dniach użytkowania produktu.

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpień 2024, 08:12:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak bywa, gdy kupuje się w marketach AGD. Sklepy polecane na forum nie zostawią klienta na lodzie. Na sprzedawcę nie liczyłbym, najlepiej do delonghi Polska. Naprawiać gwarancyjnie do skutku, tylko w serwisie autoryzowanym o dobrej reputacji. Na przyszłość poczytać forum, a nie opinie w markecie, gdzie recenzję piszą po kilku dniach użytkowania produktu.

Dlatego teraz nie kupuje automatu tylko od kolegów z forum kolbe, którą raczej można samemu naprawić w warunkach domowych - problemem jest to, że wybór jest duży i ciężko się zdecydować ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpień 2024, 08:20:03 »
Zawsze możesz zdecydować się na Rancilio Silvia albo większą siostrę, niektórzy użytkownicy zza oceanu prowadzą bezusterkowy tryb życia 10-15 lat :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi