Autor Wątek: Kawa dla cyników ;)  (Przeczytany 9456 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kawa dla cyników ;)
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Sierpień 2024, 10:06:02 »
Nie spotkałem się jeszcze z określeniem podwójnej i potrójnej fermentacji. Owocowe fermenty jakiś tam urok mają i smakują ludziom, więc można przełknąć nieco większą cenę. Gorzej gdy takie kawy wycenia się znacznie drożej.
Nikt by nie podejrzewał roastera, by wiedział co się dzieje na rynku kawy w ostatnich 5 latach 👏

Zawsze pisałem że wszystkie double, triple fermented kawy to kłamstwo, bo nie można zrobić podwójnej fermentacji.

Understanding the Process: Double Fermentation
“The term ’double fermentation’ is a bit misleading, as it is often applied to coffees that are soaked in water after being fermented and washed’. The same process is called ’Kenyan process’ because of its common use in Kenya, but is also called ’double washed,’ which might be closer to what’s actually happening than the term ’double fermentation."

https://www.baristamagazine.com/understanding-the-process-double-fermentation/

To nie jest „bit misleading”. Lucia Solis ma na to lepsze określenie - kłamstwo
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpień 2024, 10:36:43 »
kłamstwo

Wierzyłem w to, że podzielisz się na forum swoim ogromnym doświadczeniem wiedzą z prowadzenia kawiarni, masz do czynienia z kawami z czołowych światowych palarni, i z tego wszystkiego tylko narzekania i oskarżenia.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpień 2024, 11:46:27 »
W kwestii oszustw coraz częściej zdarza mi się pić kawę która jest opisana jako standardowa obróbka, a czuć że były dodane drożdże albo fermentacja anaerobowa. Szczerze powiedziawszy nie rozumiem za bardzo mechanizmu takiego działania. Tzn udawania że czyjeś kawy tak smakują same z siebie, gdy każda osoba obeznana z kawami wyczuje różnicę. Rozumiem że rolnik/pośrednik chce sprzedać jak najlepiej kawę. Nie rozumiem jednak czemu takie kłamstwo miało by podnosić wartość surowca. Przecież wartość kawy powinna określać przeszkolona osoba.

Natomiast w przypadku palarni, to już zupełnie nie rozumiem po co ktoś świadomie miałby wprowadzać klienta w błąd, szczególnie, że te modyfikowane obróbki są raczej chętnie kupowane.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpień 2024, 12:50:34 »
To nie jest „bit misleading”. Lucia Solis ma na to lepsze określenie - kłamstwo
E tam... Zwał jak zwał. Może to ma znaczenie dla laika, dla jakiegoś Nowaka aspirującego do zostania kawowym znawcą. Może lepiej się sprzedaje. Może ładniej brzmi. Ale trzeba to przecież zweryfikować organoleptycznie... Wydaje mi się, że może mi się obiło o oczy gdzieś w cennikach, ale nie zwróciłem na to uwagi, bo i tak wszystko sprawdzamy własnoręcznie przed zakupami. Zatem czy dana kawa jest tak czy inaczej określana, małe ma dla nas znaczenie. Pewnie ma to jakieś znaczenie w celu podniesienia poziomu pożądania u różnych kawowych napaleńców.

coraz częściej zdarza mi się pić kawę która jest opisana jako standardowa obróbka, a czuć że były dodane drożdże albo fermentacja anaerobowa.
I czujesz się w związku z tym oszukany? Drożdże są przecież wszędzie i podczas suszenia owoców zawsze mamy do czynienia z fermentacją drożdżową. Anaerobowa się zdarza też, gdy owoce gdzieś tam poleżą sobie w szczelnym worku... Może czasami ma to pozytywny wpływ na profil kawy.
Jeśli kawa jest smakowita, to mało mnie obchodzi czy dokonano tam gdzieś na plantacji sensorycznej manipulacji. Jeśli nie jest taka manipulacja "szyta grubymi nićmi".
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2024, 12:56:30 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpień 2024, 13:53:15 »
kłamstwo

Wierzyłem w to, że podzielisz się na forum swoim ogromnym doświadczeniem wiedzą z prowadzenia kawiarni, masz do czynienia z kawami z czołowych światowych palarni, i z tego wszystkiego tylko narzekania i oskarżenia.
To prawda. Ostatnio spotyka mnie mnóstwo rozczarowań w świecie kawy specialty.

@krystians zgoda.
Pomyśl o tym. Kto kupuje te wymyślne obróbki z dodatkami? Raczej świadomi kawosze. Tacy raczej rozpoznają tani i niskiej jakości surowiec. Lepiej oznaczyć to jako „interesujący natural” i dobrze sprzedać niż napisać prawdę i może zniechęcić klientów.

@Antonio w specialty jakość jest tak samo ważna jak transparentność. Sam zamieszczasz zdjęcia z plantacji i fotki farmerów. Po co?
Jesli ktoś ukrywa podstawy, jak proces czy farmę, to zaprzecza idei specialty czyż nie?
WITAM I POZDRAWIAM :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpień 2024, 13:55:57 »
Jesli ktoś ukrywa podstawy, jak proces czy farmę, to zaprzecza idei specialty czyż nie?
Zgoda.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sierpień 2024, 15:10:40 »
Drożdże są przecież wszędzie i podczas suszenia owoców zawsze mamy do czynienia z fermentacją drożdżową.
Oczywiście, że są dzikie drożdże w otoczeniu, ale nie te konkretne szczepy, które umyślnie dodaje się i które zupełnie dominują fermentację. Profil smakowy też jest dość specyficzny w tym wypadku.

I czujesz się w związku z tym oszukany?
To zależy, ja akurat na ogół nie lubię tych ostentacyjnych, mocnych, modyfikowanych obróbek. Poza tym jak pijesz w cuppingu np same naturale i jedna czuć, że jest anaerobowo przerobiona, to jest takie. hmm.. kontrowersyjne. Możliwe że wpłynęło to pozytywnie na efekt w filiżance, ale po co oszukiwać. Ja nie mam nic przeciwko temu żeby kawy które nie osiągały 80 pkt SCA urozmaicać obróbką tworząc w ten sposób fajniejszą kawę o ile jest uczciwie opisana i wyceniona.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpień 2024, 18:43:00 »
spece- super, reszta- barachło
Pytanie: co to są te "specialty coffees"? Przyzwoite kawy są w przyzwoitych cenach jeszcze. Niestety, czasami z powodów specjalnych wydarzeń ceny te sukcesywnie rosną. Dopiero kawy super-speciality rozwinęły cenowe widełki. Dla porównania: 600 kg przyzwoitej Brazylii/Kolumbii/Hondurasu itp kosztuje tyle co 30-60kg jakiejś super kawy, super odmiany i super obróbki.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2024, 18:58:43 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Sierpień 2024, 09:13:00 »
A ja wszedłem na WoK, gdzie "W" oznacza "wszystko". Nie sądziłem, że pytanie o przyzwoitą kawę bez marketingowego wypełniacza to zaczepka. Wydawało mi się, że możecie wiedzieć więcej i że świat kawy jest dla Was bardziej zniuansowany niż spece- super, reszta- barachło : )

PS Oczywiście mechanizm pompowania cen był dla mnie pierwotnym impulsem.
Tu masz kawę, która przebiję pod względem jakości każdą marketową, jeśli jest świeżo wypalona. Niekiedy sprzedają nawet po 40zł/kg:

https://www.tommycafe.pl/2kg-kawy-w-extra-cenie/2292-pakiet-kawa-brazylia-santos-5901721760202.html
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi