Autor Wątek: Kawa dla cyników ;)  (Przeczytany 9477 razy)

marcin.teges

• Gość
Odp: Kawa dla cyników ;)
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipiec 2024, 13:04:06 »
To, że tak jest wynika z tego, że kawa nie jest czarno-biała, tylko ma wpływ na umysł, być może doszedłeś do wniosku, że lepiej byś wypalał lub sprzedawał i to znak, że można rozważyć wejście do biznesu?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipiec 2024, 13:18:11 »

Oczywiście mój pierwszy wpis był podszyty ironią. W temacie kawy jest strasznie dużo marketingowego kitu, a głównym mechanizmem funkcjonującym w sprzęcie do kawy jest mechanizm potwierdzenia. Żeby jakoś sensownie snuł się wątek tego tematu zapytam Was o najlepszy Waszym zdaniem "koncernowy" produkt pod przelew- macie jakiś typ?

Każdy ma swój smak i preferencje, nie ma gotowej recepty. Myślę, że pójście na skróty na forum dla hobbystów, gdzie hobby wymaga pewnego poświęcenia i własnej pracy w poszukiwaniu dobrego surowca, to zły kierunek.
Jeśli nie uważasz picia kawy za hobby, to możesz zapytać w internecie i dużo osób poleci Ci market-owe kawy typu Kimbo które uważa za doskonały produkt.

Sam próbowałem kaw wielu palarniach, również tych na forum, niektóre są dla mnie przereklamowane, niektóre traktuje jak coś co można sobie pozwolić od czasu do czasu. Trzeba włożyć trochę wysiłku i pieniędzy, żeby znaleźć  właściwe ratio cena/jakość :)

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipiec 2024, 20:35:47 »
Moim zdaniem przyszłość leży po stronie kaw tego typu jak wypalają Włosi na Export, dziwie się, że u nas jest z tym problem bo samych palarni jest na prawdę dużo i możliwości są spore, kwestia pewnie doboru ziarna, które da radę 2 lata no i śliskie błyszczące opakowanie, chyba plastik/folia z domieszką aluminium(Widziałem pakowarki do tego na Host Milano), jest spora grupa klientów, którzy własnie nie mają tak dużych oczekiwań jak klienci kawy speciality i chcieliby się napić kawy lepszej niż z marketu. Oczywiści proszę kolegów z palarni o wyrozumiałość, jest to luźna uwaga, nie jestem aż tak zorientowany, być może rynek rządzi się zupełnie innymi prawami.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipiec 2024, 21:45:46 »
Proponuję zmienić tytuł wątku: "Kawa dla ignoranta" albo "Kawa dla cwaniaka" Nie można zjeść ciastko i je mieć. Albo będziesz pił kawę dla samego picia, gdzie jakość nie ma znaczenia, albo lepszą kawę. Nie trzeba być ekspertem, aby nie odróżnić kiepskiej od dobrej jakości kawy. Wystarczy uwolnić swoje kubki smakowe, aby doznały całkowicie innych smaków, niż: nieprzyjemnej goryczy, popiołu, asfaltu.
》tertium non datur《

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Lipiec 2024, 22:26:46 »
Proponuję zmienić tytuł wątku: "Kawa dla ignoranta"...

Chyba ma Pan w tym doświadczenie, bo zignorował( nie zrozumiał?) wszystko, co podniosłem w tym temacie. W sumie bez zaskoczenia, gdy ktoś nie pojmuje, że omne trinum perfectum.

...jest spora grupa klientów, którzy własnie nie mają tak dużych oczekiwań jak klienci kawy speciality i chcieliby się napić kawy lepszej niż z marketu.

I to jest bardzo celna uwaga. Dodam jeszcze, że picie kawy ma też swój czysto użytkowy charakter. Rano nie tylko nie mam czasu na zastanawianie się, czy czuję wiśnie w czekoladzie, czy obtoczone w karmelizowanym cukrze, ale również chęci na takie dystrakcje; chcę się po prostu napić kawy i poczuć smak( uwaga! herezja!) kawy!

Sam próbowałem kaw wielu palarniach, również tych na forum, niektóre są dla mnie przereklamowane, niektóre traktuje jak coś co można sobie pozwolić od czasu do czasu. Trzeba włożyć trochę wysiłku i pieniędzy, żeby znaleźć  właściwe ratio cena/jakość :)

Tak!
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 22:32:17 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Lipiec 2024, 22:35:10 »
Pisałem ogólnie.
i poczuć smak( uwaga! herezja!) kawy!
Jaki?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Lipiec 2024, 22:49:31 »
Nie ma kawowej inkwizycji zabraniającej wrzucić do dripa dowolne ziarna. Azjaci często zaparzają ciemne palenia. Nie rozumiem wydumanego problemu don pedrosa.

Przyrównanie luwaka i blumontena w tym ujęciu jest chybione. Choć uważam ze można by znaleźć wspólny mianownik, taki jak odkrycie unikatowych walorów takiej kawy.

Znam osobę, która uważa, że jazz to oszustwo i spisek. Tutaj widzę pewną analogię z wypowiedziami don pedrosa. Dla niego może być oszustwem, nie widzę sensu nad tym dyskutować. Dla mnie dobra kawa broni się aromatem i smakiem w ślepym teście.

@marcin.teges ja mam odwrotne wrażenie, Włosi zaczynają powoli nadrabiać straty w kwestii złożoności kawy i jej palenia w stosunku do reszty świata. Albo patrząc z innej perspektywy zwęszyli piniąc.

chcę się po prostu napić kawy i poczuć smak( uwaga! herezja!) kawy!
Czy ktoś Ci broni kupić MK Cafe Premium czy Lavazza Qualita Oro? W promocjach bywają koło 50 zł /kg

Czy to forum @Tajemniczy don Pedros przychodzi do Ciebie i każe pić inną kawę niż normalnie, bo nie rozumiem, o co Ci chodzi?

Ja jeżdżę zwykłym rowerem mtb, który ma 20 lat, ale nie wchodzę na forum dla kolarzy i nie zaczepiam ich, że ich potrzeby drukowania siodełka pod konkretny zadek są zupełnie dla mnie niepotrzebne.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 23:00:01 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Sierpień 2024, 17:37:07 »
Ciężko się nie zgodzić z autorem - kawa specialty to teraz w dużej mierze oszustwo, bo to już przekroczyło granice marketingu czy reklamowania produktu.
I też ciężko się nie zgodzić z @krystians po co o tym narzekać na forum dla pasjonatów?
WITAM I POZDRAWIAM :)

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Sierpień 2024, 17:52:12 »
Nie zrozumiałeś: chodziło o to, aby ziarno specialty, było w cenie masówki z marketu. Poza tym, jeśli ktoś ich nie odróżnia pod względem jakości, to tym lepiej dla niego 😁 tj kieszeni.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2024, 17:55:19 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Sierpień 2024, 22:15:28 »
kawa specialty to teraz w dużej mierze oszustwo, bo to już przekroczyło granice marketingu czy reklamowania produktu.
Hmm, trochę ta ogolnikowość wg mnie jest krzywdząca. Sam pisałeś jakiś czas temu o tym, że tanie anaerobiki są fuj, za to kilka razy droższe są dobre. Nie widzę zbieżności z wypowiedzią don Pedrosa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Sierpień 2024, 22:29:17 »
Przeglądałem sobie dziś cennik jakiejś nowej firmy na polu zielonej kawy. No i cóż? Kilogram za 50-70, nawet 90 Euro za jakieś Geshe i Wush Wushe... Kto to kupuje? Niewątpliwie kiedyś, przed epoką specialty było pod tym względem bezstresowo ;).

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Sierpień 2024, 22:59:41 »
kawa specialty to teraz w dużej mierze oszustwo, bo to już przekroczyło granice marketingu czy reklamowania produktu.
Hmm, trochę ta ogolnikowość wg mnie jest krzywdząca. Sam pisałeś jakiś czas temu o tym, że tanie anaerobiki są fuj, za to kilka razy droższe są dobre. Nie widzę zbieżności z wypowiedzią don Pedrosa.

Znam jedną polską, jedną hiszpańską i dwie holenderskie palarnie kawy które zatajały to, że ich produkt jest „co-fermented”. Dopiero po wiadomościach od farmera można się było o tym dowiedzieć.
Zawsze pisałem że wszystkie double, triple fermented kawy to kłamstwo, bo nie można zrobić podwójnej fermentacji. Tak jakby ktoś sprzedawał powietrze z zawartością 156% azotu, 42% tlenu i 2% pozostałych gazów. Od razu wiadomo, że to kłamstwo, a w kawie to jakoś przechodzi.
W zeszłym roku kupiłem 3kg Debory Nirvany z Panamy, a po rozmowie z producentem wyszło, że „lot size” to 2 kg.
Niektórzy zbierają na most w Kolumbii, a inni (simp*o - co by nie robić reklamy) za tą samą cenę nie podaje wiadomości o farmie.
Kłamstwa są wszędzie, od baristów sprzedających  shoty które powinny trafić do zlewu, po farmerów dodających owoce do słabej jakości surowca, żeby sprzedać go drożej.
Powoli odchodzę od „kultury” specialty w ostatnim czasie i wcale mi nie szkoda
WITAM I POZDRAWIAM :)

« Odpowiedź #27 dnia: 01 Sierpień 2024, 23:13:05 »
Kłamstwa są wszędzie,
Koła nie odkryłeś. Oplatają każdą sferę naszego życia, w tym kawę.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Sierpień 2024, 23:23:07 »
Nie spotkałem się jeszcze z określeniem podwójnej i potrójnej fermentacji. Owocowe fermenty jakiś tam urok mają i smakują ludziom, więc można przełknąć nieco większą cenę. Gorzej gdy takie kawy wycenia się znacznie drożej.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Sierpień 2024, 09:17:22 »
Zawsze pisałem że wszystkie double, triple fermented kawy to kłamstwo, bo nie można zrobić podwójnej fermentacji.

Understanding the Process: Double Fermentation
“The term ’double fermentation’ is a bit misleading, as it is often applied to coffees that are soaked in water after being fermented and washed’. The same process is called ’Kenyan process’ because of its common use in Kenya, but is also called ’double washed,’ which might be closer to what’s actually happening than the term ’double fermentation."

https://www.baristamagazine.com/understanding-the-process-double-fermentation/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi