Autor Wątek: Ekspres przecieka  (Przeczytany 3367 razy)

Offline mielitta

• Ekspres: Melitta Solo
  • Młynek: wbudowany
Ekspres przecieka
« dnia: 30 Lipiec 2024, 15:00:17 »
Melitta Caffeo Solo

Witam! Automat nie leje kawy, albo leje bardzo malutko. Wyczyściłem zawór odpływu, ale nadal jest z nim problem. Woda pryska i szumi w miejscu zaznaczonym na zdjęciu z internetu (mój jest już elegancko wyczyszczony :)). Nie było tam żadnej uszczelki, więc nie wiem w czym problem i jak to naprawić. Można liczyć na jakąś wskazówkę?

EDIT: Nagrałem proces robienia kawy przy otwartej obudowie; woda leci jeszcze do zbiornika na skropliny, przez co kawa nie jest tak duża jak powinna być

sefsdgfsdgfsgdsdg.jpg
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2024, 15:27:33 wysłana przez mielitta »

Ramkan

• Gość
Odp: Ekspres przecieka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2024, 16:42:43 »
Tu masz, że takie objawy daje uszkodzony zawór (inny ekspres, ale to to samo)

Tu zawór do wymiany
https://north.pl/karta/zawor-spustowy-przekladni-do-ekspresu-do-melitta-e950-101,W7G-X5-CMMC-LRY.html

Tu wymiana i poprawne złożenie

Uszczelki też tam widzę, ale nie wiem co u Ciebie poszło, bo zdjęcie, które zamieściłeś nie jest Twoje
https://doktorcafe.pl/sklep_towar_149_uszczelki_zawor_spustowy_wody_.html

Najpewniej zawór do wymiany.

Offline mielitta

• Ekspres: Melitta Solo
  • Młynek: wbudowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2024, 22:10:28 »
Dzięki za odpowiedź, to zdecydowanie to!
Nie można w jakiś "domowy" sposób naprawić tego zaworu? Rozumiem, że można kupić taką część, tak samo jak można kupić jednostkę zaparzającą i w ogóle cały nowy automat  [emoji38]

To nie jest element elektroniczny ani zabudowany; można go rozebrać i samemu próbować coś w nim gmerać. Przyszło mi do głowy że można byłoby go jakoś prowizorycznie uszczelnić, ale skoro producent tego nie zrobił to znaczy że nie ma takiej potrzeby. Na czym właściwie polega ta usterka? Nie jestem w stanie tego pojąć

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipiec 2024, 10:01:01 »
Dzięki za odpowiedź, to zdecydowanie to!
Nie można w jakiś "domowy" sposób naprawić tego zaworu? Rozumiem, że można kupić taką część, tak samo jak można kupić jednostkę zaparzającą i w ogóle cały nowy automat  [emoji38]

To nie jest element elektroniczny ani zabudowany; można go rozebrać i samemu próbować coś w nim gmerać. Przyszło mi do głowy że można byłoby go jakoś prowizorycznie uszczelnić, ale skoro producent tego nie zrobił to znaczy że nie ma takiej potrzeby. Na czym właściwie polega ta usterka? Nie jestem w stanie tego pojąć

Jeżeli nie jesteś w stanie pojąć, jak to działa, to nie zabieraj się za naprawę, ponieważ nie tylko uszczelki mogły tam paść. Prowizorycznie się nie uszczelnia, tylko stosuje się dopasowane uszczelki - można je kupić i podałem Ci przykładowy link. Jak masz pewność, że to uszczelka, to wymieniasz - jeśli potrafisz. W innym wypadku wymieniasz cały element, który jest właśnie elementem wymiennym.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 11:00:53 wysłana przez Ramkan »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi