Ja bym nie zwlekał i cieszył się dobrym espresso w domu.

R58 aktualnie w promocji. O młynku już wspominałem.
Super zestaw, marzenie dla większości forumowiczów.
Podobają mi się Twoje komentarze - krótkie i na temat 😁
Argument z niezwlekaniem i cieszeniem się espresso w domu jest nie do zbicia. ALE! Stety niestety pojechałem w ten weekend do Berlina ... i co zobaczyłem? Ekspresy La Marzocco w 90% knajp, które odwiedziłem! Teraz dopiero zrozumiałem forumową ekscytację ekspresami tego producenta 😂 Efekt? Przeczesane wszystko nt. Lena Micra i Mini i niestety przy okazji smutny wniosek:
Polscy dystrybutorzy ekspresów golą Polaczków i patrzą czy równo. Ceny sprzętów za Odrą wyjściowo średnio 7-25% niższe niż w PL.
Promocja na R58, o której wspomniałeś - 9.899,00 zł (przyjacielekawy.pl) vs 2.149,00 euro / 9.258,00 zł (baresta.com)
LM Linea Mini R (chrom) - 22.766,00 zł (cafeitalia.pl) vs 4.935 euro / 21.235,00 zł (aromatico.de)
LM Linea Micra (chrom) - 16.998,00 zł (przecenione na przyjacielekawy.pl z 16.999,00 (SIC!)) vs 3.320,00 euro / 14.303,00 zł (ginex-espressomaschinen.de)
Mazzer Super Jolly V Pro El. z którego korzystasz - 7.170,00 zł (cafeitalia.pl) vs 1.259,00 euro / 5.424,00 zł (SIC!)
Oczywiście ceny internetowe i zarówno w PL jak i DE przy zapytaniu mailowym każdy coś zejście, jednocześnie ceny wyjściowe są WYRAŹNIE różne. W przypadku zakupu za granicą jest oczywiście kwestia braku potencjalnego serwisu gwarancyjnego w PL (czy też?), który zazwyczaj zadziała na rzecz polskich dystrybutorów. Mając na względzie nawet dodatkowe koszty dostawy, polityka cenowa polskich dystrybutorów jasno wskazuje na golenie potencjalnie biedniejszych Polaczków.