Autor Wątek: Ekspres do 2000zl  (Przeczytany 5188 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekspres do 2000zl
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Wrzesień 2024, 08:14:35 »
Wszystko zależy jaki masz budżet i czy "przeżyjesz" młynek gastronomiczny na blacie w kuchni. Młynki używane można kupić za 300-500zl. Nie będą za ładne ale będą bezawaryjne i będą mielić żeby uzyskać poprawne espresso. Ekspres to w zależności jakie kawy docelowo będziesz parzyć.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Wrzesień 2024, 08:26:59 »
Może ktoś miałby coś fajnego do odsprzedania, co wpasowaloby się w moje potrzeby? Czy jest szansa ogarnąć to raczej budżetowo?
Pogadaj z osobą, która Ci wyżej odpisała, tj @kawosz17 w kwestii doboru młynka i ekspresu oraz dodatków, ale używanych, bo przy małym budżecie nie kupisz akceptowalnego zestawu, który zrobi dobre espresso. Sam młynek w tej kwestii niewiele zmieni z De'Longhi, chyba że potraktować to jako etap przejściowy i po zakupie młyna będziesz zbierała kasę na kolbę, wg mnie minimum to Lelit Victoria.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2024, 08:29:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Emisiek Kobieta

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Wrzesień 2024, 13:53:39 »
@kawosz17, pozwoliłam sobie napisać pw:)
Nie ufam ludziom, którzy w ogóle nie piją kawy.

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Wrzesień 2024, 19:09:46 »
Swego czasu miałem ekspres DeLonghi EC 820, mimo wielu różnych prób i zakupu porządnego młynka, nie udało mi się z niego uzyskać sensownych wyników.
Wtedy zrzucałem to na karb, niemożliwości osiągnięcia/utrzymania odpowiedniej temperatury. Chociaż, z perspektywy czasu oceniam, że mój brak doświadczenia mógł dołożyć swoje 3 grosze.
Także, zakup lepszej maszyny raczej będzie konieczny.
Myślę że w przypadku ekspresu minimum pozwalającym osiągnąć wymaganą stabilność temperaturową jest posiadanie, przez ekspres bojlera powiedzmy tych 150ml. Większość termoblocków, nie pozwala na osiągnięcie odpowiedniej stabilności temperaturowej, chociaż są tu wyjątki min Ascaso.
Co do młynka to koniecznością są stalowe żarna, przynajmniej 38 mm stożki lub 50mm w przypadku tych płaskich. Zakup młynka ręcznego, albo używanego gastronoma jest też fajną opcją pozwalająca obniżyć koszta.

Też polecam kolegę @kawosz17 parę lat temu kupiłem od niego mojego Rancilio, a w razie czego pomoże ogarnąć serwis/części.

Offline pansuchar

• Ekspres: W trakcie zakupu
  • Młynek: W trakcie zakupu
Pomoc w wyborze ekspresu do kaw mlecznych
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Listopad 2024, 17:56:52 »
Cześć wszystkim, przebuszowałem forum odnośnie odpowiedzi na powyższy temat ale ciężko było mi znaleźć. Jestem kompletnym świeżakiem jeśli chodzi o parzenie kawy, dotychczas ograniczało się to do parzenia prosto w kubku, ostatnio przeszedłem na stopień wyżej - french press, niestety aromatu kawy jak z ekspresu nie dam rady wydobyć. Poszukuję ekspresu kolbowego na początek mojej przygody z tymi urządzeniami. Mój budżet na ten cel to ~1500 zł razem z młynkiem jako oddzielne urządzenie (o ile w tych pieniądzach nie znajdę czegoś z wbudowanym młynkiem).
Po zagłębieniu się w czeluści forum natrafiłem na polecany młynek Nivona CafeGrano 130 w kwocie około 340 zł który potrafiłby w miarę poprawnie zmielić ziarno, czy to dobry wybór? Ekspresów w kwocie ~1000 zł jest multum, przewinęło się ich tutaj dziesiątki. Czy mógłby ktoś polecić jakiś konkretny model? Sporo pozytywnych opinii pojawiało się na temat ekspresów AVX, czy warto byłoby w niego zainwestować? Czy w tej kwocie lepiej byłoby zakupić inny?
Jeśli chodzi o rodzaj kawy to bardzo lubię kawy typowo mleczne, parzone w większych objętościowo kubkach/filiżankach, więc regulacja objętości zaparzonej kawy też jest dla mnie ważna.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Offline ikpara

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopad 2024, 19:11:15 »
Dziwne i sprzeczne zarazem. Kawa z french pressu to bardzo dobry, smaczny sposób parzenia szczególnie do "dużych kaw", więc raczej problem leży w kawie i jej przyrządzaniu i tu należałoby popracować. I wtedy do tej metody Nivona Cafe Grano 130 da radę i jeszcze do przelewów. Do ekspresu kolbowego nie nadaje się. Jeśli chodzi o espresso jako takie to trzeba trochę poczytać na forum, o ekspresach AVX już sporo napisano, a o młynkach pod espresso to na podstawie forum można wydać encyklopedię.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopad 2024, 19:21:13 »
Niestety młynek Nivony może się nadać co najwyżej do sitka ciśnieniowego jak w tanich ekspresach.

Jeśli chcesz niedrogo zrobić coś jak espresso to pomocny może być phin i wtedy można spokojnie zmielić w Nivonie, a mleko spienić w posiadanym już przez Ciebie french pressie.  https://youtu.be/0F9XkEYKGX4?si=dCfwW0HSC_Ej9heA&t=188

Jeśli chodzi o kawę we french pressie to tu np przepis
https://youtu.be/ZlblT4Ny37k?si=Wq1BsorTLDUs_1MN&t=406

Spienianie we french pressie:
https://youtu.be/EaQU_oSSNlM?si=jYVM8iAKkTCHJD6w&t=857

Na początek możesz poszukać wspomnianej Nivony albo podobnego młynka, który kupisz używany za niewielkie pieniądze i podobnie będziesz mógł sprzedać. Do tego ze dwa phiny i/lub aeropress i będziesz mógł się bawić spokojnie przez rok. W międzyczasie odkładać kasę i zdobywać wiedzę i jak stwierdzisz, że potrzebujesz ekspresu, to szukać już lepszego sprzętu do mielenia i robienia espresso oraz cappu. Te tanie ekspresy mogą być powodem do frustracji i marnowania kawy, szczególnie bez dobrego młynka i doświadczenia.   

Ja bym zaczął od poszukiwania dobrego młynka jeśli celujesz w espresso, może być używany, młynki na ogół są dość niezawodne i długowieczne.  Do tego dokupił potem ekspres w zależności od możliwości finansowych nowy lub używany. 
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2024, 19:53:47 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi