;

Autor Wątek: Dojrzała kwasowość...  (Przeczytany 13447 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Sierpień 2018, 19:00:48 »
Na pewno jest to ciekawe a dorobek SCA spory. Czasem mam jednak wrażenie, że dominuje tu żargon zawodowy czyli raczej ugruntowany przez tradycję niż przez metody naukowe... Naukowcy od analizy sensorycznej robią to samo czyli opisują i oceniają nasze wrażenia ale jednak trochę inaczej ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Styczeń 2019, 22:42:10 »
Dobrze zbalansowana kwasowość -- co to jest? Analogicznie: dobrze zbalansowana czerwień -- co to może być?

Chyba mi się podoba ta analogia smaku i barwy. Z paru podstawowych kolorów można złożyć każdy kolor. Podobnie nasze wrażenie rejestrowane językiem jest złożeniem paru podstawowych smaków...

Zbalansowana czerwień to może jest taka barwa z dodatkiem błękitu i żółci? Masakra... Przepraszam, znowu nie mogłem się powstrzymać ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2778
  • Pomógł: 46
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Styczeń 2019, 22:58:09 »
Ciekawe jak kalibrują sie w tej kwestii np q-graderzy. Bo kwestia jak dla mnie dość indywidualna. Dla mnie kawa dobrze zbalansowana, dla mojej żony jest kwaśna. :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Luty 2019, 21:44:02 »
Ponieważ w innym wątku pojawiło się znowu hasło kwaśnej kawy, to dodam kolejną refleksję. Dobra kawa musi mieć także cokolwiek kwaskowatego, nie może być li tylko gorzka. Dobra kwaskowatość jest zawsze miarą świeżości kawy: świeże kawy, nawet ciemno palone mają tę kwaskowatość. Jest to wrażenie niemal dotykowe, jakie wywołuje prąd elektryczny przepływający przez nasz język.

Parę dni temu zaparzyłem pewnemu klientowi jedną z moich mieszanek za pomocą aeropressu i prismo. Ponieważ pan kupił kawę do espresso, zrobiłem pseudoespresso, bo akurat nie było Kazaka pod ręką. Kawa wyszła mi po prostu gorzka lub co najmniej bardziej gorzka niż kwaśna. Mój gość po peanach na temat włoskiej mieszanki Pellini Top, stwierdził z wyrzutem, że moja kawa jest kwaśna...

Tak, uważam że ludzie dzielą się na miłośników Pellini Top i resztę.
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2019, 21:46:07 wysłana przez Antonio »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 764
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Robot
  • Młynek: Rocket Fausto, Comandante
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Luty 2019, 21:50:53 »
Chyba muszę w końcu jej spróbować ;). Ciagle ktoś o niej pisze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Luty 2019, 21:59:10 »
Uważaj, żebyś nie znalazł się po tamtej stronie smaku ;).

Offline dammiano

  • Wiadomości: 36
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: V60; Aeropress; kawiarka Bialetti; frenchpress;
  • Młynek: Baratza Virtuoso. Comandante C40 MK3
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Luty 2019, 22:13:49 »
Problem jest gdy człowiek chce poczęstować znajomych inną kawą niż te sklepowe z którymi mają do czynienia. Okazuje się, że kawy, które parzę są dla nich za kwaśne lub za gorzkie lub za "dziwne". Niestety większość ludzi sypie do kawy sporo cukru i jeszcze zalewa mlekiem co powoduje, że całej tej złożoności smaków po prostu nie czuć, mało tego, nikt tej złożoności nie szuka. Gorycz przełamana cukrem, takie są oczekiwania dlatego sprzedaje się tyle taniej kawy w supermarketach.
Nasuwa mi się analogia z winem. Niby ludzie lubią napić się dobrego wina ale w efekcie okazuje się, że większość chce żeby było ... słodkie o winach wytrawnych, czy półwytrawnych, które kryją w sobie złożoność smaków słyszy się, że są kwaśne czy gorzkie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2778
  • Pomógł: 46
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Luty 2019, 12:30:27 »
 Myślę, że jakieś mało kwaskowe mieszanki lub single do espresso zaparzone we french pressie będą dobrym kompromisem między spróbowaniem czegoś nowego a zarazem odnalezieniem czegoś znajomego.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6262
  • Pomógł: 73
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Luty 2019, 12:35:49 »
French Press to odrębna historia, to tylko zwykła zalewajka -- w niej niknie to, co w kawie fajne i żywe. Espresso zaś ma tę szczególną właściwość, że bardzo uwypukla, wzmacnia cechy danej kawy. Mój gość był bardzo "napalony" na mocno palone espresso ;).

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 166
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic "Automat", V60, Cafe phin
  • Młynek: Kazak (espresso), MYM54 (na delegacje do phina), Iberital Challenge (przerobiony na "SD", do dripów)
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Luty 2019, 15:14:32 »
Niby ludzie lubią napić się dobrego wina ale w efekcie okazuje się, że większość chce żeby było ... słodkie o winach wytrawnych, czy półwytrawnych, które kryją w sobie złożoność smaków słyszy się, że są kwaśne czy gorzkie.

Popełniasz błąd zakładając że "złożoność smaków" to wyznacznik tego czy coś jest dobre. Jest - ale tylko dla kiperów. Ale już dla sommeliera czy enologa nie. O zwykłych ludziach nie związanych z branżą winną już nawet nie wspominając.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 451
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Luty 2019, 15:46:28 »
Moim zdaniem nie popełnia błędu. Złożoność smaku jest pozytywnym aspektem.

 Jałowość kubków smakowych u większości ludzi i historyczne przyzwyczajenia smakowe to inna rzecz.

Każdego z Nas nauczono, że smak kawy ma być gorzki i spalony, bo taką kawę się piło w każdym domostwie. Rozróżnieniem tego typu kaw na gorsze i lepsze było tylko to czy występuje słodycz i czy goryczka jest zalegająca. Remedium na niedostatki tych aspetków- cukier i cukier (mleko).


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 837
  • Pomógł: 7
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Luty 2019, 19:38:42 »
Ciekawi mnie zamknięty umysł wielu ludzi jeśli chodzi o kawę. Różne herbaty - nie ma problemu, wina - im rozniejsze tym lepiej, drinki - super, kawa inna niż asfalt, smoła i dym - bleee

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2778
  • Pomógł: 46
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Luty 2019, 20:09:34 »
Bo kawy wysokiej jakości, jaśniej palone pojawiły się dość niedawno. Po prostu ludziom do głowy nie przychodzi, że kawa może być ciekawą podróżą kulinarną.

Offline Anszy

  • Wiadomości: 27
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: DeLonghi, Dripper V60, FP
  • Młynek: Wilfa 130B
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Luty 2019, 20:49:43 »
Albo po prostu nie mają ochoty na takie podróże. W kawie kwaskowe nuty wielu ludziskom nie pasują mimo, że mają wiedzę, że takie kawy mogą iść w parze z wysoka jakością. Sam pijam kawy zakupione w palarni, parzę na różne sposoby i jakby uczę się tych nowych smaków nie ukrywam... z mieszanymi uczuciami. Preferuje jak na razie kawy, jak już to z minimalnymi kwaskami - chyba taki gust, aczkolwiek nie mam żadnych uprzedzeń i jestem otwarty na "eksperymentowe" doznania smakowe

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 1257
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Luty 2019, 21:15:51 »
A po czasie okazuje się że jasne ziarna z obróbki naturalnej rzucają na kolana nawet w espresso. Owoce, czekolada, kwiaty i zupełnie inne oblicze kawy :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything