Autor Wątek: Młynek do Espresso (2000zł)  (Przeczytany 2442 razy)

Offline Juragakada

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Comandante C40
Młynek do Espresso (2000zł)
« dnia: 23 Lipiec 2024, 19:42:45 »
Cześć,

Z racji, że ręka powoli zaczyna mi odpadać w wyniku mielenia ręcznego, poszukuję młynka elektrycznego.
Założenia:
  • Single Dose - regularnie zmieniam kawę i mam kilka paczek otwartych, więc pojemnik na kawę jest bez sensu, chyba że trafi się dobra oferta.
  • Espresso - młynek wyłącznie do espresso. Do przelewów dalej będę używać Comendante.
  • Wymiary - na półce mam maksymalnie 20cm szerokości na młynek. Wysokość 50cm i głębokość 40cm raczej nie będą ograniczeniem.
  • Kolor - z racji iż ekspres jest biały, fajnie żeby młynek był w tym samym kolorze. Jest to mało istotny warunek, jakość sprzętu przeważa nad jego kolorem.
  • Budżet - 2000zł. W przypadku czegoś niesamowitego, możliwe powiększenie do 3000zł, jednak wolałbym tego uniknąć. Dozbierania również nie planuję.

Wstępnie patrzyłem na DF64 gen.II jednak widziałem go w lokalnej palarni i narzekali, że po trzech zmieleniach się grzeje. Tyle kaw na raz zdarza się wyłącznie przy wizycie znajomych, jednak zacząłem się tego obawiać.

pawel890

• Gość
Odp: Młynek do Espresso (2000zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipiec 2024, 21:36:46 »
Za 1700zl~ EUREKA MIGNON ZERO albo 1000zł drożej Eureka Mingon single dose

Idealne do espresso i włoska robota.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipiec 2024, 10:06:37 »
narzekali, że po trzech zmieleniach się grzeje

Chyba po trzech zmieleniach trzech kilogramów na raz... [emoji38] Non stop używamy ten młynek na naszej wzorcowni i nic się z nim nie dzieje. Jak wpadną klienci to wykonujemy na nim nie trzy a 9 - 10 kaw po kolei.
Niemniej lepszym młynkiem do espresso jest moim zdaniem G-micron DIGIT DF64E. Ma on skalę wybitnie pod espresso. Mimo, że ma wyświetlacz z programowaniem czasu mielenia to może być także używany jako młynek SD (ma pompkę na wyposażeniu). Możesz także rozważyć młynekG-IOTA VS czyli DF64VS z regulowaną prędkością obrotową.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 10:15:34 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipiec 2024, 10:16:25 »
Ja też nie zauważyłem grzania się - choć robię maks 3 kawy na raz, plus biorąc pod uwagę ważenie, mielenie, zrobienie kawy itp. to w domowych warunkach nie mielisz częściej niż co 30 sekund
P.S. to nie jest młynek z pewnością idealny, np. jest głośny i mocno wibruje, ale akurat grzania nie zauważyłem
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 10:18:48 wysłana przez Wiszczu »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2024, 10:28:56 »
Palarnia kawy do mielenia kawy na "mielonkę" w torebkach powinna zaopatrzyć się w młynek o dużej prędkości mielenia i o dużej średnicy żaren. Do tego z wentylatorem komory mielenia i najlepiej z uchwytem na torebki. Kupowanie młynka domowego użytku mija się z celem.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipiec 2024, 13:27:53 »
Mam na sprzedaż eureka mignon single dose biala. Może być za 2000zl

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipiec 2024, 14:03:31 »
Wstępnie patrzyłem na DF64 gen.II jednak widziałem go w lokalnej palarni i narzekali, że po trzech zmieleniach się grzeje. Tyle kaw na raz zdarza się wyłącznie przy wizycie znajomych, jednak zacząłem się tego obawiać.

Mam i nie potwierdzam :) Nie grzeje się. W warunkach domowych raczej nie da się go przegrzać. Generalnie w tej cenie bardzo udany młynek.

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipiec 2024, 14:12:05 »
Też mam DF 64 gen. II i z tym grzaniem po trzech zmieleniach nie jestem w stanie uwierzyć. Może chodzi o 3kg kawy?  [emoji38] Nieraz zdarzyło mi się mielić 5-6 pod rząd przy ustawianiu młynka po zmianie kawy i nigdy nie odczułem, żeby coś się grzało.

Offline Juragakada

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Comandante C40
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipiec 2024, 16:09:41 »
To może wyjaśnię część rzeczy. To, że młynek się grzeje dowiedziałem się od baristy w lokalu. Samemu nie testowałem. Możliwe, że problem tej sztuki. Dziękuję wszystkim za zdementowanie tego problemu.

Palarnia kawy do mielenia kawy na "mielonkę" w torebkach powinna zaopatrzyć się w młynek o dużej prędkości mielenia i o dużej średnicy żaren. Do tego z wentylatorem komory mielenia i najlepiej z uchwytem na torebki. Kupowanie młynka domowego użytku mija się z celem.

Dokładnie taki młynek mają. [emoji38] Ponadto można się u nich napić kawy, więc mają do tego młynek z jakimś dużym hooperem. DF64 jest tam trzecim młynkiem, na którym robią espresso z kawy z czasowej oferty. Podałem za mało informacji i się im oberwało, dobrze, że nie podałem nazwy firmy  [emoji38]

Niemniej lepszym młynkiem do espresso jest moim zdaniem G-micron DIGIT DF64E. Ma on skalę wybitnie pod espresso. Mimo, że ma wyświetlacz z programowaniem czasu mielenia to może być także używany jako młynek SD (ma pompkę na wyposażeniu). Możesz także rozważyć młynekG-IOTA VS czyli DF64VS z regulowaną prędkością obrotową.

Czyli różnica jest taka, że DF64E daje możliwość dokładniejszej regulacji pod espresso i ma funkcję programowania czasu, a DF64VS daje możliwość regulowania prędkości obracania żaren. Żarna rozumiem, że są te same w obu oraz w obu można te żarna wymienić na jakieś inne (nie planują tego na początku, może za jakiś czas). Z tego co pobieżnie czytałem prędkość ma wpływ smak. Czy w takim razie jest to warte pozbawienia się, dokładniejszego na rzecz regulowanej prędkości?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi