Autor Wątek: Nowy młynek pod espresso  (Przeczytany 1478 razy)

Offline Klaszo

• Ekspres: Gaggia classic
  • Młynek: Kinu Phoenix
Nowy młynek pod espresso
« dnia: 17 Lipiec 2024, 21:01:44 »
Cześć i czołem

Trochę zaczęło mnie męczyć mielenie ręczne (szczególnie rano jak jeszcze nie do końca się obudzę) moim młynkiem i poszukuje czegoś elektrycznego.
Pijam raczej 1/2 espresso dziennie, więc coś pod SD by w zupełności wystarczyło + paczkę miele do końca i nie zmieniam raczej grubości ziaren.

Trochę poszperałem i zrodziły mi się dwa pytania.
Czy młynek DF54 dałby radę? Czy lepiej do zbierać trochę do DF64 albo czegoś innego w tym budżecie (max 1500zł)

Chętnie posłucham waszych rad i propozycji :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Nowy młynek pod espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipiec 2024, 07:50:40 »
Jak nowy młyn, to w tym budżecie nie będzie Ci łatwo przebić jakość przemiału podaną przez Kinu.
》tertium non datur《

Offline Klaszo

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipiec 2024, 10:09:31 »
Może być też używany, tylko raczej jakiś mniejszy bo w kuchni za dużo miejsca nie mam.
Jak jakość będzie zbliżona to dla wygody jakoś przeżyje, chyba że ta  różnica  faktycznie będzie duża.

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipiec 2024, 12:28:23 »
Jak byś był zainteresowany, to miał bym na sprzedaż za 1000zl taki młynek:

Offline Klaszo

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipiec 2024, 18:44:35 »
Dzięki za propozycję, ale raczej skłaniam się tutaj do DF64 gen II, bo widzę że często tutaj polecany tylko trochę zaniepokoiła mnie ta wiadomość o jakości przemiału, czy faktycznie będzie taki duży skok?

Chyba że lepiej polować na coś sprawdzonego i używanego w tym przedziale cenowym.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi