Autor Wątek: Pomoc w wyborze, albo ranking marek  (Przeczytany 13023 razy)

Offline CzyZadowolony

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka mignon specialita
Odp: Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Sierpień 2024, 09:24:49 »
@jcob89 udało się na coś zdecydować? Mam dokładnie ten sam problem... im dalej w las tym gorzej coś wybrać. Na początku celowałem w Leli Anne, Lelit Victorie i Rancilio Silvie, ale stwierdziłem, że może warto dołożyć trochę do budżetu i rozważałem Lelit Marax, Rocket Appartamento, Bezzera BZ10 PM, La Pavoni Mini Cellini LPSMCS01EU, Lelit Elizabeth PL92T - każdy ma swoje plusy i minusy (oraz każdy jest inny :D). Może będzie ktoś w stanie pomóc w wyborze? Zazwyczaj pije 2-3 kawy czarne dziennie (espresso i americano) oraz sporadycznie kawy mleczne. Bardzo podoba mi się Rocket Appartamento i Marax, ale trochę negatywne komentarzą sa odnośnie jakości w Lelitach. Jakbym mniej czytał to pewnie już bym pił kawę z nowego ekspresu :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Sierpień 2024, 09:37:06 »
Oto moja lista - może coś wybierzesz? a może ktoś z kolegów z forum pomoże w wyborze.
Jeżeli mogę jeszcze namieszać :) a lista nie jest zamknięta to zastanów się nad poniższymi:

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-duo-black/

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-czarny/

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Sierpień 2024, 09:39:12 »
Hej, a robiłeś już sam kawę w kolbie, podpytam podchwytliwie?
Jest wiele zmiennych i niuansów, dzięki którym kawa wyjdzie smaczna lub nie, bądź czy w ogóle wyjdzie, pomijam już standardy espresso.

Wiele osób kupuję drogie sprzęty i później się dziwi, że kawa nie wychodzi,  że ekspres musi być wlączony "pół dnia", że trzeba odkamieniać, czyścić/konserwować itd itp.

Ja kupiłem niedrogiego Lelita świadomie , "pobawiłem się", udało się odsprzedać i kupiłem robota.
Na moje potrzeby w zupełności :  1 "espresso" dziennie , a czasem 1 na tydzień, więc mi to pasuje.

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2024, 09:54:14 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Sierpień 2024, 10:18:25 »
Może będzie ktoś w stanie pomóc w wyborze?

Każdy z ekspresów o których wspomniałeś zrobi świetną kawę. Wystarczy dobry młyn i trochę zaangażowania :)

Przede wszystkim określ Swój maksymalny budżet i postaraj się tego trzymać :) to bardzo pomaga w wyborze i poszukiwaniach.

Następnie musisz sobie odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań:
1. Jakie kawy zazwyczaj pijasz? Espresso / Americano czy mleczne. Jeżeli przewaga będzie po stronie mlecznych lub też często masz gości i zależy Ci na szybkości oraz wygodzie "obsługi" to musisz szukać ekspresów typu HX, 2B, 2TB.
2. Czy będziesz się chciał "bawić" kawą?  Jeżeli tak, to ekspres powinien mieć przynajmniej PID - ale wtedy skoncentrował bym poszukiwania na maszynach typu DB lub 2TB. Jeżeli na kawach mlecznych Ci nie zależy to możesz patrzeć  też na SB lub TB.
3. Dla niektórych czas nagrzewania ma znaczenie. Pod tym względem najlepiej wypadają maszyny typu TB, ale mają słabsze ciśnienie pary w porównaniu do maszyn typu DB oraz HX.
4. Pamiętaj że oprócz ekspresu potrzebujesz dobrego młynka. Zazwyczaj trzeba przygotować tu sumę pomiędzy 1500 (w przypadku elektrycznych młynków bez żadnego programowania) a 4000 zł (jeżeli marzy Ci się młynek z programowaniem na wagę). Przy doborze młynka trzeba się zastanowić jaki będzie "work flow". Jeżeli lubisz często zmieniać kawy i nie przeszkadza Ci praca z osobną wagą to dobrym wyborem będzie młynek zero retencyjny SD typu DF / G-iota lub Eureka Mignon Single Dose. Ale jeżeli partnerka też od czas do czasu będzie zmuszona zrobić kawę samodzielnie takie rozwiązanie może okazać się problematyczne i może lepiej będzie posiadać coś z programowaniem (opinia na podstawie rozmów z klientami) :) 

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #79 dnia: 08 Sierpień 2024, 10:41:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Przede wszystkim określ Swój maksymalny budżet i postaraj się tego trzymać :) to bardzo pomaga w wyborze i poszukiwaniach.
Mój budżet na początku wynosił 3500 (max 4000) PLN. Aktualnie celuje w 6-7 tyś ;)

Cytuj (zaznaczone)
1. Jakie kawy zazwyczaj pijasz? Espresso / Americano czy mleczne. Jeżeli przewaga będzie po stronie mlecznych lub też często masz gości i zależy Ci na szybkości oraz wygodzie "obsługi" to musisz szukać ekspresów typu HX, 2B, 2TB.
2. Czy będziesz się chciał "bawić" kawą?  Jeżeli tak, to ekspres powinien mieć przynajmniej PID - ale wtedy skoncentrował bym poszukiwania na maszynach typu DB lub 2TB. Jeżeli na kawach mlecznych Ci nie zależy to możesz patrzeć  też na SB lub TB.
Zazwyczaj piję Espresso i Americano oraz sporadycznie kawę mleczną (1 w tygodniu), żona nie pije wcale albo naprawdę okazjonalnie i to kawy mleczne. Z drugiej strony 2-3 razy w miesiącu mamy gości i jednak przeważnie każdy prosi o kawę mleczną, więc chciałbym, żeby jednak była dysza do spieniania mleka dostępna w miarę szybko :)

Cytuj (zaznaczone)
Dla niektórych czas nagrzewania ma znaczenie. Pod tym względem najlepiej wypadają maszyny typu TB, ale mają słabsze ciśnienie pary w porównaniu do maszyn typu DB oraz HX.
Dlatego też rozważam DB oraz HX :) Bo jednak te kawy mleczne przynajmniej 1-2 razy w tygodniu będą robione.

Cytuj (zaznaczone)
4. Pamiętaj że oprócz ekspresu potrzebujesz dobrego młynka. Zazwyczaj trzeba przygotować tu sumę pomiędzy 1500 (w przypadku elektrycznych młynków bez żadnego programowania) a 4000 zł (jeżeli marzy Ci się młynek z programowaniem na wagę). Przy doborze młynka trzeba się zastanowić jaki będzie "work flow". Jeżeli lubisz często zmieniać kawy i nie przeszkadza Ci praca z osobną wagą to dobrym wyborem będzie młynek zero retencyjny SD typu DF / G-iota lub Eureka Mignon Single Dose. Ale jeżeli partnerka też od czas do czasu będzie zmuszona zrobić kawę samodzielnie takie rozwiązanie może okazać się problematyczne i może lepiej będzie posiadać coś z programowaniem (opinia na podstawie rozmów z klientami) :)
Mynki które biore pod uwagę to DF54, DF64 lub Eureka Mignon Specialita.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Sierpień 2024, 12:11:47 »
Hej, @Gmtb, fajnie rozpisał, DF54 chyba jednak bym odradzał, może następna wersja będzie poprawiona?!
Sporo ludzi pisało o zapychaniu się młynka...
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Sierpień 2024, 12:39:31 »
Przede wszystkim określ Swój maksymalny budżet i postaraj się tego trzymać  to bardzo pomaga w wyborze i poszukiwaniach.
Mój budżet na początku wynosił 3500 (max 4000) PLN. Aktualnie celuje w 6-7 tyś
Jeżeli to budżet na ekspres + młynek to musimy założyć że na ekspres zostanie Ci około 5k.

Zazwyczaj piję Espresso i Americano oraz sporadycznie kawę mleczną (1 w tygodniu), żona nie pije wcale albo naprawdę okazjonalnie i to kawy mleczne. Z drugiej strony 2-3 razy w miesiącu mamy gości i jednak przeważnie każdy prosi o kawę mleczną, więc chciałbym, żeby jednak była dysza do spieniania mleka dostępna w miarę szybko

Zakładając że na ekspres masz około 5k, a kawy mleczne będą sporadycznie... a jak już to przykładowo 4 na raz. To nie wiem czy nie poszedłbym w stronę SB lub TB z PID. Zazwyczaj czas podgrzania do funkcji pary nie trwa dłużej niż 1 minutę. Ciężko o ekspres 2B / 2TB z PID w tej cenie.
HX z PID jakiś się jeszcze znajdzie ale... musisz się liczyć z 30 minutowym nagrzewaniem, a PID z kolei służy do sterowania temperaturą wody w bojlerze serwisowym więc raczej nie zejdziesz poniżej 110-115 st. bo pary to nie będzie za wiele, a i też ciężko o powtarzalną temperaturę na grupie bez dodatkowych zabiegów.

Dla niektórych czas nagrzewania ma znaczenie. Pod tym względem najlepiej wypadają maszyny typu TB, ale mają słabsze ciśnienie pary w porównaniu do maszyn typu DB oraz HX.
Dlatego też rozważam DB oraz HX  Bo jednak te kawy mleczne przynajmniej 1-2 razy w tygodniu będą robione.

Jeżeli szukasz DB z PID to w tej cenie uwzględniając promocje przychodzą mi tylko 2 modele do głowy. Lelit Elizabeth PL92T oraz Bellezza Bellona.
HX będziesz miał trochę więcej do wyboru.

Teraz musisz już sam sobie zadać pytanie co ważniejsze. Czy najlepsze możliwe parametry ekspresu pod kątem espresso czy też łatwość przy spienianiu mleka :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Sierpień 2024, 12:46:54 »
w punkt

Cytuj (zaznaczone)
Teraz musisz już sam sobie zadać pytanie co ważniejsze. Czy najlepsze możliwe parametry ekspresu pod kątem espresso czy też łatwość przy spienianiu mleka

Offline CzyZadowolony

« Odpowiedź #83 dnia: 08 Sierpień 2024, 17:17:24 »
Dziekuje wszystkim, zakupiłem w dniu dzisiejszym MaraX oraz młynek eurega mignon specialita. Nawet już odbyły się pierwsze podejscia zrobienia espresso - oczywiście zakończone niepowodzeniem, jednak zmianiłem stopień zmielenia i nawet crema się pojawiła poczas ostatniego podejscia :) później spróbuje zmienić ziarna na trochę lepsze (na początek wsypałem coś gorszego w celach nauki :D)

Offline jcob89 Mężczyzna

• Ekspres: SAECO Xsmall Chrome HD 8747/09, DeLonghi EC 685.W
  • Młynek: wbudowany w ekspres
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Sierpień 2024, 23:01:13 »
@CzyZadowolony wybrałem ten sam ekspres Lelit Mara PL62X. Do zestawu dokupiłem młynek Lelit William PL72. Wszystko dobrałem po rozmowie z @Michał który mi wszystko wytłumaczył i doradził, za co dziękuję.

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Październik 2024, 11:25:28 »
Tak z ciekawości zapytam czy w tym 'rankingu' coś się zmieniło?
Coś doszło? Ubyło z tej listy?  :ok: :NO:

1. Bezzera DUO TOP MN z Flow Control
2. ECM Synchronika plus zawór Flow Control
3. LELIT Bianca PL162T-EU V3
4. La Pavoni Botticelli Speciality LPSBSS03EU
5. Profitec DRIVE
6. Quick Mill VETRANO 2B 0995 plus zawór Flow Control
7. Ekspres do kawy Rocket "R58 Cinquantotto" plus zawór Flow Control

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #86 dnia: 24 Październik 2024, 12:06:26 »
Ten ranking to według czego/kogo?

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #87 dnia: 24 Październik 2024, 12:30:28 »
Tak z ciekawości zapytam czy w tym 'rankingu' coś się zmieniło?
Coś doszło? Ubyło z tej listy?  :ok: :NO:

Wybrałem Synchronikę II z zaworem flow control i ceado e37s.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2024, 12:33:33 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Październik 2024, 13:43:16 »
Ten ranking to według czego/kogo?

No chyba wg autora postu...

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #89 dnia: 24 Październik 2024, 13:59:01 »
To było moje wstępne zestawienie przy określonych założeniach:
- odrzuciłem ekspresy za cenę około 40k. plus, bo moim zdaniem to absurdalne kwoty za rzecz do domu( wyłączając multimilionerów)
- odrzuciłem automaty i kalkulatory, bo wolę coś bardziej stylowego i "z duszą"
- odrzuciłem przedział biedny coffee snob 17-35k
Trochę wieje od morza :/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi