Autor Wątek: Coffee Tech FZ94  (Przeczytany 9177 razy)

Offline kanofu Mężczyzna

• Ekspres: Nuova simonelli Musica, OXO, Alessi, FÓBE CANO, Origami, V60, April, Orea, Clever, Melita 402
  • Młynek: ARCO, C40 MK3, EM48L, Quamar, Wilfa swart,
Coffee Tech FZ94
« dnia: 11 Lipiec 2024, 10:02:43 »
Hey,

Nabyłem używany piec Coffee Techa model FZ94 Pro Lab, czy jest tu może ktoś kto ma doświadczenie z tą maszyną?
Piec jest w pełni sterowalny, posiada falowniki obrotu bębna i odciągu, osobno podłączone trzy grzałki, sterowanie PID na BT DT i AF, więc (prawie) na pewno da się to jakoś podłączyć do Artisana żeby mieć pełną kontrolę z pozycji komputera.

Czy ktoś już przerabiał podobne zagwozdki, może z jakimś innym piecem?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Coffee Tech FZ94
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2024, 10:45:39 »
Piecyk podłączasz do komputera przez USB. Kabel ten wychodzi z tyłu piecyka i zakończony jest przystawką. Najpierw musisz pobrać sterowniki do tego konwertera UOTEK USB to RS-485/422 Converter USB 2.0 ( https://www.uotek.com/pro_view-122.html ) a potem w Artisanie odnajdujesz swoją maszynę i uruchamiasz.

https://artisan-roasterscope.blogspot.com/2015/01/connecting-artisan-to-coffee-tech-fz-94.html

Offline kanofu Mężczyzna

• Ekspres: Nuova simonelli Musica, OXO, Alessi, FÓBE CANO, Origami, V60, April, Orea, Clever, Melita 402
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2024, 11:30:28 »
Piecyk podłączasz do komputera przez USB. Kabel ten wychodzi z tyłu piecyka i zakończony jest przystawką. Najpierw musisz pobrać sterowniki do tego konwertera UOTEK USB to RS-485/422 Converter USB 2.0 ( https://www.uotek.com/pro_view-122.html ) a potem w Artisanie odnajdujesz swoją maszynę i uruchamiasz.

https://artisan-roasterscope.blogspot.com/2015/01/connecting-artisan-to-coffee-tech-fz-94.html

Dzięki ranGo za opis, widziałem go wcześniej, aczkolwiek poprzedni właściciel chyba nie wiedział o możliwości podłączenia maszyny do Artisana, z resztą korzystał z oprogramowania TYPICA. Poczynił nawet kroki żeby podłączyć się do kompa za pomocą PHIDGETS 1048 i pytanie czy nie wprowadził zmian/wymontował jakiegoś elementu.

@ranGo jesteś posiadaczem FZ94, czy znasz tylko schemat ze strony Artisana?

Nie potrafię znaleźć solucji ani dokładnego opisu jaki dokładnie sterownik RS485 jest zamontowany w maszynie, rozebrałem ją całą i nie wiem czy gdzieś jest schowany, ale go nie widzę.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2024, 11:45:34 wysłana przez kanofu »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2024, 12:07:04 »
Musisz odkręcić boczną płytę z włącznikami, tam znajduje się sterownik.

LAN 2 - do komputera
LAN 3,4,5 - kontrolery
LAN 6,7 - termopara

https://artisan-roasterscope.blogspot.com/2016/08/fz-94-3-connecting-drives.html

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2024, 14:11:59 »
Dzięki @ranGo!

Czytałem wpisy na tym blogu lecz tego ciągu nie widziałem  :picardpalm:

Po zdjęciach widzę że ktoś w mojej maszynie ostro modził, ale do ogarnięcia. chyba że masz jeszcze wiedzę, pod które piny w złączu RJ45 podpiąć termoparę? Poprzednik pozbawił wtyczki moją maszynę na rzecz PHIDGETS

Ponawiam pytanie, czy jesteś może użytkownikiem FZ94?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2024, 14:21:47 »
PHIDGETS
...jest OK, tzn fajne zabawki i świetnie z Artisanem współpracują.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2024, 14:41:33 »

Jest u nas ten sam piecyk, do sampli i nauki palenia jest super, szczególnie na to , że wszystkie zmienne można regulować. U nas dodatkowo jest wyposażony w filtr elektrostatyczny pod nazwą Avirnaki.

U mnie, termopara ( biały i brązowy ) podłączone są do kabla LAN ( niebieski i niebiesko-biały )

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2024, 17:07:54 »
PHIDGETS
...jest OK, tzn fajne zabawki i świetnie z Artisanem współpracują.

Zapewne tak, poprzednik używał jej przez ok 6 lat i bardzo sobie chwalił, choć wolałbym przywrócić do ustawień fabrycznych i wyciągnąć z niej potencjał programowalności ;)

trochę mnie to dziwi, bo pracowała produkcyjnie przez parę lat, a musiał przy niej stać cały czas człowiek, a przecież częściowo mogła się sama obsłużyć.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2024, 22:35:34 »
Czy mogła się sama obsłużyć? Obawiam się, że nie. Od paru lat się zastanawiam nad programem, który by powtarzał się zamiast mnie... Artisan daje również takie możliwości.

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipiec 2024, 13:01:23 »

Jest u nas ten sam piecyk, do sampli i nauki palenia jest super, szczególnie na to , że wszystkie zmienne można regulować. U nas dodatkowo jest wyposażony w filtr elektrostatyczny pod nazwą Avirnaki.

U mnie, termopara ( biały i brązowy ) podłączone są do kabla LAN ( niebieski i niebiesko-biały )

Dobrze wiedzieć, chętnie bym do Was wpadł na jakieś szkolenie ;) Avirnaki to świetny dodatek do tej maszyny, też się zastanawiam nad jakimś systemem oddymiania, ale nie palę na komercyjną skalę więc na razie wyrzucam rurę do okapu ;)

Poszperałem trochę w Internecie i wygląda na to że mój poprzednik dodał moduł sterujący grzałkami z potencjometrem analogowym. instalacja została przerobiona przez co nie mogę się połączyć przez Modbus a producent nie chce się podzielić schematem elektroniki żebym mógł przywrócić instalację do stanu przed przeróbką. <sick!>

Pozostało mi połączyć się z Artisanem przez Phidget i rejestrować wszystkie zmiany ręcznie i kręcić korbkami, może nie o to mi chodziło ale za to maszyna jest naprawdę piękna pod względem szybkiej zmiany parametrów ;)

Czy mógłbyś się podzielić jakimiś parametrami wejściowo/wyjściowymi, przy jakim zasypie masz najlepsze efekty i jakie temperatury towarzyszą przy dropie, a przy jakich osiągasz FC. Wcześniej paliłem na Kaldi i widzę że tu umiejscowienie termopary ma duuuuży wpływ, krzywe wypału wyglądają zupełnie inaczej.

@Antonio oczywiście że mówiłem to tylko z przymrużeniem oka ;) nie da się do niej automatycznie załadować i zrzucić ziarna. ale ten model ma już pełna opcję programowania krzywej i Artisan wprowadza zmiany przez pid i falownik na wyciągu powietrza aby trzymać się ścieżki ;) Produkcyjnie patrząc, fajny dodatek :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipiec 2024, 13:09:30 »
rejestrować wszystkie zmiany ręcznie
Od rejestracji jest Artisan. Zmiany wprowadzasz ręcznie, a Artisan je rejestruje. Oczywiście najlepiej byłoby sterować piecem w Artisanie -- wtedy rejestracja zmian jest banalna.

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2024, 14:35:14 »
rejestrować wszystkie zmiany ręcznie
Od rejestracji jest Artisan. Zmiany wprowadzasz ręcznie, a Artisan je rejestruje. Oczywiście najlepiej byłoby sterować piecem w Artisanie -- wtedy rejestracja zmian jest banalna.
Artisan w przypadku mojego modelu phidgets rejestruje Temperaturę, a zmiany na grzałce oraz przepływie powietrza zaznaczam sobie ręcznie, w tym samym czasie kiedy kręcę pokrętłem, ale ślad jest widoczny na krzywej, w razie czego mam się na czym opierać.

Ten piec przed zmianami mógł lecieć na autopilocie, i  prawdopodobnie jeszcze kiedyś będzie to potrafił ;)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lipiec 2024, 15:37:05 »
Nie ma tu dużo elektroniki, mogę Ci zrobić schemat połączenia. Wydaje mi się jednak, że nic nie tracisz podłączając piec do komputera za pomocą Phidgeta.

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipiec 2024, 13:06:13 »
Nie ma tu dużo elektroniki, mogę Ci zrobić schemat połączenia.

Super! to bardzo ułatwi mi połączenie.
Czy łącząc się z Artisanem przez Modbus, i zmieniając ręcznie Airflow na falowniku, program sam rejestruje zmiany na wykresie?

Wydaje mi się jednak, że nic nie tracisz podłączając piec do komputera za pomocą Phidgeta.
W tej chwili prawą ręka kręcę gałką a lewą klikam w artisana żeby odnotować zmiany. Jedyną rzecz jaką widze na ekranie to BT i ET.

@ranGo w jaki sposób oryginalnie odbywa się sterowanie mocą grzałki?

Offline kanofu Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipiec 2024, 13:13:18 »
U mnie zamontowany regulator z potencjometrem  kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi