Autor Wątek: PROFITEC move  (Przeczytany 11916 razy)

Offline pawel890 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
Odp: PROFITEC move
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Kwiecień 2026, 11:44:11 »
@Konkwistador A przepraszam literówka, miało być 9 bar :) Ale to raczej nie jest najistotniejsze, skupiłbym się na dobraniu powtarzalnej dozy i przemiału. Potem kombinował z temperaturą, ew. sama kawa jest lipna i tutaj już nic nie pomoże.

Offline Konkwistador

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, Starseeker E55 Pro
Odp: PROFITEC move
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Kwiecień 2026, 23:13:10 »
Zmniejszyłem dzisiaj OPV na 9 bar, ale bardzo mnie zdziwiło, że nie byłem w stanie zejść niżej ani troszeczkę. Skręcenie OPV a kawałek obrotu napotkał totalny opór jakbym dokręcił maksymalnie móżliwie śrubę i pokazuje tak powiedziałbym 9,1-9,3 będą precyzyjnym - dociągając na maksa na drugim shocie jest niby 9. Dziwne, że jakbym chciał ustawić poniżej to nie ma szans - to normalne? jakby fabryczne ograniczenie było do 9 bar najniżej To ciśnienie na pompie wprawdzie więc realnie podczas ekstrakcji będzie pewnie ok 8,5 bar. Efekt natomiast był natychmiastowy w pierwszym szybkim teście.

@pawel890 Właśnie na obecnych ziarnach, które wykańczam to powtarzalność już jest bardzo dobra. Jutro więcej potestuję smak bo robiłem regulację wieczorem i tak tylko delikatnie kosztując efekt aż byłem w szoku, że czuję dużą różnicę - momentalnie ustała ta trochę za duża kwasowość, która towarzyszyła mi od początku. Jakby równiejsza ekstrakcja była także. Pojawiło się trochę więcej goryczy, ale jutro pobawię się dalej trochę temperaturą i ewentualnie minimalnie grubiej zmielę (oczywiście po 1 zmianie a nie wszystko na raz;p). Mam kilka nowych ziaren do protestowania z dwóch palarni speciality to najbliższe dni będę się bawił.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi