Autor Wątek: PROFITEC move  (Przeczytany 11949 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: PROFITEC move
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lipiec 2024, 12:37:18 »
miękka(soft) preifnuzja
Co to znaczy?

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipiec 2024, 14:14:23 »
Włączenie pompy na chwilę żeby zalać ciastko i zbudować trochę ciśnienia, a potem zostawienie żeby resztka ciśnienia w układzie przepchnęła wodę. Przy normalnej preinfuzji ciśnienie jest cały czas wymuszane - z wodociągu, bojlera parowego albo włączając impulsowo pompę.

W sumie konstruktorów nic nie kosztuje - wystarczy nie włączać zaworu 3-drożnego.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipiec 2024, 18:01:30 »
włączając impulsowo pompę.
Niekoniecznie impulsowo są też opcje żeby generowała zadane ciśnienie jakie chcemy.

Offline Joseph

• Ekspres: Bezzera Magica S MN
  • Młynek: Quamar M80E
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipiec 2024, 20:41:16 »
Jest jeszcze opcja single boiler i możliwość podłączenia do wody. To taki full wypas w dość kompaktowej obudowie.
Gdzie jest napisane że będzie możliwość podłączenia do wody?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:54:44 »
Ma już ktoś ten ekspres ? Jakieś ewentualnie opinie od użytkownika ?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Styczeń 2025, 08:44:52 »
Ma już ktoś ten ekspres ? Jakieś ewentualnie opinie od użytkownika ?
Z tego co się orientuję to jeszcze nie przyjechały do polskich dystrybutorów.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Styczeń 2025, 12:48:22 »
W przyszłym tygodniu będzie można zobaczyć w "szołrumie" w Nadarzynie jakby co  ;) Takie info właśnie dostałem

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwiecień 2025, 20:17:15 »
Pochwalę się  ;) Ekspres tydzień temu przyjechał do mnie z Coffeesite.pl a wczoraj tak się złożyło, że osobiście odebrałem w Nadarzynie Fiorenzato F64 Evo Sense. W ten oto sposób po kilkunastu latach przerwy od nałogu pod mą strzechę powróciło porządne espresso  :D W necie jest sporo dobrych informacji o tym urządzeniu więc nie ma co się rozpisywać. Po kilku dniach użytkowania widzę jedną wadę a jest to brak "balkonika" na filiżanki i jedna filiżanka do espresso mi już na płytki spadła... Płytka na podłodze pęknięta a filiżanka cała  [emoji38] Wygląda na to, że temperatura podczas  ekstrakcji się trzyma niczym komuna na Kubie a jakoś w to nie wierzyłem bo bojler nie jest duży. Przy 30ml w ciągu 27 sek. czasem spadnie o 1 st. pod koniec ale nie zawsze więc uważam, że jest dobrze. Design bardzo Niemiecki jak widać w stylu deski rozdzielczej w Audi z lat dziewięćdziesiątych ;) Programowanie proste i co najważniejsze bojler parowy można włączyć/wyłączyć jednym przyciskiem bez wchodzenia w menu.

https://zapodaj.net/plik-fpowhEOGu9

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwiecień 2025, 23:23:40 »
Super sprzęty. Podoba mi się do drewniane wykończenie gałek w Move  :ok: :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwiecień 2025, 23:32:30 »
Wygląda na to, że temperatura podczas  ekstrakcji się trzyma niczym komuna na Kubie a jakoś w to nie wierzyłem bo bojler nie jest duży
Mały, ale wariat. Dużo pysznych naparów życzę!

Offline grekar

• Ekspres: Quick Mill Pop Up
  • Młynek: Eureka Mignon Libra 65 AP
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwiecień 2025, 11:10:27 »
cześć

Odrzuciłem ten ekspres z listy (na rzecz mniejszych - chyba skłaniam się ku La Pavoni Casabar) z uwagi na wymiary ale wciąż się waham... Producent podaje całkowite wymiary, które mnie przerażają (przede wszystkim 48cm głębokości) - boje się, że zabierze dużo miejsca na blacie, którego u mnie jak na lekarstwo i wizualnie trochę przytłoczy.
Czy mógłbym prosić o zmierzenie samej tej górnej części bez gałek? Sam ten box...
Ile miejsca potrzeba nad ekspresem aby bezproblemowo wyjąc zbiornik na wodę?

Z góry dzięki,

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwiecień 2025, 12:49:53 »
Co do gabarytów Move to sprawa jest nieco nietypowa. Głębokość i wysokość taka sama (+/- 1cm) jak LaMa Linea Mini czyli jest to "większy" domowy ekspres natomiast jest dość wąski w porównaniu do konkurencji bo mierzy 27cm (Mini 35cm, micra 29cm) Porównuję do La Marzocco bo pierwotnie chciałem kupić jeden z nich. Głębokość Move to 43,5cm do krawędzi tacki ociekowej bo to najbardziej wysunięty element nie licząc drewnianych gałek od pary i wrzątku. Natomiast do krawędzi przednich nóżek to 42cm. Więc jeśli chcesz by ekspres stabilnie stał na blacie to od ściany do krawędzi blatu 42cm musi być i 1,5cm tacki ociekowej będzie wystawało wtedy po za blat. Pasuje jeszcze odsunąć od ściany tylną ściankę ekspresu o jakieś 0,5cm. Zbiornik na wodę jest niewiele niższy niż ekspres ale nie ma sensu go wyciągać do napełnienia bo u góry jest pokrywka i napełnisz go używając zwykłego kubka albo dzbanka do spieniania mleka. Po za tym zawsze można podłączyć do wodociągu i napełnianie z głowy. Ekspres przez to, że jest wąski nie robi przytłaczającego wrażenia. Wybierz się do Nadarzyna do Coffeesite mają tam ekspozycję kilkudziesięciu sztuk sprzętu to sobie porównasz, pomierzysz i wybierzesz. Generalnie na tle innych Move to delikatny skromny ekspresik  ;) Warto sobie zobaczyć na żywo bo show-room tego sprzedawcy robi wrażenie więc ślinotok, oczopląs i opad szczęki jest pewny  ;) 

Offline grekar

• Ekspres: Quick Mill Pop Up
  • Młynek: Eureka Mignon Libra 65 AP
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Kwiecień 2025, 13:37:02 »
Dziękuję za Twój trud. Bardzo bym chciał zobaczyć na żywo ale w tej chwili nie stać mnie na 3-godzinna podróż w jedną stronę - kilka kolejnych sobót mam już zaplanowanych rodzinnie, właściwie aż do połowy czerwca. Z urlopem niestety teraz ciężko...
Czyli od tylnej ściany (jeśli podsunę ekspres na maksa do niej) to muszę liczyć 44cm do przedniej krawędzi tacki (gałki i kolbę pomijam bo one wizualnie nie broją w ogóle i nie zabierają). To dość dużo dla mnie...
Zastanawiam się głównie miedzy Profitec Move (który ma wszystko czego mógłbym sobie wymarzyć od ekspresu) a jednak sporo płytszym La Pavoni New Casabar PID (ktory na dobra sprawę tez ma wszystko co potrzebuję aby zrobić 2x dziennie parę: espresso lungo + cappuccino). Pomijam kwestie dwukrotności ceny Move wzgledem La Pavoni bo nie odgrywa tutaj decydującej roli.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwiecień 2025, 01:43:44 »
Move to inna liga niż to małe La Pavoni  :-D Jeśli budżet i przestrzeń na blacie pozwalają, to zdecydowanie ten Profitec jest lepszym wyborem :)

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Kwiecień 2025, 08:28:02 »
Jeśli ekspres stawiasz na blacie jako ostatni to może się nie zmieścić  ;) Jest na to taki sposób taki, że zdejmujesz wszystko z blatu stawiasz ekspres, młynek a potem całą resztę sprzętu  [emoji38] To co się nie zmieści leci na OLX i w ten sposób nie dość, że ekspres elegancko się zmieścił to jeszcze kasę na kawę zyskałeś  8) 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi