Autor Wątek: Już mi się nie chce kręcić korbą na espresso - czas na młynek elektryczny  (Przeczytany 2826 razy)

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
  • Młynek: Mazzer Philos
Życie jest niezwykle przewrotne, pod espresso robione na Flair 58 kupiłem sobie młynek Comandante C40. Tłumaczyłem sobie to jego długą żywotnością, łatwością naprawy i jeszcze paroma rzeczami. Dokupiłem do niego Red Clixa, dłuższą rączkę żeby mieliło się przyjemniej.

Pół roku później okazuje się, że już dwóch porcji dziennie po 18g (co daje jakieś 130 obrotów) nie chce mi się kręcić. :P Zaczynam poszukiwania elektrycznego młynka. Tylko pod espresso a Comandante zostanie do okazjonalnego przelewu. Tak jak wspomniałem działam na Flair 58, który też coś czuję że zmienię na kolbę w przyszłym roku ale na razie zostańmy przy młynku.

Zrobiłem wstępne rozeznanie w temacie i takie trzy opcje mnie zainteresowały.

Fiorenzato AllGround Sense - wygląda bardzo ciekawie, waga mnie przekonuje ale nie przekonuje mnie ilość elektroniki w nim, która potencjalnie może wyzionąć ducha. Ekran, waga. Naprawa tego może sprawiać problemy.
Mazzer Philos - najdroższy nowy niezbyt sprawdzony produkt, strzał na ślepo. Ale przekonuje marka, jakość wykonania i prostota. Single Dose również mi odpowiada.
Niche Zero/Duo - raczej taki bezpieczny zakup, sprawdzony, raczej wiadomo o nim wszystko.

Budżet trzeba określić więc powiedzmy że do okolic 4000zł czułbym że to dosyć rozsądny zakup. Celowałbym w coś co działa na wadze a nie czasie. Single Dose, żebym ważył sam przed mieleniem lub waga w urządzeniu ale tu wybór raczej niewielki i dalej dla mnie wątpliwe rozwiązanie pod względem żywotności i ewentualnych napraw.

Nie czuję się też przekonany do urządzeń typu DF i innych chińskich odmian - głośne, średnio wykonane. Jest dużo zadowolonych użytkowników na pewno, działają i sprawdzają się dobrze ale nie wiem czy to dla mnie. :)

Na co innego jeszcze warto spojrzeć i rozważyć?
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2024, 12:39:55 wysłana przez apodemus »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Na co innego jeszcze warto spojrzeć i rozważyć?
Może na to ciężkie stabilne robi swoją robotę z 2dwoma hopperami reszta tak jak w opisie.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14380.0

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline apodemus

Może na to ciężkie stabilne robi swoją robotę z 2dwoma hopperami reszta tak jak w opisie.

Wygląda porządnie, obejrzałem prezentację - niski poziom głośności trzeba przyznać że imponujący. Nadal jest to jednak mielenie na czas a nie wagę ani SD. Dodatkowo w prezentacji było pokazane że na ustawionym czasie ilość uzyskanego przemiału może się wahać o 0.5g, które prezentujący określił jako "nieznaczące i tak tego nie poczujesz" co jest całkowicie sprzeczne z moim doświadczeniem. To czy do Comandante włożę 17,5g czy 18g czy 18,5g robi ogromną różnicę później podczas parzenia w Fair 58. Taka wrażliwość na dozę jest zależna od młynka czy ekspresu?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
AllGround Sense to bardzo fajny młynek. Waga jest dość precyzyjna, estetyka nienaganna. Uważam że jest to dobry młynek pod espresso, łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Szkoda tylko że nie ma w zestawie mieszka / pompki który można by było użyć zamiast pojemnika na kawę gdyby użytkownik lubił często zmieniać kawy.
W przypadku Niche to osobiście skłaniałbym się ku DUO. Płaskie żarno wyciągnie inne nuty niż stożek, a pod espresso to raczej płaskie.

Pomyśl jeszcze może o tym młynku:

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-gen-ii-df64-gen-ii-czarny-dostepny/
lub
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-pro83-vs-espresso-dlc-df83v-black/

Są to młynki SD z pratkycznie zerową retencją.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
Wygląda porządnie, obejrzałem prezentację - niski poziom głośności trzeba przyznać że imponujący. Nadal jest to jednak mielenie na czas a nie wagę
Nie znam się na tyle by podjąć temat np. czasu & wagi.
Gdybym pił tylko jeden rodzaj kawy z zasypanego hoppera nigdy bym nie schował tego młynka do szafy.

Pomyśl jeszcze może o tym młynku:

lub
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-pro83-vs-espresso-dlc-df83v-black/

Są to młynki SD z pratkycznie zerową retencją.

Właśnie ten stanął w miejsce tego co pokazałem.

A sam jakbym miał kupować coś z żarnami 64mm i SD kupiłbym ponownie to:

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-micron-df64p/

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline apodemus

Szkoda tylko że nie ma w zestawie mieszka / pompki który można by było użyć zamiast pojemnika na kawę gdyby użytkownik lubił często zmieniać kawy.

Mimo wszystko, że lubię Single Dose to często kawy nie zmieniam, raczej kupuję paczkę i robię całą. Dlatego idea hopera mi nie przeszkadza a bardziej mielenie na czas, które w młynkach takich zazwyczaj występuje.

Gdybym pił tylko jeden rodzaj kawy z zasypanego hoppera nigdy bym nie schował tego młynka do szafy.

Z kolei inna recenzja mówi, że ten młynek ma nawet do 1,5g retencji co moim zdaniem nie jest akceptowalne.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Trochę sprzeczne są Twoje wymagania i kryteria. Wolisz młynek z wagą ale boisz się że elektronika padnie, myślisz o Mazzer Philos ale nowy i zakup w ciemno. Ty wiesz najlepiej na jaki kompromis jesteś bardziej skłonny. Ważenie kawy za każdym razem przy młynkach SD jest dla mnie największą ich wadą reszta to chyba same zalety w porównaniu z OD i jak Tobie to nie przeszkadza to na Twoim miejscu poczekałbym na Philosa. :taktak:

Offline apodemus

Trochę sprzeczne są Twoje wymagania i kryteria. Wolisz młynek z wagą ale boisz się że elektronika padnie, myślisz o Mazzer Philos ale nowy i zakup w ciemno.

Zgadza się, każdy ma w sobie coś co mi się podoba ale z drugiej strony jakąś wadę która mnie zniechęca. Poszukiwania kompromisów jak zawsze :)

Offline Jka57 Mężczyzna

Z kolei inna recenzja mówi, że ten młynek ma nawet do 1,5g retencji co moim zdaniem nie jest akceptowalne.

Wspominasz o 1,5g  to jest +/- 10 ziarenek przynajmniej u mnie dzisiaj w pierwszej lepszej kawie jakie mam przygotowane do zabawy już nawet nie pamiętam z której paczki to odsypałem chwilę temu.

20240701_184652.jpg

10 ziarenek
20240701_182029.jpg

Nie ma bata bym takiej brakującej ilości nie zobaczył w kolbie.
20240701_182337.jpg

Domieliłem 10.5g.
20240701_183109.jpg

No cóż  :lol2:zostańmy każdy przy swoim Ty przy recenzjach ja przy tym co mi waga pokazywała :lol2:i by nie było tak oficjalnie to każdy niech wypije swoją :kawa:

Jka

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Nie ma bata bym takiej brakującej ilości nie zobaczył w kolbie.

No nie, retencja to ilość kawy pozostającej w młynku po mieleniu, przy następnym przemiale wyleci, pozostanie znowu ~tyle samo... przecież to się nie kumuluje w nieskończoność ;)
Reasumując: ilość się zgadza, tylko część jest zwietrzała... taki młynek trzeba na chwilę włączyć z nową porcją i wyrzucić tą część starej kawy...

Offline Jka57 Mężczyzna

taki młynek trzeba na chwilę włączyć z nową porcją i wyrzucić tą część starej kawy...

Nic nie trzeba przynajmniej u mnie wyrzucać, bez urazy jakbyś uważniej mnie czytał to byś doczytał bo nie raz wspominałem że pierwsze co rano piję to 35g przelewa z MARCO, Ottomatic Coffeemaker iiiiiii tutaj jest zagrywka  :lol2: bo pierwsze co robiłem to sobie mieliłem 5g. tym młynkiem tej "starej" kawy bo ten młynek ma takie możliwości bez przestawiania czegokolwiek i te 5g. dosypywałem do 30g zmielonych pod przelew to nic mi się nie marnowało a że w przelewie jest mleko (czasami cukier) to kto by kruszył ziarna :lol2:o 5g skoro następne mielenie za 3 godz. miało już świeższa kawę :taktak:

Jka

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
AllGround Sense jak rozmawiałem z dystrybutorem sprzedaje się bardzo dobrze, precyzyjna waga, Sense ma zestaw żaren jak w F64 Evo Pro. Sam zamówiłem Sens'a czekam tylko na odbiór jak przyjdzie ekspres. Co do elektroniki, nie znam zupełnie danych ale Fiorezanto w wersjach od F64 w górę śmiga w wielu kawiarniach, na bardzo dużym przebiegu a wszystkie te modele posiadają wyświetlacze.

W kawiarni do której często chodzę mają F83 wersję a robią tam kawę za kawą.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Budżet trzeba określić więc powiedzmy że do okolic 4000zł czułbym że to dosyć rozsądny zakup. Celowałbym w coś co działa na wadze a nie czasie. Single Dose
Mazzer Philos => poczytaj, pooglądaj i kup albo poczekaj na opinie WoKowiczów, którzy zamówili.

Z HB:

How can a burr be sweet? Keep the question in mind for this review entry.

The Philos is delivered with the 200 burr, a burr with no prebreaking section, so similar to the SSP MP and the flat burr of the DRM hybrid. A closer look shows that it is fairly different from the SSP MP, since it has a less aggressive cut and a thinner fine grinding section at the outer diameter. It does seem virtually identical to the DRM flat burr.

Mazzer 200 burr
SSP MP burr
DRM Flat burr

The Philos can also be ordered with the 189.D burr. This is the burr in Mazzer's Mini-E and Drogheria grinders, but with an upgraded coating. It has a fairly traditional burr cut.

Mazzer 189.D burr

I blind tested both burrs against the Fuji 220 for brewing, and against the Niche Zero for espresso. I also tested them both ways against the Lagom P01, a 98mm grinder that costs about twice as much as the Philos. I used a range of roasts, from light brewing roasts from Passenger and Manhattan, my own light to medium roasts, and Italian espresso blends.

The 189.D burr is surprisingly competent across the board, making acceptable brews and espresso, comparable with the Niche and Fuji. However, it is not a neutral burr. It gets duller and more boring tasting with more acidic coffees, and sweeter and more interesting tasting with roastier coffees. So, while I didn't like it as much as my other grinders whenever the coffee had any acidity; it was sweeter and more detailed for the low or no acid Italian blends. This is true across the board from espressos to French press. If low acid and roast forward coffees are your style (i.e. dark roasts or low and slow medium roasts); this is your burr.

The 200 burrs are a whole different story. Dan's and my first reaction was "damn, these things are sweet." Whenever the coffee had any acidity at all, the 200 came out sweeter than the Fuji and Lagom for brewing, or the Niche and Lagom for espresso. The espresso mouthfeel was compatible with the sweetness, being more syrupy versus the Niche's creaminess. I haven't made direct comparisons with other grinders or burrs; but I think these are the sweetest burrs I've ever tried on any coffee that has any acidity.

In terms of taste detail, the 200s do a very good job. They are not as detailed as the 98mm Mizens in the P01, but they are close. They are also slightly but distinctly better than the Fuji and the Niche; although here the added sweetness may be acting as a thumb on the scale.

These quality assessment are based on several months of me blind cupping brews from different coffees. My own espresso testing was semi-blind, since the best dialled in shots poured a little differently from each grinder. However, I confirmed the espresso taste differences in a few blind tasting sessions with friends. I am confident that these descriptions are accurate.

So if you enjoy acidic coffees, either in light roasts, or in fast darker roasts with some retained acidity, the Philos with the 200 burrs is a world class, all round, single dose grinder, within a hair of the 98s at about a third to half the price. It is a price-quality standout.

Back to the opening question -- what makes a burr sweet? The 200 burr doesn't have an attached fairy that secretly adds sugar to the brew. Since the sweetness drops out in low acid coffees, what it seems to do is present the acidity in the coffee more sweetly. The 189 burrs seem to do the same thing with the roasty components. How this works physically, I do not know. But it has created a small revolution in burr design. The ideal burr would add sweetness to the presentation of both the roasty and acidic components; and thereby balance the flavors of every coffee it makes.

Jim Schulman

« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2024, 07:08:01 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Mimo wszystko, że lubię Single Dose to często kawy nie zmieniam, raczej kupuję paczkę i robię całą. Dlatego idea hopera mi nie przeszkadza a bardziej mielenie na czas, które w młynkach takich zazwyczaj występuje.
Mnie się jeszcze nie zdarzyła taka różnica, a pracowałem już na kilku🙂

Offline apodemus

Mazzer Philos => poczytaj, pooglądaj i kup albo poczekaj na opinie WoKowiczów, którzy zamówili.

Trochę poczytałem, wygląda jak młynek na długie lata. Na razie w cenie 995 euro przez jeszcze parę miesięcy i tydzień czasu oczekiwania. (taką informację dostałem od supportu). Wszystko teraz kręci się o wybór żaren. Ale z tego co czytam większość osób wybiera 200, które wnoszą coś nowego w porównaniu do klasycznych i sprawdzonych 189.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi