Autor Wątek: Możliwie najbardziej budżetowy młynek używany do espresso. Da się do 400zł?  (Przeczytany 4965 razy)

Ramkan

• Gość
Cześć.
Nie będę ukrywał, że ani w tej chwili nie mam budżetu na coś droższego niż 400zł, ani też nie jestem mocno wymagający.
Mam (póki co niestety) zmodyfikowany De'longhi Dedica EC 685 (portafilter bez dna i sitko nieciśnieniowe, zmodyfikowana dysza do spieniania).
Chciałbym kupić możliwie najtaniej młynek, który będzie w ogóle potrafił zmielić kawę pod espresso. Tak, zdaję sobie sprawę, że kawa z takiego zestawu nie będzie "wybitna".

Czy do 400zł jestem w stanie kupić jakiś używany młynek elektryczny? Czy np. używany Baratza Virtuoso by się nadał?
Bardzo Was proszę o sugestię jakiegoś młynka, jeżeli takowy w ogóle istnieje.
Dziękuję. ☕

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Czy do 400zł jestem w stanie kupić jakiś używany młynek elektryczny
Na pchlim targu @kawosz17 chyba ma albo kup ręczny.
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
Chodziło o Isomac Gran Macinino?
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14462.0

To niestety się spóźniłem.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Ale ten masz od ręki:

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-cg1/

Do tego ekspresu zmieli dobrze pod espresso. Zakres mielenia ma szeroki. No i cena jest akurat. 8)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Ramkan

• Gość
Bardzo dziękuję @Janusz za propozycję.

Offline ChrisPL Mężczyzna

• Ekspres: Vibiemme Domobar, Cafelat Robot, V60, AP, Melitta AromaSignature DeLuxe
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic A, Bezzera BB005TM, C40, Aergrind, Astoria Super Jolly

Ramkan

• Gość
@ChrisPL widziałem go.
prócz propozycji Janusza rozpatruję jeszcze
olx.pl/d/oferta/mlynek-do-kawy-expobar-hc-600-CID99-ID10lIXC.html

Jakieś sugestie dla laika, który z nich byłby najkorzystniejszy? Na co zwracać uwagę?

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Jeśli ręczny wchodzi w grę to Kingrinder K4 / K6 bywają na Amazonie poniżej 400 zł.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Już nie mogę edytować: https://www.amazon.pl/KINGrinder-regulowanymi-stopniami-Aeropress-pojemno%C5%9B%C4%87/dp/B0CVSDNQ9H/
A tutaj masz porównanie K4 i K6 z Dedicą w roli głównej.

« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2024, 21:19:49 wysłana przez k3lt »

Ramkan

• Gość
Dzięki @k3lt , fajny filmik. Te ręczne młynki wyglądają super i są przystępne cenowo, tylko zastanawiam się, czy chciałoby mi się za każdym razem dokładnie odmierzać kawę i kręcić 60 razy.  :-D
Dlaczego warto Twoim zdaniem brać ręczny, gdy do 400zł widzę są młynki gastro? Chodzi o wystarczający efekt i oszczędność miejsca?

marcin.teges

• Gość
Przeglądnąłem z ciekawości Olx i rzeczywiście można coś znaleźć w tej kasie, ale za pewne trzeba trafić i nastawić się na wymianę żaren i "dokręcenie" śrubek.

Szczerze mówiąc, gdybym stał przed takim wyborem, to nie wiem jaką bym podjął decyzję, jeśli nie masz ochoty na liczenie obrotów i pracę manualną to nawet się nie pakuj w taki młynek bo go wystawisz na sprzedaż szybciej niż go kupiłeś, takie młynki są przeznaczone dla osób, które na prawdę są zdecydowane i cenią sobie chwile spędzone na rytuale przygotowywania kawy.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Dzięki @k3lt , fajny filmik. Te ręczne młynki wyglądają super i są przystępne cenowo, tylko zastanawiam się, czy chciałoby mi się za każdym razem dokładnie odmierzać kawę i kręcić 60 razy.  :-D
Dlaczego warto Twoim zdaniem brać ręczny, gdy do 400zł widzę są młynki gastro? Chodzi o wystarczający efekt i oszczędność miejsca?

Hej, jeśli nie przeszkadza Ci, że gastro młyn w większości przypadków to mega kawał kloca na blacie, czy gdzie tam go postawisz, czy retencja z którą pewnie trzeba będzie się zmagać?!
To gastro będzie ok.

U mnie gastro miałbyć rewitalizowany i na tę chwilę stoi w garażu...

Raz dziennie kręcenie korbką (jx-pro) zupełnie mi nie przeszkadza, w przypadku gości bywałoby to trochę problematycznie, choć i tak szybciej zmielę 4-5 porcji pod espresso robiąc kawę w robocie, niż rozgrzewałbym ekspres kolbowy.

Więc tak, młynek ręczny w zupełności powinien starczyć , zajmuje mało miejsca, można go ze sobą zabrać i ma znikomą retencję i całkiem sporą powtarzalność.
Wypowiadam się również z perspektywy używania młynka ręcznego z niedrogim ekspresem kolbowym Lelit-a.
 Jeśli pijesz lub zamierzasz pić dużo kaw to może miałoby to jakiś sens.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ikpara

Młynek gastronomiczny można w tej cenie znaleźć, może teraz jest trochę niższa podaż, we wrześniu, październiku jak zamkną się sezonowe przedsięwzięcia  podaż wzrośnie. W tych młynkach żarna są zwykle w dobrym stanie (i typowe zamienniki 64mm nie są drogie). W młynku ze sterowaniem elektromechanicznym jedyny problem to wygląd zewnętrzny (i czasem działanie "karuzeli"). Jeżeli młynek włącza się i nie ma jakiś niepokojących objawów to w domu posłuży jeszcze sporo. Najtaniej można kupić młynek z zasilaniem 3-fazowym, ale nie da się go podłączyć pod jedną fazę. Natomiast używane małe młynki domowe w tej cenie zwykle są bardzo zużyte - to jest inna klasa konstrukcji.

Ramkan

• Gość
Dziękuję wszystkim. Tak, będę szukał używanego młynka gastronomicznego w dobrym stanie. Widzę, że nie trzeba wydawać tysięcy złotych, za kilka stówek można trafić naprawdę dobry sprzęt.
Niestety doszedłem do wniosku, że ręczny młynek to nie dla mnie. Piję kilka kaw dziennie, a jeżeli mogę mieć młynek, który zaoszczędzi mi czasu, zmieli dobrze i jest tani, to tą drogą będę podążał.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
Daj znać, co kupisz i w jakiej cenie, Dzięki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi