Dzięki za informacje.
Oczywiście przeczytałem „Internety”, obejrzałem jutuby i o ile patrzę zawsze na to przez palce, to jakiś pogląd mam co teraz jest mniej więcej dostępne. Widzę tendencję do wypuszczania co chwila nowych modeli, Chińskie rozwiązania zawojowały ten internet, co może nie jest złe bo i tak pełno producentów produkuje w Chinach na koniec, to martwi mnie tam długość wsparcia dla konkretnych modeli. O ile moja baratza ma ciągle części zamienne dostępne to z obecnymi rozwiązaniami nie wiem jak będzie za np 10 lat. A drukować samemu części czy kombinować nie będzie mi się chciało.
No ale wygląd swoje robi i mam ograniczenia.
Na razie rozważam Timemore 064S (boję się że za słaby silnik, bo większe ostrza od mojej baratzy a raptem 20W mocniejszy), 078S (niestandardowy rozmiar żaren ale i tak pewnie nie wymienię) - obydwa to chińskie rozwiązania i do tego pojawiają się głosy o problemach z uzyskaniem powtarzalności, aczkolwiek chyba jednostkowe.
Gevi Grandmaster - niedostępny praktycznie Chińczyk.
Mazzer Philos- no mieć mazzera w domu… ale duże chyba bydle i ciężko będzie przekonać.
DF83V - o dziwo choć zakładałem że za duży to żonie się spodobał (poza wylotem ciuchci u góry).
Było jeszcze kilka ciekawych rozwiązań które ja bym chciał i jej się spodobały ale jednak cena przesadzona.
Do tego pewnie dojdzie Ode 2 do przelewów.
Ciekawe w sumie jest to, że jeśli chodzi o innowacje w wyglądzie, opuszczenie starych nudnych pudeł obudów, przodują Chińczycy.
Uff, się rozpisałem, nadal wiem że nic nie wiem. Stary młynek jeszcze działa ale wiem że to będzie po prostu ten dzień za chwilę kiedy już przerwie pracę i się nie włączy. A sklepów fizycznych z tymi rozwiązaniami nie ma.