Autor Wątek: Ekspres marzeń do domu  (Przeczytany 13281 razy)

Offline kuguar

Odp: Ekspres marzeń do domu
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Czerwiec 2024, 11:57:57 »
zakupione, nie tylko wymarzone
i jak się rzeczywistość ma/miała do marzeń?

Cytuj (zaznaczone)
z technologią opartą na silniku odrzutowym
tu jest dopiero pole do marketingu, Delonghi z 20 barami się chowa, tu chyba ze 120 :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2024, 12:00:07 wysłana przez kuguar »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Czerwiec 2024, 12:04:00 »
to na dzień dzisiejszy

Dzisiaj. Wczoraj. Jutro.
😉
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Czerwiec 2024, 14:02:55 »
zakupione, nie tylko wymarzone
i jak się rzeczywistość ma/miała do marzeń?

Cytuj (zaznaczone)
z technologią opartą na silniku odrzutowym
tu jest dopiero pole do marketingu, Delonghi z 20 barami się chowa, tu chyba ze 120 :)

Ciekaw jestem jak urządzenie sprawuje się w codziennym użytkowaniu ( czyszczenie/konserwacja) czy posiadanie to to bardziej jako ciekawostka i troche fanaberia?!

Urządzenie wstępnie kosztowało niecałe 300 funtów, dzisiaj już bliżej 400 funtów , a dystrybutorzy mają po 2,5 kafla PLN-ów, srogo i drogo...

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Czerwiec 2024, 19:24:15 »
Marzenia i rzeczywistość. Przez ostatnie dwa lata moje marzenia ewoluowały pod wpływem przeczytanej wiedzy z jednej strony i kolejno kupowanych urządzeń z drugiej. Na początku wiedziałem, że chcę taką maszynę, która robi "prawdziwe espresso" - takie jak w kawiarni. Nie jakieś coś, wszystko mające, super hiper z Media Markt. Piłem kawę z takich automatów w kilku biurach jako pracownik czy jako gość i zawsze daleko jej było do espresso z prawdziwego zdarzenia.
Dwa lata temu moja wiedza nt maszyn do robienia espresso była bardzo powierzchowna. Właściwie to na pewno wiedziałem tylko, że "espresso" z włoskiego znaczy "pod ciśnieniem". Nawet myślałem, że w kawiarce Bialetti też powstaje espresso. 😁 Wszakże kawa wylewa się z niej pod ciśnieniem. 😁
Takie jak w kawiarni. Wiedziałem jak smakuje. Ale nie miałem zielonego pojęcia jak się je robi i czym je robić najlepiej. Jak zapewne większość z Was, nie mając zbyt wiele wiedzy zadawałem sobie pytanie:
Co i za ile kupić żeby zadowolić "wewnętrznego smakosza"?
Na początku wybór padł na La Pavoni, bo przeczytałem, że to jest w najczystszej formie maszyna do espresso - dźwigniowa, no i to jest protoplasta kawiarnianych ekspresów.  Ostatecznie jednak kupiłem Cafelat Robot - ta sama zasada działania - dźwignia, a cena o połowę niższa. Szybko jednak uznałem, że oddzielne grzanie wody, potem nalewanie jej do portafiltra do każdego espresso, pilnowanie temperatury, pilnowanie ciśnienia podczas ręcznego wyciskania espresso - to wszystko nie dla mnie.
Wtedy moją uwagę przykuł 9Barista - małe, sprytne urządzenie wielkością i kształtem przypominające kawiarkę. Tak jak kawiarkę stawiamy go na kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Jednak inaczej niż kawiarka jest tak skonstruowany, że po paru minutach podgrzewania wytwarza ciśnienie 9 bar,  doprowadza temperaturę wody do 93°C i następnie w ciągu 30 sekund wyciska ok 35 ml najprawdziwszego espresso.
W sumie to bardzo zmyślne urządzenie i bajecznie proste w obsłudze. Wystarczy tylko napełnić je wodą i zmieloną kawą i postawić na kuchence, a reszta "robi się sama" - ciśnienie, temperatura, czas ekstrakcji i ilość uzyskanego espresso - wszystko to "robi się samo".
Po zakończeniu ekstrakcji lub przed kolejnym użyciem maszynkę trzeba rozłożyć, wyrzucić fusy i przepłukać. Proste czynności. Bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Byłem z niej bardzo zadowolony, ale...
....
Ale po roku kupiłem La Marzocco Linea Micra. Ale to temat na - być może - następny wpis.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Czerwiec 2024, 08:13:48 »
Tylko Francuzi mają "ekspresso"  :hihihi:
》tertium non datur《

Offline uno_momento

• Ekspres: LM Micra, Jura Ena 8
  • Młynek: C40 Red Clix, Niche Zero
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Czerwiec 2024, 09:25:52 »
Tylko BMW i silnik B58 😂

Potwierdzam, mam i polecam, w budzie o wadze prawie 2.5 ton i daje rade  :ogien: Jego dźwięk to miód na moje uszy niczym dzwięk z rana mojego eksresu - tak tak, są jeszcze inne rozkosze poza smakiem  :Bicz:  :lol2:

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Czerwiec 2024, 10:03:04 »
@uno_momento to prawda. Nie tylko smak cieszy, ale i dźwięk. 😁 I jeszcze ten ruch wiosłem, w lewo - start, w prawo - stop. Mimo, że to tylko zwykły przełącznik elektryczny "włącz - wyłącz" , to ten ruch sprawia mi wielką frajdę. Czy wyobrażacie sobie Micrę gdzie w miejscu wiosła jest zwykły plastikowy pstryczek?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2024, 10:05:05 wysłana przez Boby_brown »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Czerwiec 2024, 11:03:00 »
Potwierdzam, mam i polecam, w budzie o wadze prawie 2.5 ton i daje rade   Jego dźwięk to miód na moje uszy niczym dzwięk z rana mojego eksresu - tak tak, są jeszcze inne rozkosze poza smakiem   
👍
Kiedyś miałem audi a6 2,8 i zamontowałem dedykowany  wydech firmy Supersprnit. Wyłączałem muzykę, żeby posłuchać milszych dźwięków.
Czy wyobrażacie sobie Micrę gdzie w miejscu wiosła jest zwykły plastikowy pstryczek
Racja.
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Czerwiec 2024, 11:19:10 »
Czy Francuzi nie mają prawo marzyć o dobrym espresso i czy przekształcamy ten wątek w motoryzacyjny?

https://www.instagram.com/reel/C7I9ekeNRIm

« Odpowiedź #69 dnia: 23 Czerwiec 2024, 12:55:59 »
 :hihihi: :ok:
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Wrzesień 2025, 13:19:08 »
Tylko BMW i silnik B58 😂

Jest BMW, ale inny silnik.

Big Coffee Boxer
Zbudowany we współpracy z niemieckim producentem espresso ECM i monachijską palarnią kawy Dallmayr, Big Coffee Boxer łączy inżynierię mechaniczną i kulturę parzenia kawy w jednym, niezwykle specyficznym urządzeniu. To, czy ma to sens, zależy od tego, jak bardzo kochasz zarówno motocykle, jak i espresso.

Ekspres zawiera oryginalne części z potężnego, dwucylindrowego silnika R 18 – najmocniejszego dwucylindrowego silnika typu bokser, jaki BMW kiedykolwiek wprowadziło do produkcji. To ta sama jednostka o pojemności 1802 cm³, która generuje 89 koni mechanicznych w legendarnym cruiserze BMW, R 18.

ECM nie tylko nałożyło kilka pokryw zaworów na skrzynię. Rdzeń ekspresu zbudowano wokół rzeczywistej formy silnika. Od głowic cylindrów po sylwetkę, ten ekspres do kawy wygląda jak coś, co można by zobaczyć zamontowane w ramie, a nie stojące na kuchennym blacie. Umieszczono go na specjalnie zaprojektowanej metalowej podstawie z pływającą tacką ociekową, co nadaje mu tę samą rzeźbiarską prezencję, którą można znaleźć w dobrze wykonanym motocyklu customowym.
Powstanie tylko 80 egzemplarzy, a każdy z nich wykorzystuje oryginalne części z największego silnika typu bokser BMW w historii. BMW Motorrad przez lata zdziałało wiele, ale ten może znaleźć się na szczycie listy – przynajmniej jeśli chodzi o wyposażenie kuchni. Cena Big Coffee Boxera wynosi 7900 euro (w tym 19% VAT).

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Wrzesień 2025, 15:42:37 »
Strzelam, że espresso zawsze leci za szybko i jak robi kawę to mruga światłami  :hihihi:

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Wrzesień 2025, 15:56:55 »
Ten ekspres jest na pewno ciekawsza opcja w salonach samochodowych, zamiast automatu jakiego najczęściej posiadają. Silnik nie od samochodu, ale od motocykla R18, więc nie jest skierowany dla osób jeżdżących na zderzaku  miotla

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Wrzesień 2025, 10:41:31 »
Strzelam, że espresso zawsze leci za szybko i jak robi kawę to mruga światłami  :hihihi:
I nie ma kierunkowskazów, w końcu BMW ;)

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Wrzesień 2025, 13:54:11 »
mimo że jestem na początku drogi z kawą dopiero próbuje i smakuje różne kawy, metody i techniki to zauważyłem u forumowiczów z długim stażem pewien schemat.
1. zaczynasz szukasz smakujesz i szukasz swoich smaków
2. bawisz się w flow control, różne mielenia kupujesz co dziwniejsze sprzęty i testujesz różne metody
3. stawiasz na spokój kupujesz LM micre i cieszysz się dobrą poprawną kawką
 uważam że nie ma sensu przeskakiwać z poziomu 0 na 3 tylko poznać siebie z kawą i zobaczyć co się lubi i przy tym mieć dużo frajdy
ps. marzenie dość przyziemne bo to tylko sage dual boiler a może uda się zakupić do końca roku avx db1 hero x

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi