Autor Wątek: Ekspres marzeń do domu  (Przeczytany 13283 razy)

Offline lukasz12

• Ekspres: Cafelat Robot, AeroPress Go
  • Młynek: JE-Plus, Comandante, Hario Mini Slim
Odp: Ekspres marzeń do domu
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Maj 2024, 14:49:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Zgadzam się z Fuxem, warto chwilę spędzić z danym sprzętem, zapoznać się i stwierdzić, czy chce się mieć dany przedmiot w domu i wydać na niego ileś tam pieniędzy.
I z tym właśnie jest problem, a właściwie dwa:
1) Brak umiejętności/wiedzy nie pozwala wykorzystać/ocenić sprzętu. Nawet kiedy ma się do niego dostęp, i tu przechodzimy do drugiej kwestii
2) Ja słyszałem tylko o jednym miejscu, gdzie można ekspres wypróbować. Wielu ekspresów nie można nawet obejrzeć, nie mówiąc już o użyciu. Najlepszym rozwiązaniem, byłaby możliwość wypożyczenia, ale takich usług dla kolbowych ekspresów domowych nie znalazłem.

Stąd ten wątek, gdzie chciałbym usłyszeć zdanie ludzi, którzy mieli możliwość i umiejętności przetestowania różnych ekspresów, i na podstawie zdobytej wiedzy są w stanie określić najlepszy ich zdaniem ekspres do użytku domowego. Może tytuł wątku nie jest najszczęśliwszy - bardziej chodziło mi o to, co opisałem w tej wiadomości.

To niech i mnie wolno sie wypowiedziec: Cafelat Robot - ekspres dzwigniowy bez grzalki, wiec musisz sobie sam zagotowac wode (i miec dobry mlyn po espresso), polecam wersje z manometrem, zeby kontrolowac cisnienie. Na poczatku zaparzanie moze sie wydawac skomplikowane, ale w rzeczywistosci takie nie jest (to raczej rytual niz trudnosc).
Jest to sprzet dobry jak masz 1-2 osob w domu, ktore pija kawe; gdy przychodza goscie sytuacja jest skomplikowana. Ale nie dla gosci go kupujesz, tylko dla siebie.
Uzywam od 2 lat i jestem bardzo zadowolony. Jakosc espresso i powtarzalnosc na najwyzszym poziomie.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Maj 2024, 20:02:06 »
@MSL masz juz Argosa? Czy nadal czekasz?

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Maj 2024, 12:24:51 »
Czekam, odprawa celna w kraju. Ciekawe kiedy mi przyślą rachunek do opłacenia. ;)

Offline cpu

« Odpowiedź #48 dnia: 29 Maj 2024, 15:31:05 »
A zamowiles gola wersje czy brales od razu jakies dodatki? Daj znac ile cla wyjdzie za to wszystko.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Czerwiec 2024, 14:14:33 »
Brałem ze wszystkimi dodatkami - nadajnik BT, dodatkowy manometr analogowy, wziąłem też zapasową sprężynę. Tyle tylko, że jak ja zamawiałem, to ceny były zdecydowanie niższe. Maszyna była wtedy po ~800$, nadajnik BT 200$, manometr 35$, a sprężyna 20$.

Offline cpu

« Odpowiedź #50 dnia: 04 Czerwiec 2024, 16:24:46 »
Troche slabo shipping sobie licza i mnie to nie przekonuje no ale to ich odpowiedz:
Our apologies, it appears your first email went to our spam folder.

I'm not 100% sure why shipping rates between Poland and Germany are so different, but from what I understand it has to do with shipping routes and Germany being a main shipping hub. Based on our shipping service, the price of 250usd quoted on the website is actually already subsidized by Odyssey. Shipping quotes were closer to 300usd when I went to create a label to ship a machine to Poland. Being a small company, we unfortunately cannot afford to subsidize shipping any further than that.

If you are able to find a shipping service that has more reasonable prices, please let us know and we should be able to accommodate this.

Akurat Pressensor jest kompatybilny wiec zestaw Argos + obie sprezyny 6/8 bar + manometr + dodatkowe ramie i uszczelki 1330 USD - przy tej cenie wysylka bez podatkow 250 USD to jakis zart - Decent przy cenie 3700 EUR liczy za wszystko 305 EUR +- -> 140 wysylka i reszta podatki. Bede ich meczyl bo to slabo strasznie wyglada.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Czerwiec 2024, 17:11:01 »
Jestem trochę zawiedziony...
Gdzie zwolennicy innych ekspresów nikt nie jest szczęśliwym posiadaczem Victorii, Faemy, ECM, Bezzery czy Rocketa? Wydawało mi się, że zdania będą bardziej podzielone, a tu raptem dwie propozycje  :).
Po (niemal dwudniowym) przemyśleniu:
decent - jak dla mnie chyba za bardzo nowatorskie podejście do robienia kawy
LM Micra - brakuje mi możliwości sterowania przepływem (nie z aplikacji, tylko tak "normalnie") - wiem, na początku tego nie użyję, ale chciałbym mieć taką możliwość. Z tego co się orientuję wszystkie ekspresy z grupą E61 dają taką opcję.

Ja jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem Bezzery. Szczerze chyba nawet nie zamieniłbym jej na LM Micrę. Czas nagrzewania to tylko około 10 minut dzięki grzanej elektrycznie grupie a druga świetna funkcja to wolumetryka dzięki której zasze mam praktycznie tyle samo kawy w filiżance. Do pełni szczęścia pewnie przydałby się młynek z wagą co by te zmienną też zniwelować ;)
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline kuguar

« Odpowiedź #52 dnia: 19 Czerwiec 2024, 20:48:08 »
Ja jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem Bezzery.
Takie pytanie: preinfuzję ma prawdziwą (pod jakimś ciśnieniem, najlepiej nie z sieci bo ma opcje zbiornika tylko przy użyciu pompki) czy takie oszukane namaczanie jak w większości innych?

Offline adiki

« Odpowiedź #53 dnia: 19 Czerwiec 2024, 21:27:35 »
Jak nie podłączysz do sieci to tylko namaczanie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Czerwiec 2024, 08:14:54 »
Szczerze chyba
🙂
Jak nie podłączysz do sieci to tylko namaczanie.
👍
》tertium non datur《

Offline adiki

« Odpowiedź #55 dnia: 20 Czerwiec 2024, 09:01:43 »
Szczerze chyba
🙂

Póki co nie zachęca mnie fakt że musiałbym pilnować za każdym razem ile kawy się naleje do filiżanki. Teraz wciskam jeden przycisk i mam ten temat z głowy ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Czerwiec 2024, 09:11:26 »
Rozumiem Twoją wygodę👍 Chodziło mi o zacytowaną  przeze mnie Twoją paradoksalną, swoistą grę słów 😊
》tertium non datur《

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Czerwiec 2024, 09:58:19 »
To niech i mnie wolno sie wypowiedziec: Cafelat Robot - ekspres dzwigniowy bez grzalki, wiec musisz sobie sam zagotowac wode (i miec dobry mlyn po espresso), polecam wersje z manometrem, zeby kontrolowac cisnienie. Na poczatku zaparzanie moze sie wydawac skomplikowane, ale w rzeczywistosci takie nie jest (to raczej rytual niz trudnosc).
Jak kontrolujesz temperaturę?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Czerwiec 2024, 10:36:17 »
Gdybym miał dokonywać wyboru prywatnie, to na dzień dzisiejszy byłby to ekspres z dwoma bojlerami.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Czerwiec 2024, 11:02:50 »
Moje ekspresy marzeń chronologicznie - zakupione, nie tylko wymarzone:
Listopad 22' - Cafelat Robot, ale już
Grudzień 22' - 9Barista - ekspres z technologią opartą na silniku odrzutowym
Październik 23' - La Marzocco Linea Micra. Tuż przed nią marzyłem o Lelit Bianca jednak Micra wygrała mimo, że sporo droższa od Bianki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi