Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42580 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #240 dnia: 11 Kwiecień 2025, 10:32:09 »
Odesłać do serwisu, innej metody nie ma. Widocznie zapowietrza się w miejscu, do którego nie ma dostępu i trzeba rozbierać ekspres...

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
« Odpowiedź #241 dnia: 18 Kwiecień 2025, 18:40:32 »
wg mnie ma lepszy poziom PPM niż Żywiec Zdrój
A masz świadomość tego, że to tak nie działa?
No właśnie, niestety już mam :D @siewcu tak mi po prostu jest lepiej myśleć :))) ale faktycznie masz rację.

@siewcu przy okazji - daj proszę znać jak ta Kenia z Coffee Colective. Widziałem ją w Coffeedesku, w sumie nadal jest dostępna (z datą palenia ze stycznia - to już chyba nie będę kupował, zwłaszcza, że do tanich nie należy). Jak te przepisy Fellow Drops. Pasowały do tej kawki? Ciekaw jestem Twojej opinii. Ja mam dodatkowo Fellow Ode 2, też jestem ciekawy czy ustawienie grubości mielenia wg rekomendacji + przepis od nich faktycznie da super napar (wiadomo, że woda jest tu super istotna i kluczowa).
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2025, 18:45:48 wysłana przez Kamillo »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #242 dnia: 19 Kwiecień 2025, 22:29:49 »
z datą palenia ze stycznia - to już chyba nie będę kupował, zwłaszcza, że do tanich nie należy
To chyba błąd w podejściu, bo to teraz właśnie taka kawa może być lepsza niż w styczniu. Oni chyba dość jasno palą, a bardzo jasne ziarna długo zachowują/rozwijają swój aromat.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #243 dnia: 20 Kwiecień 2025, 22:32:11 »
@siewcu przy okazji - daj proszę znać jak ta Kenia z Coffee Colective. Widziałem ją w Coffeedesku, w sumie nadal jest dostępna (z datą palenia ze stycznia - to już chyba nie będę kupował, zwłaszcza, że do tanich nie należy). Jak te przepisy Fellow Drops. Pasowały do tej kawki? Ciekaw jestem Twojej opinii. Ja mam dodatkowo Fellow Ode 2, też jestem ciekawy czy ustawienie grubości mielenia wg rekomendacji + przepis od nich faktycznie da super napar (wiadomo, że woda jest tu super istotna i kluczowa).
Smaczna. Mielona niestety Aergrindem, więc 100% przepisu nie sprawdzałem, aczkolwiek więcej parzyłem chyba na swoim przepisie, bo straszny overdosing zastosowali. Jak dobrze pamiętam to 19,6g kawy na 300 ml. Swojego Ode 2 uruchomiłem dopiero dzisiaj, nie mam kompletnie pojęcia jak to cholerstwo ustawić do przelewu(chociaż żarno już demontowałem, bo kupiłem używkę), a i kawa mi się skończyła, więc niestety nie pomogę.

Offline Kamillo

« Odpowiedź #244 dnia: 22 Kwiecień 2025, 15:13:08 »
z datą palenia ze stycznia - to już chyba nie będę kupował, zwłaszcza, że do tanich nie należy
To chyba błąd w podejściu, bo to teraz właśnie taka kawa może być lepsza niż w styczniu. Oni chyba dość jasno palą, a bardzo jasne ziarna długo zachowują/rozwijają swój aromat.
Antonio w sumie masz rację i większe doświadczenie ode mnie :) ja się przyzwyczaiłem, że do 1,5 miesiąca od palenia kawki są akceptowalne a później zaczyna się smakowy zjazd w dół. Przynajmniej wg moich obserwacji. Oczywiście kawka kawce nie równa, podobnie jak palarnia. Dlatego nie mogę tak ogólnie podchodzić do tematu.

Smaczna. Mielona niestety Aergrindem, więc 100% przepisu nie sprawdzałem, aczkolwiek więcej parzyłem chyba na swoim przepisie, bo straszny overdosing zastosowali. Jak dobrze pamiętam to 19,6g kawy na 300 ml. Swojego Ode 2 uruchomiłem dopiero dzisiaj, nie mam kompletnie pojęcia jak to cholerstwo ustawić do przelewu(chociaż żarno już demontowałem, bo kupiłem używkę), a i kawa mi się skończyła, więc niestety nie pomogę.
siewcu jeżeli mogę dodać coś od siebie po zabawie z Ode 2 (bo na początku też nie mogłem się z nim dogadać) to przelewy ok 300 ml zaczynam od skali 5,2-6 w tych granicach. Kawki ok 1 litr pojemności to okolice 9+. Tak to u siebie rozpracowałem i nawet smakowo wychodzi dobrze albo bardzo dobrze :)

Offline kuk3ns

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #245 dnia: 09 Maj 2025, 12:14:59 »
Znalezione na Reddit: Aiden "add water" error fix!

"Założyłem, że w przewodzie był pęcherzyk powietrza, więc pompa pracowała w powietrzu, a przepływomierz nie wykrywał żadnego przepływu... stąd brak wody. (Musi być przepływomierz, ponieważ wie, ile wody przeszło.)

Ponieważ podstawowe czynności typu „dodaj dużo wody, zaparz, odczekaj” (w tym odłączenie zasilania, odczekanie chwili, próba odkamieniania, potrząsanie ekspresem, potrząsanie pięścią ekspresu, potrząsanie pięścią w stronę nieba) nie działały, a ja już sprawdziłem, czy korek zbiornika i połączenie są dobre, pomyślałem, że może mógłbym „wymusić” wodę do wlotu wielokrotnie, „odbijając” zbiornik.

Aby to zrobić, po prostu podniosłem zbiornik o około 1/2 cala (może nawet mniej) i opuściłem go. W zbiorniku były widoczne bąbelki. Powtórzyłem to około sześć razy, spróbowałem zaparzenia kawy w ekspresie, nadal pojawiał się błąd. Zrobiłem to jeszcze około sześć razy i voila! Mamy wodę."

Dużo osób podziękowało za tą radę, więc problem nie jest odosobniony. 

https://www.reddit.com/r/FellowProducts/comments/1fyxlmx/aiden_add_water_error_fix/?rdt=32986
Niestety problem powrócił mimo zastosowania się do rad z tego posta. Co prawda nie za każdym razem się pojawia, ale dość często, no. co drugie zaparzanie. Ma ktoś pomysł co tu można jeszcze zrobić, aby ten problem naprawić?

Dopiero przeczytałem tego posta, ale miałem ten sam problem kilka miesięcy temu. Robiłem wszystko co znalazłem na internecie i nic nie pomagało. Nawet pisałem też tutaj posta kilka stron wcześniej. Nie chciałem odsyłać go do serwisu i trochę z tym żyłem i potem wpadła aktualizacja oprogramowania i problem nie pojawił się ani razu od tamtej pory. Nie wiem czy to przypadek czy nie ale do aktualizacji miałem to za każdym razem a po aktualizacji ani razu ;) Tobie udało się jakoś rozwiązać problem ?

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #246 dnia: 09 Maj 2025, 12:43:49 »
Faktycznie aktualizacja jest jednym z rozwiązań. Mi niestety ta procedura czyszczenia, która jest zawarta w aktualizacji nie pomogła. Po jej wykonaniu Aiden wykazał normalne parametry przepływu. Pomogło mi coś innego, a mianowicie przeprowadzenie procedury odkamieniania przy pomocy Urnex Dezcal, ale rozpuszczonego w dość gorącej wodzie (70-80 st. C). Odkamienianie gorącym roztworem rozwiązało mi podobny problem w moim poprzednim przelewowcu (Melitta Signature Deluxe); wtedy kilkakrotnie przepuściłem roztwór odkamieniający, który miał temp.pokojową i za każdym razem Melitta wskazywała błąd. Po użyciu gorącego odkamieniacza od razu problem się rozwiązał. W Aidenie dokładnie tak samo się udało. Aha, stężenie Urnex Dezcal użyłem wg zaleceń producenta.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #247 dnia: 23 Maj 2025, 10:34:03 »
Których filtrów stożkowych używacie? Mi się kończy powoli opakowanie Hario Pegasus i zastanawiam się co dalej... Te niestety ciut za duże, ale cena bardzo przyjemna. Oryginał za drogi, a może o czymś nie wiem :)

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #248 dnia: 23 Maj 2025, 10:41:48 »
Możesz spróbować Kalitę trapezową, pasuje jak trzeba, ale mi z trójki Hario, Kalita, Fellow kawa najbardziej smakowała z oryginału.

Offline Kamillo

« Odpowiedź #249 dnia: 23 Maj 2025, 12:10:08 »
@siewcu ja używam od dłuższego czasu Cafec Abaca cup 3-5 (w paczce 100 sztuk). Pasują idealnie. Jestem zadowolony.
Na reddit-cie też je polecają :) na allegro można złapać w niezłej cenie.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #250 dnia: 23 Maj 2025, 14:39:50 »
Oryginalne strasznie drogie w porównaniu z resztą :/ Następna chyba Kalita do testów wejdzie, może będzie ciut mniejsza niż Hario i nie będzie jakichś dziwnych problemów ze smakiem kawy.

Offline Kamillo

« Odpowiedź #251 dnia: 26 Maj 2025, 09:49:18 »
@siewcu już zrozumiałem, ze chodzi Ci o filtry do batch brew, czyli tego większego koszyka.
Z tego co wiem (przeczytałem) to idealnie pasują te od Bunn Queen Melitta 110mm. W świeżo palonej widziałem najtaniej (250 sztuk w paczce).

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #252 dnia: 27 Maj 2025, 12:32:00 »
Nie, duży koszyk leży schowany. Nie wiem które trapezy kupić. Wystarczyło wklepać Hario Pegasus w google... A poza tym Hario nie robi(chyba, nie widziałem przynajmniej) filtrów z płaskim dnem.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2025, 12:36:28 wysłana przez siewcu »

Offline Kamillo

« Odpowiedź #253 dnia: 29 Maj 2025, 19:37:44 »
@siewcu a patrzyłeś na te, które wyżej polecałem - Cafec Abaca cup 3-5. One idealnie pasują do trapezowego koszyka w Aidenie.
Mi się z nich nawet lepiej korzysta niż z Hario Pegasus- miałem ich jedną paczkę, ale jak się skończyły zamówiłem właśnie Cafec. Polecam kupić na testy.

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #254 dnia: 29 Maj 2025, 19:43:46 »
Te Cafec Abaca są stożkowe? Trzeba zaginać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi