Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42335 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Wrzesień 2024, 19:56:21 »
Też się nad tym mocno zastanawiam.

Offline kuk3ns

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Wrzesień 2024, 11:05:37 »
Ja skusiłem się na pierwszą wersję i zamówiłem, zobaczymy co z tego będzie :)

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Wrzesień 2024, 11:39:04 »
Ja też jestem zainteresowany , ale dostawy dopiero w drugiej połowie października.
Na ten moment kupiłem Hario Pegasus Dripper , fajnie się z tego korzysta. Cenowo , super  😀

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Wrzesień 2024, 16:33:37 »
Ja się zdecydowałem, akurat brakuje mi przelewu dla większej ilości osób bo nie zawsze espresso jest konieczne, a i popołudniu chętniej wypiję przelew niż kolejne espresso. Dlatego też xbloom odpadł u mnie - dobry dla jednego użytkownika, przy gościach nie da rady.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2024, 10:31:47 wysłana przez pj.w »

Offline cpu

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Październik 2024, 14:42:40 »
No i moj juz wyslany, bedzie fajny start tygodnia, jeszcze Ode 2 za mna chodzi bo leza mi na polce SSP LS w stanie idealnym sezonowane - moze 10 kg przebiegu. Szkoda mi ich.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Październik 2024, 16:41:27 »
Do mnie też jedzie.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Październik 2024, 23:55:00 »
No ja niestety też uległem "magii" Aidena ;) Ciekawe co z tej przygody wyjdzie. W odstawkę pójdzie Moccamaster One Cup  ;) Jakoś nigdy nie udało mi się osiągnąć zadowalających efektów manualnym dripem i w teorii (a przynajmniej według wielu opinii) Aiden robi to zdecydowanie lepiej niż nie jeden "barista" próbujący zgłębić tą sztukę ;) 

Offline cpu

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Październik 2024, 15:41:28 »
Te filtry powinny być ok https://www.konesso.pl/product-pol-15821-Filtry-papierowe-BUNN-1000-szt.html ? Bo strasznego zapasu nie ma w zestawie, a dedykowanych dalej brak.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Październik 2024, 21:43:52 »
@cpu - w instrukcji stoi, że dowolne "dwójki" będą d singla pasowały

No a ja mam pierwszy problem ;) niestety mój Aiden nie łączy się z moją siecią WiFi :/ Mimo wprowadzenia dobrego hasła wywala komunikat o błędnym haśle. Podejrzewam, że winnym jest samo hasło i znaki specjalne. Jak wystawiłem sieć na moim telefonie, to połączył się bez problemu.

Offline cpu

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Październik 2024, 21:51:17 »
A mi akurat te flaty zajdą szybko bo jak się żona dorwie to będzie 5-6 cup robić, na razie robiłem z przewodnikiem i jest fajnie - jak mówiłem żona z zaskoczenia wzięta i mówi że fajnie bo w końcu sama będzie mogła zrobić, a nie prosić.
Lekka wtopa, że aplikacja jedynie pozwala ustawić godzinę, firmware sprawdzić i IP więc na razie nic nie tracisz... :-P

Offline MarVald

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Październik 2024, 21:57:26 »
Wiem, że tam nic nie ma obecnie, ale jednak wkurzające, bo nie wiem co jest problemem. Po WiFi z telefonu się połączył, ale tam dałem proste hasło. Generalnie przyda się połączenie do wifi aby chociaż firmware zaktualizować ;)
A flaty to nie jest to samo co kalicie ? Pewnie te co dałeś link się nadadzą również.

Ogólnie to pierwsza kawa za mną ;) Etiopia poszła. Wyszło całkiem smacznie. Na jutro przestawię drobniej młynek i zmniejszę temperatury poszczególnych pulsów oraz samego bloomingu ;) Widzę pierwsze ograniczenie, gdzie trzeba trochę podejść inaczej w temacie automatyzacji procesu. Mam ratio 1:16 i chciałem sobie zrobić napar z 20 gramów kawy czyli 320 ml. No i zonk bo leci po połówkach kubków i podaje wagę kawy do wsypania - kawa była zmielona i zrobiłem 300 ml z 20 gramów ostatecznie ;)Zatem rano po zmianach parametrów parzenia i młynka lecę z 22 gramami dla 350 ml kawy ;)
Zabaw przednia ;)

Update : kolejna śmiesznostka w temacie połączenia z siecią. Generalnie apka twierdzi, że jest błędne hasło do WiFi i urządzenie ostatecznie nie zostaje dodane, ale samo urządzenie uzyskuje połączenie do tej sieci i widzę je na routerze oraz ma przypisany adres  z tej sieci ;) magia normalnie ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2024, 23:10:21 wysłana przez MarVald »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Październik 2024, 07:20:09 »
Widzę pierwsze ograniczenie, gdzie trzeba trochę podejść inaczej w temacie automatyzacji procesu. Mam ratio 1:16 i chciałem sobie zrobić napar z 20 gramów kawy czyli 320 ml.
W ustawieniach można chyba zmienić to, domyślne zaokrągla fo 0,5 cup. ale można też w ml. Było na którymś z filmów instruktażowych. 

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Październik 2024, 08:05:21 »
Wiem, że tam nic nie ma obecnie, ale jednak wkurzające, bo nie wiem co jest problemem. Po WiFi z telefonu się połączył, ale tam dałem proste hasło. Generalnie przyda się połączenie do wifi aby chociaż firmware zaktualizować ;)

Niektóre urządzenia nie lubią się z siecią 5GHz hotspot w telefonie pewnie był na 2,4 sprawdź, może to jest problem.

Offline MarVald

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Październik 2024, 10:32:55 »
@kitsune - on się tylko pod 2.4 łączy więc to nie to ;) poza tym jak pisalem to,sprzęt się podlaczyl, ale apka twierdzi,,że hasło jest błędne i nie dodaję ostatecznie sprzętu ;) czyli takie trochę  bycie w w ciąży;)

@pj.w - umknęło mi - sprawdzę po powrocie do domu ;) dzięki

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi