Autor Wątek: Kawa speciality - jak rozpoznać/potwierdzić autentyczność  (Przeczytany 6914 razy)

Offline ktatar156

Odp: Kawa speciality - jak rozpoznać/potwierdzić autentyczność
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwiecień 2024, 10:39:03 »
I znowu, co tu dużo mówić, pełna zgoda! Niemniej, Wy, Forumowicze, jesteście można powiedzieć elitą jeśli chodzi o wiedzę w zakresie kawy.
Certyfikacja i jej audytowalność jest dla ogółu społeczeństwa - gdyż znaczna część (jeśli nie większość) nie rozpozna dobrej od złej kawy (tak samo jak w przypadku win czy whisky, gdzie kupujemy produkt nie za tani, bo na pewno słaby, taki średni cenowo celujemy) i kupi po prostu speciality, bo 'o zobacz ile ma punktów, a Halyna w internecie to piszą, że speciality to jest super kawa już i pilnujmy, aby miała powyżej 80 pkt, hehe' - nie zaprzeczajmy faktom, promowane marketingowo i e-commerce są kategorie speciality -> uzyskujesz na nich lepsze marże. Więc skoro szeroko pojęty rynek jest ukierunkowany w te tony, powinny być metody weryfikacji; w te tony idą też regulacje krajowe i UE, choćby ostatnie działania UOKiK czy Inspekcji Handlowej.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpień 2024, 15:11:32 »
Czasami te kosztujące z 1tys za kg potrafią rozczarować bardzo mocno i wydaje mi się, że nie ma od tego ucieczki.

Blue Mountain Jamajka kosztuje  chyba 800-900 zł. Gdzie ty kupujesz  kawę po tysiąc złotych? Chyba że to mieszanka 3  mikrolotów  z Panamy po 330 zł/kg daje taką właśnie sumę. A to co innego. :taktak:

A poważniej, mnie tak wiele mikrolotów rozczarowało albo i  zniesmaczyło, że teraz w zasadzie ich unikam. Nawet złotówka tak się nie zdwaluowała jak słowo  mikrolot.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpień 2024, 15:22:44 »
Dzisiaj raczej nie jest szczególnie trudno znaleźć kawę po 1tys za kilogram 😉

Nawet w polskiej palarni kupiłem kiedyś 125g za skromne 200pln. Wtedy akurat była dobra, ale nie zawsze tak jest 😉

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sierpień 2024, 17:00:42 »
wiele mikrolotów rozczarowało albo i  zniesmaczyło
To o wszystkim można coś podobnego napisać. Zawsze można sobie ponarzekać... Bez szczegółów mało to informacyjne i mało treściwe stwierdzenie.

Offline dawiddawido Mężczyzna

• Ekspres: Sage Barista Pro, Aeropress go, v60
  • Młynek: Timemore C2, Comandante c40 Mk4
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2025, 22:29:38 »
Przykładowo, myślałem, że wszystkie kawy z oferty Hayb są Speciality, ale zauważyłem, że oni często tak się nazywają merketingowo 'Hayb Speciality Coffee', ale nie wszystkie ich wyroby są > 80 pkt (nawet na ich stronie widać, które są (bo podają punkty), a które nie.

Hej, czy możesz wskazać gdzie są te punkty ? chyba że oni oznaczają tylko na niektorych kawach. Np na blendzie blue espresso nie widziałem takiego oznaczenia

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Styczeń 2025, 11:12:54 »
Ja z kolei miałem inną dziwną sytuację. Była podana dokładna punktacja, mimo, że kawa była blender kilku rodzajów ziaren, bez podanych nawet proporcji.

Offline adam7263

• https://www.pcbc.gov.pl/pl/blog/wszystko-o-cyber/uwierzytelnianie-wieloskladnikowe-mfa-jako-klucz-do-bezpieczenstwa
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marzec 2025, 09:47:17 »
Czy ktoś z Was stosuje konkretne metody lub narzędzia do oceny jakości kupowanej kawy? Ja po prostu staram się korzystać z usług sprawdzonych palarni kawy.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marzec 2025, 11:57:00 »
Oglądam ziarna przed mieleniem i robię cupping.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi